2014. május 21.

Natúr szelet gombás rizzsel és hagymamártással









Jó rég csináltam már hagymamártást. Épp itt volt az ideje, hogy feldolgozzam a kamrában csücsülő kissé elfeledett hagymakészletet. Pedig ugye, hagymát eszünk hagymával. Csak valahogy mindig a frissebb szerzemények kerültek a kezembe.
A "gombhoz a kabátot" tipikus esete; de hagymamártásból a hússal és a gombás rizzsel együtt nagyszerű vacsora kerekedett, alig fél óra alatt. :)









Hozzávalók 4 személyre:
A natúr szelethez:
8 szelet sütni-való sertéshús (karaj, tarja...) persze lehet csirke, vagy bármi, amit szeretünk
1 fej fokhagyma
köménymag

2 ek. zsír

A gombás rizshez:
1 bögre rizs
2 bögre meleg víz
25 dkg gomba
1 kis fej vöröshagyma
olívaolaj

bors

A hagymamártáshoz:
1 ek. zsír
2 fej vöröshagyma
2 fej lilahagyma
2 ek. cukor
2 csapott ek. sima liszt
2 ek. tejföl
csipet só
víz



  1. A húst megtisztítjuk, bevagdossuk -ha szükséges-, majd serpenyőben felhevített zsíron mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk. Sózzuk, megszórjuk kevés köménymaggal, mellétesszük a megtisztított fokhagymagerezdeket, majd fedő alatt -néha megforgatva- puhára pároljuk. A végén kicsit lepirítjuk.
  2. A rizshez egy lábasban olajat hevítünk. Üvegesre dinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kockákra vágott bombát, a megmosott, lecsepegtetett rizst és néhány percig együtt pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, felengedjük a meleg vízzel, majd fedő alatt takarék lángon puhára pároljuk a rizst.
  3. Míg a hús és a rizs párolódik, elkészítjük a hagymamártást. Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt. Rátesszük a cukrot, a vékonyra szelt hagymát, csipet sót és kevergetve addig pirítjuk, míg a hagyma üveges lesz és a cukor felolvad és picit karamellizálódik. Lehintjük liszttel, átpirítjuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, egy kevés vizet és kevergetve készre főzzük a mártást.
  4. Tálaláskor a rizst finomra vágott metélőhagymával díszítjük. Itt most a virágból is került rá. :)






4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik! A hagymamártás különösen felkeltette az érdeklődésemet, mert még sosem csináltam és nem is ettem, de biztos nagyon szeretném. Ki kell próbálnom mindenképp. Szuper ötlet a natúr husi mellé, amit szintén imádok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No akkor ebben is hasonlítunk! ;) Nálunk is nagy kedvenc a natúr szelet. Tényleg jól megy hozzá a hagymamártás. Remélem ízleni fog, ha kipróbálod!

      Törlés
  2. Hagymamártást még sosem ettem, de isteni lehet ezzel a szaftos és fincsi husival és a gombás rizzsel! Hmmmm.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Örülök, hogy tetszik! Ha szereted az édeskés ízeket, akkor próbáld ki; remélem ízleni fog. :)

      Törlés