2017. szeptember 20.

Szedres-őszibarackos fordított torta









Végérvényesen beköszöntött az ősz. A reggelek egyre hűvösebbek, s napközben is egyre többször elered az eső. Persze lehet, hogy lesz még szép idő, olyan igazi indiánnyár. :) Az ősz a kedvenc évszakom. A színei, ízei, illata mindig elvarázsol. Nincs is szebb, mikor a reggeli ködfátyolon keresztül megcsillannak a felkelő nap sugarai. És ahogy az őszi nap megfesti a színesedő leveleket... ♥ Ilyenkor egyre többször kedvet kap az ember lánya, hogy bekapcsolja a sütőt és varázsoljon valami finomságot. :) A hétvégén volt az idei utolsó "szederszüret". Mivel a két fajta közül a nagyobb szemű már korábban leérett, s ez az apróbb inkább sütibe, vagy lekvárnak való, úgy gondoltam készítek is belőle valamit. A kamrában még ott csücsült néhány szem szép őszibarack, hát az is került a sütibe.  A karamell, a szeder és az őszibarack igazán jól illenek egymáshoz. Nekem olyan lett ez a süti, mint az ősz... színes, ízes, illatos. :)









Hozzávalók egy 26,5 cm átmérőjű tapadásmentes sütőformához:
A karamellhez:
10 dkg vaj
8 dkg cukor

A gyümölcsös réteghez:
1 nagy vagy két kicsi őszibarack
20 dkg szeder

A tésztához:
20 dkg cukor
10 dkg vaj
2 tojás
20 dkg tejföl
25 dkg sima liszt
6 g sütőpor
csipet só
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve

  1. A karamellhez a vajat a cukorral kis lábasban, takarék lángon összemelegítjük. Kevergetve addig főzzük, míg a cukor is felolvad és karamell színe és illata lesz. Gyorsan vegyük le a tűzről, nehogy leégjen.
  2. A karamellt a sütőtálba öntjük, elrázogatjuk, hogy az alját egyenletesen befedje. 
  3. A megmosott barackot vékonyan felszeleteljük és tetszés szerinti mintában a karamellre rendezzük. Elrendezzük rajta a szintén megmosott és lecsepegtetett szedret.
  4. A tésztához a vajat a cukorral és a tojásokkal és tejföllel kihabosítjuk. Hozzáadjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet, majd összedolgozzuk a tésztát. Végül belekeverjük a citromlevet és citromhéjat is.
  5. A tésztát a gyümölcsre kanalazzuk, elegyengetjük. 180°C-ra előmelegített sütőben ~45 perc alatt készre sütjük.
  6. A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd egy tálalótálat ráborítunk és gyors mozdulattal, óvatosan átfordítjuk a tortát a tálra. Kihűtve szeleteljük.











3 megjegyzés:

  1. Abszolút egyetértünk az ősz kapcsán - nekem is ez a kedvenc évszakom (most már). :) Sikerült a színeit az asztalra varázsolnod, mert ez a süti valóban az őszt idézi. Biztos nagyon finom, ezért reménykedem, hogy van ott valahol egy félretett szelet nekem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszönöm! Hát persze, hogy van. :) Itt várta, hogy mikor indulhat útnak. ;)

      Törlés
    2. Szuper! :) Azóta bepusziltam és nagyon ízlett. Köszönöm! :)

      Törlés