2014. augusztus 25.

Paradicsomlé - 100% paradicsom :)

...igen, tudom, hogy ez a "recept" olyan recept, ami nem is igazán recept. :D De a paradicsom, mint olyan, igen szerves részét képezi az étrendünknek, így nem maradhat ki a sorból a paradicsomlé sem; pontosabban annak eltevése. Annál is inkább, mert igen sokoldalú a felhasználása. Készülhet belőle leves, mártás, tésztaszósz, öntet, sőt, még ketchup és barbecue-szósz is (bár e két utóbbihoz azért egy nagy adag türelem/idő is kell, ha paradicsomléből akarjuk "legyártani" ;)). Az elkészül paradicsomlé mennyisége függ a paradicsom fajtájától -pláne, ha vegyesen használjuk- és a főzési időtől is, így a kezdő súly erősen tájékoztató jellegű. :)
 
Hozzávalók 6 db 3,3 dl-es üveghez:
~3,5-4 kg paradicsom tisztítva


 1. A paradicsomot több vízben alaposan megmossuk, majd a bogyókat felkockázzuk, a kocsánynál lévő zöld részt kivágjuk. (A koktélparadicsomot és az apróbb bogyókat csak félbe vágtam, ezeknél nem vágtam ki a zöld részt.)
 2. A feldarabolt paradicsomot nagy lábosba tesszük és közepes lángon, néha megkeverve addig főzzük, míg a paradicsom levet ereszt és megpuhul.
 3. A megfőtt paradicsomot átpasszírozzuk, hogy eltávolítsuk a bogyók héját és magját, majd a paradicsomlét ismét felfőzzük. (Minél tovább főzzük, annál sűrűbb lesz a lé.)
 4. Eközben a tiszta, száraz üvegeket tepsibe sorakoztatva betesszük a sütőbe 75°C-ra, hogy  átforrósodjanak. (Óvatosan bánjunk velük! Használjunk fogókesztyűt.)
 5. A kész paradicsomlét az előkészített üvegekbe szedjük, befőzőfóliával/celofánnal lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.


...igen, ebben a paradicsomlében bizony úszkálnak magok is. :) A koktélparadicsom magja ugyanis olyan picike, hogy egy része átfért a passzírozón. :D

Idén -2017- megint nagyon klassz lett a paradicsomtermés, így ezen a nyáron ez volt a harmadik alkalom, hogy nekiláttam a paradicsomlé főzésnek. :) Most végre készültek róla új fotók is. ;)
 

10 megjegyzés:

 1. Én pedig 100%-ig biztos vagyok benne, hogy nagyon is szükség van az ilyen receptekre, pl. az olyan (befőzésileg) tudatlan bloglátogatók számára, mint amilyen én vagyok. Most például rettentően hiányzik a kamrapolcról a házi paradicsomlé, úgyhogy most csak a tiédben gyönyörködhetek, miközben paradicsomos húsgombócról ábrándozom. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De aranyos vagy! :) ♥
   ...hát ezt pedig gyorsan orvosolni kell! Küldöm máris fénypostával! Már teheted is a polcra! ;)

   Törlés
 2. Annyira jó látni a celofános üvegeket!!!! Mint régen .... -- őőőőő, ha maradna a paradicsomos húsgombócból, betársulnék :) köszönöm, Lányok!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ugye? :D Örülök, hogy neked is tetszik!
   Azt hiszem mindkettőnk nevében írhatom, hogy természetesen téged is várunk az asztalhoz szeretettel egy jó Macskanyelvféle húsgombócra! :)

   Törlés
 3. Kedveskéim! Csavarzáras befőttes üvegbe forrón betöltve és lezárva tökéletesen működik. Az idén már 35 üveg megtelt. Így az üvegek a következő években csereszabatosak a dzsemes üvegekkel.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Janó! Ez bizony kétségtelen, bár nálunk a csavarzáras befőttes üvegekbe inkább lecsó/befőtt/dzsem kerül. Ezek a kis üvegek nálunk igen beváltak, igaz, minden évben csak paradicsomlé kerül beléjük. ;) Remélem idén nálunk is szép termés lesz még, mert múlt nyáron örültünk, ha frissen tudtunk enni paradicsomot, így még az előző nyári leveket koptatjuk. :D

   Törlés
 4. Nekem is nagyon kéne már paradicsomot befőznöm, de még eddig nem jutottam oda. Most is tőled kell kérnem kóstolót. :D Gyönyörűek az új képek.♥

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! ♥
   Máris indítok, de nem csak kóstolónyi mennyiséget! ;)

   Törlés
  2. De cuki vagy, köszönöm! ♥ Már ki is vettem egy adag darált húst a mélyhűtőből. :D Holnap paradicsomos húsgombóc lesz Ági -féle paradicsomléből. :)

   Törlés