2013. december 1.

Advent


Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét és karácsonyig tart. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig -január 6-ig- tart. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.

Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza. VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, míg negyedik, utolsó vasárnapja december 18. és december 24. közé.
Advent első vasárnapja három időszak kezdetét is jelenti: a keresztény egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepkör kezdetét és természetesen az adventi időszak kezdetét.

Az advent szó jelentése "eljövetel". A latin "adventus Domini" kifejezésből származik, ami annyit tesz: "az Úr eljövetele". A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken "kisböjtnek" nevezték ezt az időszakot. Az adventi böjti idő alatt tiltották a zajos mulatságokat és az ünnepélyes házasságkötéseket, de az utóbbit az 1661. évi nagyszombati zsinat püspöki engedélytől tette függővé. A böjtölés hagyománya a 20. század közepén tűnt el.


Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az első adventi koszorút 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el. Egy felfüggesztett kerek fából készült szerkezetre -mely leginkább szekérkerékhez hasonlított- 23 gyertyát helyezett el. A lelkész, szentestét megelőző 23 nappal, minden egyes istentisztelet után meggyújtott egy gyertyát és a koszorúra helyezte azt.

Ma az adventi koszorú általában fenyőágból -örökzöldekből- készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon.
Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm.
A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak:
Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);
Zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény);
Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet);
Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm – rózsaszín gyertya).

A kör, mint alapforma jelenti magát a végtelent, tulajdonságánál fogva jelképezi az örökkévalóságot, a reményt, a megújulást, s a hitet. 

Az adventi koszorú tehát Jézus születésének ünnepére -a szeretet ünnepére- való várakozást jelképezi.


Mindenkinek békés, örömteli adventi készülődést kívánok! :)

Forrás: wikipédia

Frissítettem a képeket, majd a koszorút is megmutatom. ;) 

2 megjegyzés:

  1. Én erről hogy maradtam le??? Nyááá.... Szép a koszorúd! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Még három hétig érvényes! Köszönöm! ;)

      Törlés