Oldalak

2014. május 31.

Zsálya



...levendulával karöltve...



Bordó levelű orvosi zsálya - Salvia officinalis 'Purpurea'









uzsonnaidő :)

2014. május 30.

Keksztekercs kakaós krémmel









:) Fura vagy sem, de még soha nem csináltam keksztekercset. Kekszgolyót annál többet, de most gondoltam kipróbálom milyen ez a süti, ha nem golyó formájú. :D Persze nem is én lennék, ha nem variáltam volna meg egy kicsit, így született meg az én variációm keksztekercsre. A krémet a kedvenc tortám ihlette. :)






Hozzávalók:
A "tésztához":
25 dkg darált háztartási keksz
8 dkg margarin
4 ek. porcukor
tej (amennyit felvesz)

A krémhez:
1,5 dl tej
1 ek. liszt
15 dkg margarin
4 ek. holland kakaópor
5 ek. porcukor

Holland kakaópor a díszítéshez.


  1. A krémhez a lisztet a tejben felfőzzük. Ha besűrűsödött levesszük a tűzről és kihűtjük. Közben kevergetjük, hogy ne legyen csomós. A margarint kikeverjük a kakaóporral és porcukorral, majd fokozatosan hozzáadjuk a kihűtött főzött krémet és alaposan kikeverjük az egészet. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
  2. A darált kekszet és porcukrot elmorzsoljuk a margarinnal, majd apránként annyi tejet adunk hozzá, amitől a "tészta" szépen összeáll, jól gyúrható és nyújtható lesz. Ne legyen túl lágy, mert a tészta -a pihentetés alatt- a krémből is fog nedvességet felszívni.
  3. Egy deszkát leterítünk fóliával -esetemben egy szétvágott uzsonnás zacskóval-, majd ~0,5 cm vastagra kinyújtjuk rajta a "tésztát". Nagyjából akkora lesz, mint egy A4-es lap.
  4. Egyenletesen rákenjük a krémet, majd a fólia segítségével óvatosan feltekerjük.
  5. 3-4 órát hűtőben pihentetjük, megszórjuk a tetejét kakaóporral, majd szeletelve tálaljuk.





Tipp: érdemes hűtőben tartani, mert a krém egy idő után kicsit meglágyul. Mondjuk nálunk nem volt értelme visszatenni a hűtőbe, mert igen gyorsan elfogyott. :D

2014. május 28.

Dámpörkölt









Nem vagyok egy nagy pörköltevő. Sokszor az eltett adagok gulyáslevesként végzik. Persze mihez képest nem vagyok az? Elvagyok nélküle jó darabig az biztos, ám ha mind közül választani kell, akkor dámpörkölt. :) ...bográcsban. ...ahogy Apu, és Öcsi főzi. Nincs is jobb, mint Anyuéknál körbeülni az asztalt a diófa alatt és kényelmesen belakmározni belőle a friss levegőn. :D Kinek-kinek a kedvenc köretével: "bolhás" krumplival (köménymagos), galuskával, vagy csak egyszerűen frissen sült ropogós héjú kenyérrel. Némi lilahagymás paradicsomsalátával. ...vagy uborkasalátával. ...vagy csalamádéval. Ááá, nem'tom! :D Mindenhogy jó!
A múltkor kaptunk Apuéktól egy dám mellső combot. Eddig a mélyhűtőben várt, hogy végre vegyem a bátorságot és nekiálljak. Igen, tudom, a pörkölt alapjában véve nem bonyolult dolog, de mégis. Egy kis telefonos segítség otthonról és ebédre már ott gőzölgött az asztalon életem első dámpörköltje. Igaz, nem bográcsban, mert az még nincs (sürgősen beszerzendő). 
"Bogár, ez nagyon finom lett! ...ezek szerint jó pörköltet nem csak több kiló húsból lehet főzni." ...hangzott a kedves dicséret. :) ♥




 

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg dámhús (lehártyázva, csont nélkül)
2 fej vöröshagyma
1 fehér húsú paprika
1 savanykás húsú alma (Idared)
3 ek. zsír
2 ek. őrölt pirospaprika
1/2 kk. köménymag

víz


  1. A húst felkockázzuk. A vöröshagymát, paprikát finomra vágjuk, az almát meghámozzuk.
  2. Egy nagyobb edényben felhevítjük a zsírt. Beletesszük a hagymát, paprikát és kevergetve addig pirítjuk, míg a hagyma üveges lesz és a paprikával együtt megpuhul. Beleszórjuk a köménymagot, átkeverjük, majd ráhintjük az őrölt paprikát és azzal is átforgatjuk a hagymát.
  3. Beletesszük a húst, sózzuk, majd gyors mozdulatokkal átforgatjuk a paprikás-hagymás alappal. Felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Belereszeljük az almát, elkeverjük, majd kis/közepes lángon néha óvatosan megkeverve készre főzzük a pörköltet. A közben elpárolgó vizet tetszés szerint pótoljuk.

 






Tipp: A hús felszínén lévő hártyaréteget sütés/főzés előtt el kell távolítani, különben a hús rágós lesz. A hártyázás akkor a legkönnyebb, ha a hús fagyasztóban volt és épp elkezd kiengedni. Ilyenkor könnyen meg tudjuk fogni és le tudjuk vágni ezeket a részeket.

2014. május 26.

