Oldalak

2017. augusztus 21.

Pesztós csillagkenyér









Azt hiszem valahogy úgy vagyok én a kenyérrel, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. :D Lehet kerek és szögletes, édes vagy sós, töltött, fűszeres, magos, sima, sajtos, krumplis, hagymás -a teljesség igénye nélkül persze-, és most már pesztós is. :D Amilyen mutatós ez a csillagkenyér, olyan könnyű elkészíteni. Ne csodálkozzunk, ha sokkal rövidebb idő alatt elfogy, mint amennyi az elkészítéséhez kellett. ;) 





 




Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg sima liszt
2 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
1 kk. cukor
4 ek. olvasztott vaj

néhány csepp olaj

A kenéshez:
6 tk. piros pesztó

A tetejére:
1 tojássárgája
nagyszemű só


  1. A tésztához a tejben a cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba mérjük, a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát, majd kézzel 3-4 percig dagasztjuk. Cipóvá formázzuk és olajjal lekenve, letakarva 1 órát kelesztjük. 
  2. A sütőt a sütőkővel együtt 200°C-ra előmelegítjük. 
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 4 egyenlő részre osztjuk. Ezeket cipóvá formázzuk, majd egyenként ~20 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. 
  4. Az első tésztakört sütőpapírra tesszük, megkenjük 2 teáskanálnyi pesztóval. Ezután ráhelyezzük a következő tésztát, amit szintén megkenünk, majd így járunk el a harmadik lappal is, végül a negyedikkel befedjük az egészet. 
  5. Az így előkészített tészta közepére egy kisebb kerek formát teszünk, majd e körül 16 egyenlő cikkre vágjuk. A cikkeket kettesével megsodorjuk, majd végüket összedolgozzuk. 
  6. A megformázott kenyeret 15 percig kelesztjük, ezután lekenjük tojássárgájával, meghintjük sóval, majd a sütőpapírral együtt óvatosan a sütőkőre csúsztatjuk és ~15-18 perc alatt készre sütjük.














A receptet megtaláljátok a Kifőztük júliusi számában is. :)

4 megjegyzés:

  1. A napra lehet nézni, de erre a csodaszép csillagkenyérre nem. :D Na jó, én azért meglestem ám alaposan, mert csuda mutatós ezeken a klassz fotókon. ♥ Már korog is a gyomrom, olyan hatásosak a képek. :D Leszakítottam belőle egy darabkát, ha nem baj. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszönöm szépen! ♥
      Hát persze, hogy nem baj! Sőt! Örülök nagyon, ha ízlik! :)

      Törlés
  2. Gyönyörű lett és a fotó is csodás.

    VálaszTörlés