Oldalak

2020. április 30.

Kakaós csiga kovászos, öregtésztás blundel tésztából









A blundel tészta az egyik legjobb találmány. :) Nagyon nagy kedvencem azóta, hogy először készítettem. Most egy olyan variációt próbáltam kikísérletezni, amihez nem kell élesztő, mert olyan szépen dolgozik a kovász és az öregtészta is. Igaz, a várakozási idő nem rövid, de ugye jó munkához idő kell. :D Az biztos, hogy ezek a kakaós csigák rövidebb idő alatt elillantak, mint amennyi idő az elkészítésükhöz kellett.









Hozzávalók 15 db kakaós csigához:
A tésztához:
20 dkg öregtészta
5 dkg kovász
25+8 dkg sima liszt
1,5 dl langyos tej
1 tojássárgája
5 dkg cukor
1 tk. vaníliakivonat
1 csipet só
20 dkg vaj

A töltelékhez:
2 ek. olvasztott vaj
8 dkg cukor
3 ek. holland kakaópor

A tálaláshoz:
porcukor

  1. A tésztához a kovászt, az öregtésztát, 5 dkg lisztet a langyos tejjel összedolgozunk és ~1 órát pihenni hagyjuk. 
  2. A vajat összedolgozzuk 8 dkg liszttel. Vigyázva, hogy nehogy nagyon megolvadjon. Ebből a vajalapból félreteszünk a tésztához 5 dkg-ot, a többit négyzetes formára alakítjuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük.
  3. A kovászos, öregtésztás keverékhez adjuk a 20 dkg lisztet, a tojássárgáját, a cukrot és az 5 dkg vajalapot. Ízesítjük sóval, vaníliakivonattal és alaposan kidolgozzuk a tésztát.
  4. Letakarva, hűvös helyen pihentetjük egy éjszakát. (Ez nálam most 10 óra volt.)
  5. Reggel szobahőmérsékleten kelesztjük még 1 órát. Közben kivesszük a vajalapot a hűtőből, hogy ne legyen túl kemény. 
  6. A tésztát lisztezett felületre tesszük, majd középen vastagabbra hagyva, négy irányba megnyújtjuk. A tészta közepére helyezzük a vajalapot és "becsomagoljuk". (A nyújtásról és hajtásról fázisfotókat itt találtok.)
  7. Széltében -igyekezzünk sarkosan- elkezdjük nyújtani a tésztát. Az így kapott ~40x30 cm-es téglalapot gondolatban 3 részre osztjuk, - a felesleges lisztet lesöprögetjük a tésztáról- majd két oldalról -középre- egymásra hajtjuk. Így három réteget kapunk. (szimpla hajtás)
  8. A tésztát elforgatjuk 90°-al és újra kinyújtjuk, ezúttal ~50x30 cm-es téglalappá. Gondolatban 4 részre osztjuk, - a felesleges lisztet ismét lesöpörjük a tésztáról- két végét behajtjuk középvonalig, majd az egészet középvonalnál félbe hajtjuk. Így négy réteget kapunk. (dupla hajtás)
  9. A tésztát fóliával letakarva hűtőben pihentetjük 20 percet.
  10. Pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát és a fent leírtak alapján szimplán hajtjuk. Ezután hűtőben pihentetjük újabb 20 percet.
  11. A tésztát ezután lisztezett felületen 30x50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, meghintjük a cukor és kakaópor keverékével, majd rövidebb oldalánál kezdve feltekerjük.
  12. A hengerből 2 cm széles szeleteket vágunk és sütőpapírral fedett tepsire rendezzük és 1 órát pihentetjük. (Én két tepsit használtam és egymás után sütöttem ki a csigákat, hogy elférjenek szépen. :))
  13. 200°C-ra előmelegített sütőben ~25 perc alatt készre sütjük.
  14. Langyosra hűtve, porcukorral hintve tálaljuk.












2020. április 19.

Kenyér kovásszal, öregtésztával









Szépen cseperedik a kovász és az öregtészta is. :) Eljött az ideje, hogy együtt süssünk egy finom kenyeret. Ami azt illeti, kicsit türelmetlen voltam, mert formázás után még tovább is pihentethettem volna a tésztát, de majd legközelebb. :D Ez a kenyér egyébként is egy türelemjáték a sok pihentetési és kelesztési idővel, de megéri kivárni. Végül is a tészta szépen megkelt, a kenyér szépen tovább nőtt a sütőben is. A végeredmény pedig egy ropogós héjú, puha, lyukacsos belű kenyér lett. Ami igaz, az igaz, némileg sűrűbb, mint a megszokott lábasban sült cipó, de nem nehéz. Azóta már elkopott az öregtészta, -jönnek majd a vele készült finomságok is lassan-, de készült újabb adag, ami a hűtőben várja, hogy munkálkodhasson. 









