2014. június 18.

Meggy chutney









Szeretjük a chutney-kat. Gondoltam, ha már itt a szezonja, kipróbálom meggyből is. Nagyon kellemes édes és savanykás, fűszeres chutney lett belőle. Azt hiszem legközelebb dupla adagot készítek. :D Sültekhez, grillezett húsokhoz, de akár sajtok mellé is nagyon finom. Aki szereti az erős ízeket tegyen bele friss chilit, vagy chilipelyhet. :)






Hozzávalók 8-10 személyre:
1 kg meggy
8-10 ek. cukor
2 ek. balzsamecet
2 tk. barna mustármag
2 tk. őrölt koriander
2 tk. őrölt gyömbér
1 tk. őrölt fahéj
10-15 szem szecsuáni bors
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 ek. olívaolaj



  1. A meggyet kimagozzuk. A vöröshagymát és fokhagymát finomra vágjuk.
  2. Az olívaolajat felhevítjük és elkezdjük rajta pirítani a vöröshagymát. Mikor üveges, rátesszük a fűszereket, a cukrot és néhány percig kevergetve együtt pirítjuk őket. Vigyázzunk, hogy a cukor nehogy odakapjon.
  3. Hozzáadjuk a fokhagymát, picit még pirítjuk, majd rátesszük a meggyet, a balzsamecetet és kevergetve felforraljuk a chutney-t. A lángot takarékra vesszük és addig forraljuk gyöngyözve, míg szépen besűrűsödik.
  4. Forrón tiszta üvegekbe szedjük, majd száraz dunsztba tesszük.








Nekem ebből a mennyiségből négy kis üveg -200 ml-es- meggy chutney lett. 


A receptet megtaláljátok a Kifőztük júniusi számában is. :)

7 megjegyzés:

  1. Tyűha, ez aztán a különlegesség! Nagyon szeretném megkóstolni. :) A fotók csodásak, nagyon ügyi vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszi! Örülök, hogy tetszik! ...máris megy a kóstoló... nálunk gyorsan kopik, úgyhogy lassan készül a következő adag. :D

      Törlés
  2. Gyönyörűen megmaradt a színe, csodás lehet... szilvából is érdemes kóstolni, nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. :D ...bocsi... meghibbant a blogger :D
      No akkor még egyszer:

      Köszönöm! Örülök, hogy Neked is tetszik! :) Hú... a szilvás is tervbe van véve már jó ideje. Jó, hogy eszembe juttattad! ;)

      Törlés
  3. Érdekesnek tűnő recept! Még sosem készítettem, de felkeltette az érdeklődésemet, mivel nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszi! Remélem, ha elkészíted, Nektek is ízleni fog! Nálunk most már erősen fogyóban van. :D

      Törlés