Hozzávalók 8 személyre:
50 dkg száraz gyöngybab
4 szál sárgarépa
3 szál petrezselyem gyökér
1/4 zellergumó
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt húsos szalonna
15 dkg füstölt kolbász
1 ek. zsír
2 ek. liszt
őrölt pirospaprika
só
kakukkfű
borsikafű
majoránna
tejföl a tálaláshoz
- A babot pár órára -vagy egy éjszakára- beáztatjuk.
- A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a sárgarépát, gyökeret felkarikázzuk. A zellert egyben hagyjuk, vagy kockákra vágjuk.
- Egy nagyobb fazékban elkezdjük pirítani a kockákra vágott szalonnát. Ha kisült a zsírja, rátesszük a hagymát. Mikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzátesszük a felaprított gyökérzöldségeket, zellert és 3-4 percig együtt dinszteljük őket.
- A babról leöntjük az áztatóvizet.
- A kolbászt 0,5 cm vastag karikákra vágjuk és a zöldségekhez tesszük. Kissé átpirítjuk, majd ráöntjük a babot. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepjen mindent, kissé megsózzuk, fűszerezzük kakukkfűvel és borsikafűvel, majoránnával, majd kis/közepes lángon elkezdjük puhára főzni a zöldségeket. Közben pótoljuk az elfőtt levet és ha szükséges, még sózzuk.
- Mikor a bab megpuhult (nekem ez egy óra volt), elkészítjük a rántást. Egy kisebb lábasban zsírt hevítünk. Belehintjük a lisztet, belereszeljük a fokhagymát, és átpirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, gyorsan átforgatjuk, majd felengedjük a leves levével. Csomómentesre keverjük, majd állandó keverés mellet besűrítjük vele a levest. 2-3 perc alatt összeforraljuk.
- Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
A bab főzési ideje változó lehet, fajtától vagy "kortól" függően. :) Az enyém lehet, hogy már kicsit öregecske volt, ezért kellett a hosszabb főzési idő.
Igazán nagyon finom.
VálaszTörlésKöszönöm! :)
Törlés