2015. február 15.

Lúdláb torta















A tegnapi lélektöltő füvészkerti séta után pedig következett a torta. :)
Idén eltértem a családi hagyománytól, mert a szülinapi tortám lúdláb torta lett. Igaz, ez is csokoládés -de sokkal töményebb-, mint a Nagymami tortája, amit imádok. :) Mondtam is Anyunak, hogy most más készül és ő is azt mondta, hogy nem kell mindig ugyanazt sütni. Igaz az is, hogy én a Nagymami tortáját alkalomtól, évszaktól és napszaktól függetlenül bármikor meg tudnám enni. :D De valóban, kell a változatosság. Lúdláb tortát azt hiszem utoljára akkor ettem, mikor Párom Anyukája készített. Ami nagyon finom volt. :) Valahogy a nagy lelkesedésben, hogy most új torta készül, a nagy receptböngészés, számolgatás és listaírás közepette el is felejtettem megkérdezni, hogy ő hogy szokta készíteni, így ez most egy saját fejlesztés lett, ami az előzetes tervhez képest még menet közben is változott. :D 












Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:
A tésztához:
4 nagy tojás
4 ek. sima liszt
1 ek. holland kakaópor
4 ek. cukor
1/2 kk. sütőpor
csipet só

A krémhez:
5 dl tejszín
20 dkg jó minőségű étcsokoládé
15 dkg cukor
3 ek. holland kakaópor
20 dkg vaj
1 bögre magozott meggy

Tört kakaóbab a díszítéshez.

  1. A krémet előző nap elkezdjük elkészíteni. A tejszínt a cukorral, közepes lángon, felforrósítjuk (forralni nem kell). Beletördeljük a csokoládét, majd gyakori keverés mellett felolvasztjuk a forró tejszínben. Beleszitáljuk a kakaóport és csomómentesre keverjük. A krémalapot kihűtjük, majd hűtőben 12 órát pihentetjük.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a kapcsos tortaformát kivajazzuk, kihintjük liszttel. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a fele mennyiségű cukorral világos habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, kakaóport, sütőport és csipet sót; elkeverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd a kakaós masszához forgatjuk vigyázva, hogy ne törjön a hab. A tésztát az előkészített formába öntjük, elegyengetjük, majd ~25 perc alatt készre sütjük a piskótát. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A hűtőből kivett tejszínes krémalapot a vajjal habosra keverjük. A meggyet alaposan lecsepegtetjük.
  4. Összeállítjuk a tortát. A piskótalapot tortatálra tesszük. "Rátesszük" a tortaforma oldalát -ez fogja majd megtartani a krémet, míg megszilárdul-, amit körben kibélelünk sütőpapírral. A kész krémből egy csészényit félre teszünk a torta oldalának bevonásához. A krém egy harmadával bevonjuk a piskóta tetejét. Elosztjuk rajta a meggyet, majd a maradék krémet rákanalazzuk, elegyengetjük; ügyelve arra, hogy lehetőleg ne maradjon levegős a krém. A tetejét elsimítjuk és ~3-4 órára -a félretett krémmel együtt- betesszük a hűtőbe szilárdulni.
  5. Ha a krém megszilárdult, levesszük a tortáról a formát, majd óvatosan lehúzzuk az oldaláról a sütőpapírt. A félretett krémet kissé meglágyítjuk -a csészét forró vizes lábasba állítjuk-, hogy könnyen kenhető legyen és bevonjuk vele a torta oldalát. 
  6. A torta tetejét tört kakaóbabbal díszítjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.














...és hárman ettünk a tortából, mert Csemete is megkóstolta, igaz, csak a kakaós piskótát. :) A kis hangyányi falatot megízlelgette, majd odanyújtotta nekem, hogy megehetem.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon szép tortát készítettél! Sok boldogságot kívánok! :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett, nagyon guszta egészben és szeletelve is. :) Ezúton is kívánok születésnapod alkalmából nagyon jó egészséget, hosszú, boldog életet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, de kedves vagy! Nagyon szépen köszönöm! :) ♥

      Törlés
  3. Jaj, de szép ez a torta! :) Igaza van Anyukádnak, néha lehet újítani szülinapon is. ;) Bevallom, én nem csak a kakaós piskótából ennék szívesen, hanem egy jókora szeletet be tudnék termelni belőle. :D Kaphatok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Természetesen! Akár kettőt is! ;) Örülök, hogy tetszik! Mindjárt indítom a küldeményt!

      Törlés
  4. Eloszor is boldog szulinapot. Csodasan nez ki a tortad. 26 cm-es formahoz hany tojasbol es mennyivel tobb krem kell? Jutka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Jutka! Köszönöm szépen! :)
      Szerintem a nagyobb formához 6 tojásból jó lehet a piskóta. A krém már rafináltabb kérdés... Talán arányosan 1/4 vagy 1/3 mennyiséggel lehetne növelni a hozzávalókat, hogy megmaradjon az "optimális" tészta/krém arány. ;) Remélem nektek is ízleni fog majd! :)

      Törlés
    2. Szia Ági! Köszönöm a válaszodat. :) Akkor így fogom majd elkészíteni. :) Biztos ízleni fog,mert a család férfi tagjai szeretik a csokis tortákat :)

      Törlés
    3. De örülök! ...és izgulok is. ;)

      Törlés
  5. Szia Ági! Először is szeretnék gratulálni a csodás tortádhoz! Böngésztem a neten több receptet is megnéztem, mert én is lúdláb tortát szeretnék ma sütni és a te recepteden leblokkoltam. Mind a recept, mind a kép nagyon kecsegtető. :) Nagyon izgulok, remélem sikerülni fog. Ballagásra fogom elkészíteni, ezért jót és szépet kell kreálnom. :D Egy kérdésem volna hozzád a tejszín lehet hulala, mert csak az van itthon?! Válaszodat előre is köszönöm!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Erika! :) Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen! :) Örülök, hogy megtetszett a torta, remélem, hogy nektek is ízleni fog! :) Nem tudom, hogy hulalával működne-e a krém... Én Milli Perfecto tejszínt használok, ami főző- és habtejszín is, attól függ, hogy mire szeretnéd használni. Őszinte szívből azt tanácsolom, hogy inkább vegyél "rendes" tejszínt, mert azzal biztosan olyan lesz a krém, amilyennek lennie kell. :) Sok sikert a tortához és vidám ünneplést a ballagónak! :)

      Törlés