2013. december 1.

Mákos kalács












Nagyon szeretem a mákos sütiket, bár ez a blogról még nem igazán derült ki, mivel nagyon régen nem sütöttem ilyesmit. Most, hogy lassan itt a Karácsony, ideje főpróbákat tartani. Így a mai nap a mákos kalácsé lett. :) A régi, jól bevált -Messze-mamámtól örökölt- kalácstésztából született ez a mákos süti. Imádom ezt az alaptésztát, mert puha, foszlós, nem túl édes és akár egy hétig is eláll. ...ez utóbbi állítást azonban nem tudom megbízható adatokkal alátámasztani, mivel sokkal, de sokkal hamarabb el szokott fogyni. :D A töltelék elég lágy és "krémes" lett, ami nagyon klassz, mert így páromnak is nagyon ízlik. ;)








A négyes fonást mindig ugyanarról az oldalról -itt jobbról- indítjuk. A szélső tekercset áthajtjuk a mellette lévőn, átbújtatjuk a következő alatt, végül a negyedik felett áthajtjuk; majd ezeket a lépéseket ismételjük végig.






Hozzávalók 8-10 személyre 2 kis kalácshoz:
(egy 20x25x6 cm-es sütőtálhoz)
A tésztához:
60 dkg sima liszt
3,75 dl langyos tej
4 dkg friss élesztő
2 tojássárgája
6-8 ek. olaj
3 ek. cukor
1 kk. só

A töltelékhez:
20 dkg mák
10 dkg cukor
1,25 dl tej
1 nagy alma
1 citrom reszelt héja
4 nagy ek. sárgabarackdzsem

1 tojássárgája és kevés olaj a kenéshez.


  1. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk. A tej egyik felébe teszünk pici lisztet, csipet cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A tej másik felében elkeverjük a cukrot, sót, 4 evőkanál olajat és a két tojássárgáját.
  2. Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a liszthez a cukros-tojásos tejjel együtt, majd kézzel, vagy fakanállal elkezdjük kidolgozni a tésztát. A maradék olajat menet közben, apránként adagoljuk -lehet, hogy nem kell a teljes mennyiség- és szép fényesre, hólyagosra dagasztjuk a tésztát.
  3. Letakarva, langyos helyen ~1 órát kelesztjük.
  4. Közben elkészítjük a tölteléket. A mákot a cukorral ledaráljuk, az almát lereszeljük. A tejben felfőzzük az almával elkevert cukros mákot. Ízesítjük citromhájjal, majd levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. Ha langyos, belekeverjük a sárgabarackdzsemet.
  5. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk -cipókat formálunk- és letakarva ~10-15 percig kelesztjük. A megkelt cipókat egyenként ~15x20 cm-es téglalappá nyújtjuk és megkenjük a mákos töltelékkel. Hosszabb oldalánál fogva feltekerjük a tésztát, kicsit megtekerjük, majd négy-négy tekercset összefonjuk. A két kalácsot olajozott, tűzálló tálba tesszük. A kalácsok közé tehetünk olajjal megkent sütőpapírt, így nem nőnek össze. :)
  6. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra
  7. A tésztatekercsek találkozásánál megkenjük a kalácsokat pici olajjal. Újabb 10 percet pihentetjük, majd a tetejüket megkenjük a tojássárgájával és előmelegített sütőben ~40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.














Tipp: Természetesen süthetünk egy kalácsot is, ez esetben a tésztát 4 részre osztjuk. Az elkészítés további lépései azonosak a fent leírtakkal.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon szép kalácsot sütöttél, és a fázisképek is nagyon tetszenek! Olyan ügyes vagy! Ki fogom próbálni, igaz, én diós változatban, de úgy is biztos finom lesz, hiszen az alaptésztája Messze-mamától van, és az csakis jó lehet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága vagy! ♥ :) Azt hiszem, hogy most nem csak én mosolygok! :)
      Dióval is klassz lehet. Már gondolkodtam egy vegyes változaton is. :)

      Törlés
    2. Na, ebben biztos vagyok, s bár önmagadtól is csoda ügyes háziasszony vagy, azért, ha Ő vezeti a kezedet, akkor az ennek nyomán készült ételben duplán benne van a szeretet. ;)

      Törlés
  2. Gyönyörű! Mostanában minden hétvégén a péknél vásárolt mákos kalácsot csemegézzük, de az szinte aranyárban van és a hétköznapokon nem jutunk hozzá (ez főleg nekem hiányzik). Z mondta is, hogy miért nem sütök inkább én? Nos, ezért . mert vártam a receptet - most megérkezett. Szerencsére Te próbasütötted is, így nekem már élesben dagasztható :) Köszönöm - hétvégén már saját mákos kalács lesz otthon :) köszi - köszi - köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! De jó! :D Ennek annyira örülök! Most fülig ér a szám. :))) Régen egyszer-kétszer én is vettem mákos péksütit, de valahogy mindig olyanba sikerült belefutni, ami vagy kicsit "száraz" volt, vagy mákot csak messziről látott. Aztán rá is felejtettem.
      Azt hiszem nálunk is gyakrabban előfordul majd ebben a formában. Főleg, mert mikor egy kis noszogatás után végül párom is megkóstolta -a "Jé, ez nem is száraz!" felismerés után- becsápolt még egy szelettel. :)
      Remélem Nektek is ízleni fog! ♥

      Törlés
  3. Gyönyörű lett ez a kalács! Mákos minden formában jöhet, imádjuk:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De örülök, hogy tetszik! Igen... végre mákos. :) Szegényt úgy elhanyagoltam, pedig nagyon szeretem én is.

      Törlés
  4. Még mindig gyönyörű. A nyers kalács egyszerűen tökéletes. :) ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de aranyos vagy! Köszönöm szépen! Nagy puszi érte! :) ♥

      Törlés
  5. Nagyon szép kalács fonások! A kelt tésztának van egy kis titka, ha az élesztőshöz teszünk egy kis sütőport is, napokig puha marad! (elsőnek az élesztő dolgozik, majd a sütőpor másnap, és így tovább!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Örülök, hogy tetszik! :)

      Törlés
  6. Megsütöttem, isteni fincsi lett, még harmadnap is puha volt, mindenkinek nagyon ízlett, ráadásul a négyes fonást is megtanultam :)! Köszi a receptet :)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, de jó! Úgy örülök neki, hogy nektek is ízlett a kalács! :) Köszönöm, hogy megírtad!
      :D De rég fontam így... lehet újra kellene. ;)

      Törlés