Hozzávalók egy ~1 kg-os kenyérhez:
10 dkg kovász
25 dkg kovászos öregtészta
3 dl langyos víz
50 dkg sima liszt
3 ek. olaj
1-2 tk. só

  1. A vízben elkeverjük a kovászt és az öregtésztát, ~1 órát pihentetjük, amíg szépen elkezdenek dolgozni. 
  2. A hozzávalókat tálba tesszük és kézzel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Letakarva, huzatmentes helyen kelesztjük ~3-4 órát.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk és cipóvá formázzuk. Sütőpapírral letakart tepsire tesszük és a tetejét éles késsel bevágjuk. Konyharuhával letakarva ~1 egy órát kelesztjük.
  4. 220°C-ra előmelegített sütőben -aminek az aljába kis lábasba vizet teszünk, hogy legyen gőz a sütésnél-, ~50 perc alatt készre sütjük a cipót.
  5. Rácsra téve kihűtjük.
















2020. április 13.

Répatorta trifle









Nekem a Húsvéthoz -néhány éve- épp úgy hozzátartozik a répatorta, mint a sonka, főtt tojás, fonott kalács trió. :) Igaz, ez évben magunknak sütjük a sok finomságot... Én biztos vagyok benne, hogy ezt a trifle-t jövőre is elkészítem és akkor majd más is megkóstolhatja. :)  Lehet, hogy nem is fogok vele várni kerek egy évet. Elvégre répatortát nem csak húsvétkor lehet enni. ;)









Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű 12 cm magas tálhoz:
A répatortához:
30 dkg sárgarépa tisztítva, finomra reszelve
1,4 dl olaj
2 tojás
15 dkg cukor
8 dkg pirított dió durvára vágva
17,5 dkg sima liszt
8 g sütőpor
1 kk. őrölt fahéj
1 kk. őrölt gyömbér
1 csipet só
5 dkg kandírozott narancshéj apróra vágva

Továbbá:
vaj és liszt a formához

A krémhez:
6 dl habtejszín (30 %-os)
25 dkg mascarpone
6 ek. porcukor
2 csomag habfixáló (2 x 12 g)
1 narancs reszelt héja

A díszítéshez:
tört kandiscukor


  1. A tortához a lisztet a fűszerekkel és a sütőporral elkeverjük. 
  2. Egy tálban a tojást a cukorral kihabosítjuk. 
  3. Hozzáadjuk az olajat, a sárgarépát, a diót és a narancshéjat, végül belekeverjük a sütőporos, fűszeres lisztet. 
  4. Vajazott, lisztezett 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük a tésztát. 
  5. Elegyengetjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben ~35 perc alatt készre sütjük. Pár percet pihentetjük, majd a formából kivéve, rácsra téve teljesen kihűtjük. 
  6. A krémhez a tejszínből a porcukorral és a habfixálóval kemény habot verünk. Hozzáadjuk a mascarponét és narancshéjjal ízesítjük. 
  7. A répatorta egyik felét a tál aljába morzsoljuk. Rákanalazzuk a tejszínes krém felét. Elsimítjuk. Erre jön a második réteg répatorta, majd a krém másik fele, amit szintén elsimítunk. 
  8. A tetejét tört kandiscukorral díszítjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.


Tipp: Ha esetleg kimarad egy kevés a hozzávalókból, készíthetünk kis egyszemélyes adagokat.


















A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin áprilisi számában is. :) 

2020. április 12.

Békés Húsvéti Ünnepeket










Ez a húsvét más lesz... Hogy igazán békés lesz-e, nem tudom. De bizonyára sokkal csendesebb lesz. Nem lesz nagy gyerekzsivaj, nem jönnek rokonok látogatóba és mi sem mehetünk. Nem jönnek locsolók, így idén a hímes tojás is kevesebb. Azért persze lesz sonka, kalács és egy kis sütemény... És persze lesz kincskeresgélés a kertben Csemetével. Kicsit nehéz szívvel, de azért készülünk az ünnepre. Talán az most a legfontosabb, hogy vigyázzunk magunkra, egymásra és bízzunk abban, hogy mindez, amit most átélünk, hamarosan a múlté lesz. Bizonyára sokat fogunk tanulni ezen időszakban magunkról és egymásról. Átértékelődik nagyon sok minden és rájövünk mik a valóban értékes dolgok az életünkben. 

Vigyázzatok magatokra!

2020. április 11.

Kovászos öregtészta






Ahogy beindult az új kovász, úgy nálam is elindult a vezérhangya, hogy mi finomakat lehetne sütni vele. Nézelődtem itthoni és külföldi oldalakon, bújtam a szakácskönyveket és régi receptes újságokat. Sok helyen találkoztam az öregtészta fogalmával és úgy gondoltam, én is kipróbálom. Igaz, a legtöbb helyen élesztővel készítik, de azért szerencsére van szép számmal kovászos variáció is. ...és persze ahány variáció, annyiféle receptúra. Nagyon megtetszett, így reméltem, hogy nekem is sikerülni fog. :)




 

Hozzávalók:
Az aktív kovászhoz:
10 dkg kovász
10 dkg langyos víz
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg sima liszt

