Oldalak

2014. április 9.

Pizza - tejfölös kéksajtos












Pizzaaaa... Megint! :) De hogy miért is? Hát mert most épp borongósra vette a figurát az idő és úgy gondoltam muszáj egy kis nyarat csenni a mai napba. ...is :) Most nem a megszokott paradicsomos alappal készült, hanem jó kis zöldfűszeres tejföllel. ...és sajttal ...és sok hagymával.






Hozzávalók 4 kis pizzához; 2 személyre:
A tésztához:
6 dl kenyérliszt BL80
2,5 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
2 ek. olívaolaj
1 tk. cukor

2 tk. házi fűszerkeverék (bazsalikom, oregánó, majoránna, kakukkfű, borsikafű, zsálya és rozmaring keveréke)

A feltéthez:
4 nagy ek. tejföl
1 tk. házi fűszerkeverék (mint fent)
2 gerezd fokhagyma


3 szelet sült sonka
kis darab házi kolbász felkari
1 szál újhagyma
fél kaliforniai paprika
kis darab kéksajt
reszelt Edami

  1. A tésztához a lisztet tálba szórjuk. Hozzáadjuk a sót, fűszereket. Az élesztőt egy kanál liszttel és cukorral felfuttatjuk. 
  2. A felfutott élesztőt az olívaolajjal együtt a fűszeres liszthez adjuk és összeállítjuk a tésztát. Dagasztani nem kell. Lekenjük olajjal, majd letakarva, langyos helyen ~30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, egy nagy tepsit lefedünk sütőpapírral.
  4. A tésztát lisztezett deszkán négy részre osztjuk, majd kézzel egyenként ~15x20 cm-es téglalappá igazítjuk. Tepsibe tesszük őket és percet pihentetjük.
  5. Míg a tészta pihen, a tejfölt kikeverjük sóval, fűszerekkel és a reszelt fokhagymával. A sonkát, kolbászt felkockázzuk. A hagymákat felkarikázzuk, a paprikát vékony csíkokra vágjuk.
  6. A kis pizzákat megkenjük a tejfölös szósszal, majd elrendezzük rajtuk a felaprított sonkát, kolbászt, zöldségeket. Rámorzsoljuk a kéksajtot, majd reszelt sajttal beborítjuk. 
  7. Előmelegített sütőben ~20 perc alatt készre sütjük.






2 megjegyzés:

  1. A pizzával sosem lehet mellé lőni! :D A tejfölös alapú pedig hatalmas kedvencem, mindig viszek bele variálást. A kék sajt nagyon izgalmasan hangzik, kérek is gyorsan uzsonnára 1-2 kis pizzácskát. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát valóban nem. :D Ez is egy olyan étel, amit bármikor meg tudunk enni. ;) Már küldöm is a kóstolót! Remélem időben odaérnek!

      Törlés