2013. március 7.

Pirított gombás rizottó



A rizottó az egyik legjobb és legegyszerűbb olasz eredetű rizsétel. Készíthetjük bármilyen zöldséggel vagy hússal; ezernyi íz és kombináció létezik. Én most gombával készítettem, mert volt még itthon pár szép fej. Most, hogy ilyen szép idő van és az ember végre "kiszabadulhat" a házból egy kis kerti munkára, a rizottó jó választás lehet, ha gyors és könnyű ebéd kell.


Hozzávalók 2 személyre:

Az alap rizottóhoz:
15 dkg rizottó rizs
5,5 dl zöldség alaplé
2 ek. olívaolaj
1 közepes sonkahagyma
1 gerezd fokhagyma
2-3 ek. reszelt parmezán 
diónyi vaj

bors

A pirított gombához:
6 szép nagy csiperke
diónyi vaj

bors
kakukkfű    

  1. Az alaplevet egy kisebb edényben kis lángon felmelegítjük és takarékon melegen tartjuk.
  2. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.
  3. Egy nagyobb edényben felhevítjük az olívaolajat. Rátesszük a hagymát és kis lángon addig pároljuk, míg puha lesz, de nem kezd el nagyon színesedni.
  4. Hozzáadjuk a rizst, belereszeljük a fokhagymát és egy csipet sóval 2 percig kevergetve pirítjuk.
  5. Egy merőkanálnyi alaplevet adunk a rizshez és folytonos keverés mellett elkezdjük puhára párolni. A levet fokozatosan adagoljuk a rizshez. A következő kanállal akkor adjuk hozzá, mikor az előzőt már beitta.
  6. 15-17 perc alatt a rizs megpárolódik, de nem fő szét, a rizottó pedig krémes és lágy lesz. 
  7. A végén belekeverjük a vajat és a parmezánt.
  8. Miközben a rizst pároljuk, elkészítjük a gombát.
  9. A fejeket megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. 
  10. Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat, rátesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel, majd lepirítjuk.
  11. Mikor elkészült az alap rizottó és a gomba, összekeverjük őket, lefedve 2-3 percig pihentetjük, majd tálaljuk.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése