2013. június 17.

Gnocchi






Antonio Carluccio és Gennaro Contaldo: A két falánk olasz című "hőskölteményét" lapozgattam a hétvégén. Nagyon szeretem a műsoraikat... ahogy bemutatják a tájakat, embereket, ételeket. Az egész hangulatát imádom! :D Szóval lapozgattam a könyvet és ráakadtam -újra- a "jó öreg" gnocchi-ra. Nem is kellett tovább gondolkodnom, mi legyen az ebéd. :) A gnocchi mintázásával jól el lehet molyolni. :) Persze nem muszáj mintázni, de úgy jobban be tudja vonni a mártás. ...tejszínes vagy paradicsomos, sajtos vagy húsos... bármilyet készíthetünk hozzá.



 
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg főzni való burgonya
30 dkg sima liszt
1 tojás



  1. A burgonyát megmossuk, majd héjában megfőzzük. Hagyjuk langyosra hűlni, megpucoljuk, összetörjük és teljesen kihűtjük.
  2. A kihűlt burgonyát tálba tesszük, sózzuk, hozzáadjuk a tojást, beleszórjuk a lisztet és puha tésztává gyúrjuk. Nem kell nagyon kidolgozni, mert ragacsos lesz.
  3. A tésztát lisztezett deszkán hüvelykujjnyi vastagságú rudakká sodorjuk, majd a rudakat ~2 cm-es darabokra vágjuk.
  4. Ezután hagyhatjuk őket így, kis kockáknak, vagy megformázhatjuk őket egy villa segítségével.
  5. A tésztakockát rátesszük a villa fejére, majd kissé rányomva végiggörgetjük rajta, így lesz bordás a gnocchi.
  6. Enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük.





2 megjegyzés:

  1. Még sosem csináltam gnocchit, csak kacérkodom vele. A tieid nagyon kis helyesek! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi! :) Egyszer majd próbáld ki, szerintem Nektek is ízlene. Mi nagyon szeretjük. Azt hiszem ma is ez lesz a vacsora. ;)

    VálaszTörlés