Oldalak

2017. április 22.

Puncs szelet









Jeles alkalomból készítettem el ezt a sütit most újra. :) Ma van az Öcsém születésnapja és ezzel a puncs szelettel (is) köszöntjük, mert tudom, hogy nagyon szereti. :) Igaz, nem "öntöttem" tortaformába, de ha úgy vesszük, akkor sok kicsi tortát készítettem. ;) Régebben volt a blogon egy hasonló sütemény, de most olyan "igazi-igazi" puncs szeletet szerettem volna sütni, úgyhogy újragondoltam, és azt hiszem ez sokkal finomabb lett, mint a régi. De hát milyen is lenne? ;) Hisz  nagyon nagy szeretettel készült. Boldog születésnapot!









Hozzávalók egy 32x20 cm-es sütőformához:
Egy piskótalaphoz:
(Ezeket a mennyiségeket háromszor vesszük és 3 egyforma piskótalapot sütünk.)
7 dkg sima liszt
7 dkg étkezési keményítő
1/2 kk. sütőpor
10 dkg cukor
4 tojás
1 ek. olaj
csipet só

A töltelékhez:
1 kész piskótalap
1 dl málnaszörp
1 citrom leve
4-5 ek. meggylé
5 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 ek. holland kakaópor
5 dkg étcsokoládé

Továbbá:
4-6 ek. eperlekvár

A mázhoz:
30 dkg porcukor
1 citrom leve
néhány csepp piros ételszínezék


  1. Először elkészítjük a piskótalapokat. A lisztet, étkezési keményítőt, sütőport és sót kis tálban elkeverjük.
  2. A tojások fehérjét -egy másik tálban- elkezdjük habbá verni, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot.
  3. A fehérjehabhoz adjuk egyesével a tojások sárgáját, majd az olajat, végül belekeverjük a száraz hozzávalókat.
  4. A tésztát sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük és 175°C-ra előmelegített sütőben ~18 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha szép aranybarna a teteje. A piskótát rácsra téve kihűtjük.
  5. Ugyanígy kisütjük a másik két piskótalapot is.
  6. A töltelékhez egy piskótalapot tálba morzsolunk. Jó, ha maradnak benne nagyobb darabok is. Hozzáadjuk a porcukrot, málnaszörpöt, citromlevet, meggylevet.
  7. A vajat felolvasztjuk és elkeverjük benne a kakaóport, majd ezt is a töltelékhez adjuk. Belereszeljük az étcsokoládét és az egészet alaposan átkeverjük.
  8. Egy piskótalapot tálcára teszünk és megkenünk 2-3 evőkanálnyi eperlekvárral. Ráhalmozzuk a tölteléket és szépen elegyengetjük, közben kicsit lenyomkodjuk. 
  9. A másik piskótát megkenjük a maradék lekvárral, majd ezzel a felével lefelé ráborítjuk a töltelékre. Néhány órára hűtőbe tesszük a süteményt. A tetejére tehetjük a tepsit, amiben a piskóták sültek és némi nehezéket, hogy szép sima legyen majd a sütemény teteje.
  10. A mázhoz a porcukrot kikeverjük a citromlével és megfestjük ételszínezékkel. Akkor jó, ha jól kenhető, de nem túl híg a máz. Elsimítjuk a sütemény tetején.
  11. Amint a máz megszilárdult, a sütemény tetszés szerint szeletelhető.













2 megjegyzés:

  1. Aztaaa, de szép süteményt sütöttél Öcsinek! Látszik, hogy benne van a szíved. :) Na nem mintha a többi étellel, amit készítesz, nem így lenne. :D De ez a puncsszelet bizony tökéletes. ♥ Biztos nagy örömet szereztél vele neki. :) Bárcsak igazából is megkóstolhatnám. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) ♥ Köszönöm szépen! Örülök, hogy így gondolod!
      Biza, szép nap ez a mai. :)
      Máris indul a kóstoló. ;)

      Törlés