Először akkor ettünk endíviát, mikor sok-sok évvel ezelőtt Apu hozott Hollandiából. A "fura" zöldség mellé persze receptet is járt. :) Emlékszem, kicsit tartottam tőle, mert Apu mondta -miközben tüsténkedett a konyhában-, hogy az endíviának egy kicsit kesernyés íze lehet. Persze győzött a kíváncsiság. ...és milyen jól tette, mert azóta is nagyon szeretem. Főleg így elkészítve. Így hát nosztalgiáztam kicsit. ♥
Hozzávalók 4 személyre:
4 endívia
1 csipet só
4-8 szelet füstölt bacon szalonna
A besamel mártáshoz:
1 ek. vaj
4 ek. sima liszt
5 dl langyos tej
1 csipet só
1 csipet őrölt szerecsendió
1 csipet őrölt bors
A tetejére:
reszelt sajt
- Az endíviát megtisztítjuk ha szükséges és enyhén sós, forrásban lévő vízben néhány perc alatt félpuhára főzzük.
- Alaposan lecsepegtetjük, majd mindegyiket hosszában félbe vágjuk. Egyesével betekerjük bacon szalonnával és egy tűzálló tálba sorakoztatjuk.
- A besamel mártáshoz a vajat felolvasztjuk, a lisztet hozzáadva, világos rántást készítünk. Fokozatosan felöntjük a tejjel, ízesítjük a fűszerekkel és folyamatosan kevergetve felfőzzük.
- Az endíviára öntjük a besamel mártást, majd reszelt sajtot szórunk a tetejére és 200°C-ra előmelegített sütőben ~10-15 perc alatt készre sütjük.
- Sültek mellé köretként, vagy főételként burgonyapürével, párolt rizzsel körítve tálaljuk.
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin januári számában is. :)