Oldalak

2013. június 9.

Fűszeres tejfölben sült csirkemáj hagymás burgonyakrokettel









Igen, újabb csirkemájas étel. De hát mit lehet tenni, ha ennyire szeretjük. :) Olyan sok elkészítési módja van -szerencsére-, hogy mindig találunk, vagy kitalálunk hozzá egy új receptet, amit muszáj kipróbálni. Ezt az ételt, már sokszor elkészítettem és ma ez volt az ebéd. Krumplipürével, vagy párolt rizzsel is nagyon finom. Most (2017 őszén) a receptet kissé kibővítettem, mert burgonyakrokett készült a máj mellé. Azért néhány szelet frissen sült gyökérkenyér most is volt az asztalon, mert a finom szaftot valamivel fel kell tunkolni. :D









Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csirkemáj
3 közepes fej vöröshagyma
3-4 nagy gerezd fokhagyma
2 db fehér húsú paprika
fél marék friss bazsalikom
egy kis rozmaringág
2-3 kisebb ág majoránna
őrölt bors


8-10 nagy ek. tejföl
4 ek. mustár
4 ek. olívaolaj

A burgonyakroketthez:

40 dkg főtt burgonya áttörve, kihűtve
~20 dkg sima liszt
1 fej vöröshagyma
2 ek. olívaolaj

szerecsendió

  1. A májat megtisztítjuk, leöblítjük, lecsepegtetjük, és egy sütőtálba tesszük.
  2. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk. A vöröshagymát, a paprikát és a fokhagymát felkarikázzuk.
  3. A friss fűszereket megmossuk, leszárítjuk, majd finomra vágjuk. (Szárított fűszereket is használhatunk.)
  4. Egy kis tálban összekeverjük a tejfölt, mustárt, olajat, majd hozzáadjuk a fűszereket.
  5. A zöldségeket és a mártást is a májhoz adjuk, és alaposan összekeverjük, hogy a mártás mindent szépen befedjen.
  6. A tálat letakarjuk alufóliával -vagy a fedelével, ha van neki-, majd betesszük a sütőbe 180°C-ra.
  7. Lefedve kb. 1 órán át sütjük, majd a fóliát levéve, addig pirítjuk, míg szép színe lesz (Vigyázzunk, hogy a máj ne száradjon ki!).
  8. Miközben a máj sül, elkészítjük a burgonyakrokettet. Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és aranyszínűre pirítjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát. Levesszük a tűzről, kihűtjük.
  9. A burgonyát, pirított hagymát tálba tesszük. Fűszerezzük sóval, szerecsendióval és annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól formálható "tésztát" kapjunk. (Lehet kicsit több, vagy kicsit kevesebb, ez függ a burgonya fajtájától is.)
  10. A "tésztából" lisztezett deszkán ~2 cm átmérőjű rudakat sodrunk. Ezeket tetszés szerinti méretűre daraboljuk. (Én ~4 cm hosszúra vágtam.)
  11. Bő, közepesen forró olajban aranybarnára sütjük a krokettet.
  12. A tejfölben sült máj mellé tálaljuk, salátát, vagy befőttet kínálunk mellé.












14 megjegyzés:

  1. Ezt az ételt nagyon az én szám íze szerint készítetted, imádnám! :) A májnak különösen jót tesz a tejföl, finom puha lesz tőle. Ezt látom, mindketten tudjuk. ;)

    VálaszTörlés
  2. :D Örülök, hogy tetszik! Bizony a tejföl tényleg jót tesz neki. De hát nem is lehet elrontani vele semmit! :D Éljen a tejföl! ;)

    VálaszTörlés
  3. Én ezt megcsinálom magamnak holnap, igaz, nincs friss rozmaringom, sem bazsalikomom, de majd szárítottat teszek bele. Megírom, hogy sikerült. :)

    VálaszTörlés
  4. De jó! De jó! Én is szárított fűszerekkel csinálom többnyire, csak most vagánykodok, hogy van a kertben friss. :D Van, mikor a rozmaring kimarad... Húúúú... nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogy fog ízleni! Kicsit izgulok. :D

    VálaszTörlés
  5. Ígéretemhez híven, elkészült a májikó! Nagyon finom lett, igauán omlós, ízletes! Köszi a jó receptet! ;)

    VálaszTörlés
  6. Annyira örülök, hogy elkészítetted és hogy ízlik! :D Ezer köszönet, hogy megírtad! ;)

    VálaszTörlés
  7. Imadjuk a majat :) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  8. :D Köszi! De jó, hogy ti is szeretitek! :) Én úgy bírom, hogy olyan sokféle ételt lehet belőle készíteni.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Ági! Ma nálunk ez volt az ebéd, egyszerű tört krumplival. Hát, valami isteni! A fűszerekkel izgalmas,a mustár és a hagyma együtt valami szuper, és a paprika ráadás íz benne... a máj puha és szaftos...szóval úgy jóllaktunk, mint a duda...! Köszönöm, hogy megtanítottál erre a receptre, el fogom készíteni máskor is. :) Üdv:Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Eszter!
      Nahát! Ennek nagyon-nagyon örülök! :) Igen, tényleg elég laktató tud lenni.
      Klassz, hogy Nektek is ennyire ízlett! Köszönöm szépen, hogy megírtad!
      Most itt vigyorgok. :D Örülök, hogy felvettétek a családi menüsorba.
      Üdv: Ági

      Törlés
  10. Azóta is a számban érzem az ízét. :) Új fotók = ♥♥♥

    VálaszTörlés
  11. Szerintem ez a májikó minden eddigi fotódon nagyon guszta volt, de ezekkel a szép, új képekkel már fokozhatatlanul hívogató. :) Mindenképp vevő vagyok rá most is, mert imádom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szent Habakuk! Hogy a manóba nem válaszoltam én?? Bocsi!
      Kárpótlásul, ha még elfogadod -és remélem, hogy igen- egy egész tepsivel küldök. :D

      Törlés