2015. március 16.

Gevulde koeken - Holland mandulás sütemény












A Holland nosztalgia-projekt folytatódik! :) Méghozzá egy nagyon vajas, nagyon édes és nagyon finom süteménnyel. :D Óriási kedvenc volt és azt hiszem újra az lesz. Hiába, a gyerekek nehezen tudnak ellenállni az ilyesminek. Főleg, ha az "ilyesmiben" marcipánkrém lapul. Azt hiszem itthon akkor ettünk marcipános édességet, mikor Apu ilyen sütit hozott Hollandiából. ...vagy marcipános kalácsot, de azt inkább csak a karácsonyi ünnepek tájékán lehetett kapni. Persze gondolom azóta ez is változott és már mindig, mindenhol kapható az is, ahogy ezt a sütit is árulják kávéházakban, cukrászdákban, boltokban, újságárusnál, mindenhol... :) De talán, ebből is a házi az egyik legjobb. Már rég kinéztem a receptjét az egyik kedvenc blogon; és most el is érkezett a remek alkalom, hogy elkészüljenek.


Ezt a sütit viszem ugyanis a SAD! 31. fordulójára, melynek házigazdája Lilla, a Kisbogár blog írója. A játék témája pedig: 

A Föld körül

Amint elolvastam a kiírást, tudtam, hogy én ismét Hollandiába "utazom". :) Ami azt hiszem egyáltalán nem meglepő, mivel imádom ezt az országot. Az embereket, a vidéket, a városokat, a tengert, a levegőt, a sajtot, a virágokat, a szélmalmokat, mindent... és természetesen a sütiket. :D











Hozzávalók 20 db süteményhez:
A tésztához:
40 dkg sima liszt
30 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék


A töltelékhez:
25 dkg marcipánmassza
1 kk. citromlé
~1 ek. víz (elmaradhat, ha elég lágy a marcipán)

A tetejére:
1 tojás
hámozott mandula


  1. A sütőt előmelegítjük 160°C-ra. Egy nagy tepsit lefedünk sütőpapírral.
  2. A marcipánmasszát lereszeljük, majd a citromlével és vízzel átgyúrjuk, hogy lágyítsuk.
  3. A tésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a fűszereket és kézzel összeállítjuk a tésztát.
  4. Lisztezett felületen vékonyra -3-4 mm- nyújtjuk, majd egy 7 cm átmérőjű linzerkiszúróval 40 db formát szaggatunk.
  5. 20 tésztakorongot a tepsire sorakoztatunk. Szélüket lekenjük vízzel, majd elosztjuk rajtuk a marcipánkrémet. Befedjük őket az üres tésztakorongokkal, a széleket óvatosan összenyomjuk, hogy a sütemény ne nyíljon szét sütés közben.
  6. A tetejüket lekenjük tojással, egy-egy fél mandulával díszítjük, majd ismét lekenjük tojással. 
  7. Előmelegített sütőben ~20 perc alatt aranybarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd óvatosan szétválasztva egymástól rácsra téve teljesen kihűtjük a süteményt.


















Tipp: Ha lehetőségünk van, használjunk egyszeres marcipánmasszát, ami fele-fele arányban tartalmaz mandulát és cukrot. 


Recept forrása: Laura's bakery


4 megjegyzés:

  1. Azt a mindenit, ez de jó kis süti! Nagyon szeretném, mert linzertészta a tésztája, vagy ahhoz nagyon hasonló, és marcipán van benne, amit szintén imádok. A fotók csuda klasszak, nagyon bejön ez a szürke árnyalat azzal az aranyos kis kosárral. Cakumpakk szuper! :) Annyira jó, hogy megint gazdagabb lett a blog és mi, olvasók is egy újabb hollland recivel! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy! :) Úgy örülök, hogy tetszik a süti és a fotók is! ♥
      Igen, a tészta valóban linzerhez hasonlít. Jó vajas és édes, az biztos. :D Már csomagolom is a kóstolót!

      Törlés
    2. Hát naná, hogy! :) Készítem a hasikámat az ebéd utáni sütievésre. Köszönöm! ♥
      Milyen dinnye vagyok: azt írtam, hogy kosár, pedig látom, hogy tálca! :D

      Törlés
    3. :D Remélem már odaértek!
      A tálca üzeni, hogy, no problémó! :D Végül is fonott; és az unokatesói kosarak. :D

      Törlés