2014. március 25.

Rizsfelfújt












Már vagy egymillió éve akarok rizsfelfújtat sütni, de valahogy mindig elmaradt. Ezért is örültem rá annyira a 62. VKF! témájára, ami nem más, mint a rizs. A forduló háziasszonya eztettem Éci aki, igen frappánsan fogalmazott, mikor a következőt írta: "mert egész Ázsia mégsem tévedhet...". :D Nem bizony! Mi is szeretjük a rizst, bár kétségtelen, hogy van még hová fejlődni a fent említett eledellel kapcsolatban. :)

 







Hozzávalók 4 személyre:
fél bögre rizs
másfél bögre tej
2 ek. cukor
csipet só
egy narancs reszelt héja
kis darab vaníliarúd
1 kk. vaj
1 tojás + 1 tojásfehérje

Vaj és zsemlemorzsa a formák kikenéséhez, porcukor és citromfű a tálaláshoz.


  1. A rizst átöblítjük, majd a cukorral, vaníliarúddal és sóval ízesített tejben feltesszük főni. Közepes lángon, óvatosan kevergetve készre főzzük a tejberizst. Ha kész, lefedjük, ~15 percet pihentetjük, majd langyosra hűtjük. A vaníliarudat kiszedjük.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra és négy szuflé-formát kikenünk vajjal, majd kiszórjuk zsemlemorzsával.
  3. A tejberizsbe keverjük a reszelt narancshéjat, a vajat, a tojássárgáját, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk.
  4. A kész masszát elosztjuk a formákban, majd előmelegített sütőben ~20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha aranyszínű a teteje; vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki.
  5. Tálaláskor kiszedjük a formából, meghintjük porcukorral és citromfűvel díszítjük.











Lekvárral vagy dzsemmel is nagyon finom. :)

8 megjegyzés:

  1. Imádom!!! :) nálunk mindíg nagy tepsivel készül,arra van meg a receptem :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De jó! ...Ó igen, a nagyi-féle recept nálunk is nagy tepsire van méretezve. ;)

      Törlés
  2. Nyami-Nyami-Nyami! Mi is a mami féle recepttel készítjük, baracklekvárral. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De jó is az... mi most épp meggyel ettük, de kétségtelenül baracklekvárral az igazi! ;)

      Törlés
  3. Annyira jópofák! :) És annyira szeretem a "rizskókot". Én is készítettem már naranccsal, úgyhogy tudom, hogy úgy is nagyon finom. Kérek is azzal a tállal ott a háttérben, mert én azt ott simán be tudom falni. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De jó, örülök, hogy tetszenek! Annak meg még jobban, hogy ízleni fognak, úgyhogy már küldöm is őket! ;)

      Törlés
  4. Olyan jó, hogy kiporcióztad, nekem lenne való, hogy ne egyem túl magam ;-) Egy kis mentás eper-rebarbara szósz mellé? Hm? Gyere majd játszani a következő fordulóba, ha van kedved és kapacitásod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Colette! Menta, eper és rebarbara bármikor jöhet! :) Örülök, hogy tetszenek a mini-felfújtak! :) Szívesen megyek játszani, köszönöm a meghívást!

      Törlés