Hozzávalók 12 db brióshoz:
35 dkg sima liszt
2 dl tej
3-4 ek. olaj
2 tojás
2,5 dkg élesztő
2 ek. cukor
1/2 kk. só
1 kk. őrölt Bourbon vanília
1 tojássárgája és kevés olaj a kenéshez; kevés kristálycukor a szóráshoz.
- A tejet meglangyosítjuk, kétfelé osztjuk. Az egyik felébe egy kanál cukrot és egy kanál lisztet teszünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
- A tej másik felébe beletesszük a sót, a maradék cukrot, 2 ek. olajat, a tojásokat, majd egy villával elkeverjük.
- A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a cukros-tojásos tejet, az őrölt vaníliát és elkezdjük dagasztani. Dagasztás közben hozzáadjuk a maradék olajat kanalanként, nehogy túl lágy legyen a tészta. Akkor jó, ha elválik a kezünktől és az edény falától.
- Letakarva, langyos helyen ~1 órát kelesztjük. A sütőt közben előmelegítjük 180°C-ra.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, bátran átgyúrjuk, majd 12 egyenlő részre osztjuk. Kis cipókat formálunk, majd letakarva további 10-15 percig kelesztjük.
- Egy 12-es muffin-forma mélyedéseit pici olajjal kikenjük.
- A cipókból ~20 cm-es rudakat sodrunk. Ezeket megcsavarjuk, majd csiga formában feltekerjük és a formába sorakoztatjuk a briósokat. Ahol a tészta összeér, megkenjük olajjal, hogy szépen meg tudjanak kelni. 5 perc pihentetés után megkenjük a őket tojássárgájával, majd meghintjük cukorral.
- Előmelegített sütőbe téve ~15-18 perc alatt készre sütjük a briósokat.