Oldalak

2013. március 1.

Fűszeres gyöngybableves kolbásszal






Ahhoz képest, hogy nem vagyunk nagy "leves-evők", egy jó kis bableves bármikor jöhet.:) Főleg akkor készítem, ha már hűl az idő, és az ember egyre tartalmasabb ételekre vágyik. Kicsinek se voltam valami nagy leveses. Emlékszem, ha anyu kérdezte, hogy milyen leves legyen, én rávágtam: "Szárazbableves!". Nekem ez volt "A leves", amiből akár minden nap be bírtam volna kanalazni egy jó nagy tányérral... vagy kettővel. :D Nálunk ez inkább egytálétel. Kis tejföllel megbolondítva, egy szép szelet friss kenyérrel nagyon finom. Ilyenkor nem is csinálok második fogást, mert ezzel aztán tényleg jól lehet lakni.:)



 

 
Hozzávalók 8 személyre:
50 dkg száraz gyöngybab
4 szál sárgarépa
3 szál petrezselyem gyökér

1/4 zellergumó
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

5 dkg füstölt húsos szalonna
15 dkg füstölt kolbász
1 ek. zsír
2 ek. liszt
őrölt pirospaprika

kakukkfű
borsikafű

majoránna
tejföl a tálaláshoz



  1. A babot pár órára -vagy egy éjszakára- beáztatjuk.
  2. A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a sárgarépát, gyökeret felkarikázzuk. A zellert egyben hagyjuk, vagy kockákra vágjuk.
  3. Egy nagyobb fazékban elkezdjük pirítani a kockákra vágott szalonnát. Ha kisült a zsírja, rátesszük a hagymát. Mikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzátesszük a felaprított gyökérzöldségeket, zellert és 3-4 percig együtt dinszteljük őket.
  4. A babról leöntjük az áztatóvizet.
  5. A kolbászt 0,5 cm vastag karikákra vágjuk és a zöldségekhez tesszük. Kissé átpirítjuk, majd ráöntjük a babot. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepjen mindent, kissé megsózzuk, fűszerezzük kakukkfűvel és borsikafűvel, majoránnával, majd kis/közepes lángon elkezdjük puhára főzni a zöldségeket. Közben pótoljuk az elfőtt levet és ha szükséges, még sózzuk.
  6. Mikor a bab megpuhult (nekem ez egy óra volt), elkészítjük a rántást. Egy kisebb lábasban zsírt hevítünk. Belehintjük a lisztet, belereszeljük a fokhagymát, és átpirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, gyorsan átforgatjuk, majd felengedjük a leves levével. Csomómentesre keverjük, majd állandó keverés mellet besűrítjük vele a levest. 2-3 perc alatt összeforraljuk.
  7. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.









A bab főzési ideje változó lehet, fajtától vagy "kortól" függően. :) Az enyém lehet, hogy már kicsit öregecske volt, ezért kellett a hosszabb főzési idő.

2 megjegyzés: