Oldalak

2021. január 19.

Csőben sült endívia




 
 
 
 
 
 
 
Először akkor ettünk endíviát, mikor sok-sok évvel ezelőtt Apu hozott Hollandiából. A "fura" zöldség mellé persze receptet is járt. :) Emlékszem, kicsit tartottam tőle, mert Apu mondta -miközben tüsténkedett a konyhában-, hogy az endíviának egy kicsit kesernyés íze lehet.  Persze győzött a kíváncsiság. ...és milyen jól tette, mert azóta is nagyon szeretem. Főleg így elkészítve. Így hát nosztalgiáztam kicsit.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók 4 személyre:
4 endívia
1 csipet só
4-8 szelet füstölt bacon szalonna
 
A besamel mártáshoz:
1 ek. vaj
4 ek. sima liszt
5 dl langyos tej
1 csipet só
1 csipet őrölt szerecsendió
1 csipet őrölt bors
 
A tetejére:
reszelt sajt

  1. Az endíviát megtisztítjuk ha szükséges és enyhén sós, forrásban lévő vízben néhány perc alatt félpuhára főzzük. 
  2. Alaposan lecsepegtetjük, majd mindegyiket hosszában félbe vágjuk. Egyesével betekerjük bacon szalonnával és egy tűzálló tálba sorakoztatjuk. 
  3. A besamel mártáshoz a vajat felolvasztjuk, a lisztet hozzáadva, világos rántást készítünk. Fokozatosan felöntjük a tejjel, ízesítjük a fűszerekkel és folyamatosan kevergetve felfőzzük. 
  4. Az endíviára öntjük a besamel mártást, majd reszelt sajtot szórunk a tetejére és 200°C-ra előmelegített sütőben ~10-15 perc alatt készre sütjük. 
  5. Sültek mellé köretként, vagy főételként burgonyapürével, párolt rizzsel körítve tálaljuk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin januári számában is. :)

2021. január 7.

Kakukkfüves burgonyakrémleves









 
 
 
 
Ez a leves nagyon egyszerű, igen kiadós és klasszul variálható. :) Ha olyan burgonyából "sikerül" elkészíteni, mint most legutóbb nekem, akkor akár simán nyolc főre is elegendő. :D Meg is illetődtem, hogy milyen sűrű lett a leves és nem győztem hígítani. Egy kis zellert is tehetünk bele, ígérem nem fogja elrontani. ;) ...és természetesen a kedvenc zöldfűszereinkkel is bátran kísérletezzünk. Bevallom, jó párszor készítettem már, de nem volt még két egyforma. :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa 
4 közepes burgonya
zöldségleves alaplé
2 evőkanál olívaolaj
morzsolt kakukkfű
só ízlés szerint
frissen őrölt bors

  1. A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát felkarikázzuk, a burgonyát apró kockákra vágjuk.
  2. Egy fazékban olívaolajon ledinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sárgarépát és a burgonyát, majd kevergetve néhány percig együtt dinszteljük.
  3. Kakukkfűvel ízesítjük. Felengedjük annyi alaplével, ami bőven ellepi és közepes lángon puhára főzzük a zöldségeket. 
  4. Még forrón botmixerrel krémesre dolgozzuk. Ha szükséges, adunk még hozzá az alapléből. Ez esetben újra forraljuk a levest. Frissen őrölt borssal és ha szükséges sóval ízesítjük. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin decemberi számában is. :)