Az öregtésztához:
az aktív kovász
50 dkg sima liszt
~3 dl langyos víz


  1. Az aktív kovászhoz egy tálba mérjük a hozzávalókat és alaposan elkeverjük. Letakarva 3-4 órát -vagy míg a háromszorosára kel- pihenni hagyjuk.
  2. Az öregtésztához tálba mérjük a lisztet, a vizet és hozzáadjuk az aktív kovászt. Kézzel alaposan összedolgozzuk. Letakarva pihenni hagyjuk 8-10 órát. Ennyi idő alatt szépen megkel, teli lesz buborékokkal és már használhatjuk is. :)





Az öregtésztát hűtőben, jól záródó dobozban tároljuk. Akár két hétig is eláll, ha addig el nem fogy.  Használat előtt jó egy órával a szükséges mennyiséget kivesszük és hagyjuk, hogy "átmelegedjen".
Én délután kezdtem neki az elkészítésének, így éjszaka bőven volt ideje pihenni, reggel pedig már használtam is belőle az első kenyérhez. :)

2020. április 10.

Kovász teljes kiőrlésű búzalisztből - Avagy: Életke életre kel. :)






Idestova 3 hete, hogy újra kovászkészítésbe kezdtem. Illetve kezdtünk, most Anyuékkal közösen. :) Jelen helyzetben azt hiszem nagyon sokan vagyunk, akik újra, vagy először, de nekibátorodunk. Azt kell mondjam, a kovászolás valóban jó dolog. Amellett, hogy kiválthatjuk vele az élesztőt, igen sok örömteli percet tud szerezni. Most aztán lehet kísérletezni a régi, jól bevált receptek átalakításával, újak kipróbálásával. A végeredmény pedig minden fáradozást és időt megér. :) Íme hát Bözsi reinkarnációja Életke (Anyu lett a keresztanyja :)). Két nap után már szépen buborékosodott és hála a kamrában megbújó aranytartalék teljes kiőrlésű búzalisztnek, nagyon szépen cseperedik. A fotón épp etetés után pózol, így kicsit kevesebb bubi látszik. :)






Hozzávalók 1:1 arányban:
víz
teljes kiőrlésű búzaliszt (enyhén púpozott evőkanállal mérjük)



  1. Első nap: 1 evőkanál vizet és 1 evőkanál lisztet jó alaposan elkeverünk egy tiszta befőttes üvegben. Nevet adunk neki, :) majd 24 órát pihenni hagyjuk.
  2. Második nap: 1 evőkanál vizet és 1 evőkanál lisztet hozzáadva, megetetjük leendő kovászunkat.
  3. Harmadik nap: 2 evőkanál vízzel és 2 evőkanál liszttel folytatjuk az etetést.
  4. Negyedik naptól: 8-12 óránként etethetünk 2-3 evőkanál vízzel és 2-3 evőkanál liszttel.


Nagyjából két hét után már lehet próbasütést csinálni, de a 3.-4. héttől lesz igazán ügyes a kovászunk. :)
Sütés után a következő etetésnél azt a mennyiséget pótoljuk, amennyit elvettünk belőle. Én reggel és este etetek, napi kétszer. Itt Anyuéknál most kb. 22 °C-ot tudunk neki tartani és tökéletesen jól érzi magát. :) Egy jó nagy befőttesüvegben indítottuk el, hogy ne kelljen költöztetni. Az üveg szájára két réteg konyhai papírtörlőt erősítettem befőttes gumival. Felváltva etetjük, dicsérgetjük, biztatjuk. A gondoskodást pedig meghálálja. Azóta készült vele már kenyér és kifli is, a recepteket pedig hamarosan hozom. :)



2020. április 3.

Ír szódás kenyér









Évekkel ezelőtt sütöttem utoljára ír szódás kenyeret. Az első sütést több is követte, azután valahogy feledésbe merült. Most, hogy újra elkezdtünk Anyuval kovászt gyártani, eszembe jutott ez a kenyér is. :) A hozzávalók kimérése és a sütő bemelegedése közt eltelt időt leszámítva 40 perc múlva ott illatozott az asztalon. ;) Kívül ropogós, belül puha. A tésztája meglehetősen sűrű, de ettől függetlenül levegős. Az illata engem az üres joghurtos lepényre emlékeztet. :D Én most egy teljesen egyszerű változatot készítettem, de bármit keverhetünk a tésztájába. Akár zöldfűszereket, vagy pirított magokat, diót, mazsolát. Akár a különféle lisztekkel is variálhatunk. 





 



Hozzávalók:
50 dkg sima liszt
1 kis pohár natúr joghurt + annyi víz, hogy összesen 3,75 dl legyen a folyadék
2 kk. szódabikarbóna



  1. A száraz hozzávalókat tálba mérjük, elvegyítjük. 
  2. Hozzáadjuk a joghurtos vizet, majd gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát.
  3. Lisztezett deszkán két részre osztjuk. Cipókká formázzuk és sütőpapírral fedett tepsire tesszük.
  4. A cipókat éles késsel jó mélyen kereszt alakban bevágjuk.
  5. 200 °C-ra előmelegített sütőben ~30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve kihűtjük.














Tipp: Ha nincs kéznél joghurt, kefirrel, vagy akár néhány kanál tejföllel is készíthetjük. A lényeg, hogy az össz. folyadék-mennyiség meglegyen. :)