Eperszörp









Ezidáig még nem volt érkezésem eperszörpöt készíteni. Ettük az epret frissen, csak úgy magában, sütiben, pudinghoz, joghurttal... készült dzsem és fagyi, de a szörp valahogy kimaradt. Hétvégén párom szüleinél voltunk látogatóban és kaptunk tőlük egy nagy tál frissen szedett epret. :) Mivel oltári hős vagyok, így "lemondtam" a saját részemről, hogy alkotási vágyamat kielégítendő, abból az eperből szörp készülhessen. :D 






Hozzávalók ~1 l szörphöz:
50 dkg eper (tisztítva)
5 dl víz
50 dkg cukor
fél citrom leve


  1. Az epret feldaraboljuk, majd a vízzel és a citromlével együtt felforraljuk. Kissé szétnyomkodjuk. (én ehhez krumplinyomót használtam)
  2. 3-4 perc forralás után levesszük a tűzről és kicsit állni hagyjuk.
  3. Egy szitát kibélelünk ritka szövésű anyaggal -konyhai célra használt textilpelenka tökéletes- és átszűrjük rajta a szörpalapot. Az anyagot összefogva, megtekerve -vigyázzunk, mert forró- jó alaposan kinyomkodjuk az eper levét. 
  4. Az eperléhez adjuk a cukrot, majd közepes lángon addig kevergetjük, míg a cukor teljesen elolvad. Felforraljuk.
  5. A forrás közben képződő habot leszedjük a szörp tetejéről, majd forrón, tiszta, száraz üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk, majd fejre állítjuk ~5 percre. Ha kihűltek, mehetnek a kamrapolcra. Vagy egyenesen a hűtőbe, mert úgy is rögtön megkóstoljuk. :D Tetszés szerint hígítandó.









Hűvös, sötét helyen elvileg 6 hónapig is eláll. :)

 Alapötlet: www.kaldeneker.hu

2014. május 24.

Kekszgombóc - Pom-Pom főz









Holnap gyermeknap! :) ...nosztalgiázom kicsit. Az utánozhatatlan kekszgombóccal. :D Életem első igazi süteményével. Abból, a szívemnek oly kedves gyerekszakácskönyvből, készítem most is, melyből anno először csináltuk Húgival. 
A mű címe: Pom Pom főz
A két Pom Pom gyerekszakácskönyvre hosszas keresgélés után sikerült rátalálnom egy antikváriumban. ...és úgy is örültem nekik, mint egy kisgyerek. :D Igaz, ezek már nem az én könyveim, csak vigyázok rájuk egy kicsit. ;)
Most még egyedül gyártom a kekszgombócot és csak mi felnőttek fogunk enni belőle, de jövő ilyenkor már akkora lesz a csemeténk, hogy hármasban eszegethetjük Gombóc Artúr kedvencét. :)
Készítsük hát el, együtt velük, nekik és magunknak, mert jó móka és klassz finomság. :D


A képeken, kedves barátom, Kockanyúl állt modellt. :)
Látogassátok meg őt Huncutpoppy-nál és nézzetek szét náluk!




 

Hozzávalók:
25 dkg darált keksz
15 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 ek. kakaópor
~1 dl tej
kókuszreszelék


  1. A kekszhez adjuk hozzá a porcukrot, vajat és kakaóport, majd morzsoljuk el.
  2. Adjunk hozzá annyi tejet, amennyit felvesz, gyúrjuk össze, majd pihentessük ~30 percet.
  3. A masszából nedves kézzel formáljunk dió nagyságú gombócokat.
  4. Forgassuk meg őket kókuszreszelékben.

 Készítés közben kóstolni ér! :D









A recept forrása: Csukás-Oroszlán-Sajdik Pom Pom főz szakácskönyv gyerekeknek




2014. május 23.

Mindjárt itt a nyár :)



Bizony, már csak pár nap és hivatalosan nyár lesz. Az időjárás némiképp megelőzte önmagát és már most ragyogó napsütés van és hihetetlen meleg. :) Ami persze igazán jólesik azután a borongós és esős időszak után. Ilyenkor az ember, bár imád főzni, mégis megpróbál kevesebb időt tölteni a konyhában. Ehhez pedig szükség van gyorsan elkészíthető nyári ételekre. Ehhez pedig szükség van inspirációra és klassz receptekre. ...mert bizony, néha az ember kifogy az ötletekből. Erre az esetre van egy jó kis ajánlatom: 






A Stahl magazin különszáma, mely kéthavonta jelenik meg Martha Stewart Everyday Food magazinjával együttműködésben.
Most épp az áprilisi számot lapozom és arra a megállapításra jutottam, hogy ezeket az ételeket nekem találták ki. Szuper 30 perces vacsorák, variációk tésztára -imádom az olasz konyhát :)-, gyors, könnyű desszertek, zöldséges és halas fogások. Egyszóval szuper! Keressétek az újságárusoknál, vagy rendeljétek meg itt. Már csak azt kell kitalálnom, hogy melyik ételt készítsem el először belőle. :)

2014.05.28. Frissítés

Az első étel, ami elkészült a Stahl magazin különszámából.
Természetesen tészta. :) 

30 perces paradicsomos spagetti fasírttal






Kép forrása: stahldirekt.hu

2014. május 21.

Natúr szelet gombás rizzsel és hagymamártással









Jó rég csináltam már hagymamártást. Épp itt volt az ideje, hogy feldolgozzam a kamrában csücsülő kissé elfeledett hagymakészletet. Pedig ugye, hagymát eszünk hagymával. Csak valahogy mindig a frissebb szerzemények kerültek a kezembe.
A "gombhoz a kabátot" tipikus esete; de hagymamártásból a hússal és a gombás rizzsel együtt nagyszerű vacsora kerekedett, alig fél óra alatt. :)









Hozzávalók 4 személyre:
A natúr szelethez:
8 szelet sütni-való sertéshús (karaj, tarja...) persze lehet csirke, vagy bármi, amit szeretünk
1 fej fokhagyma
köménymag

2 ek. zsír

A gombás rizshez:
1 bögre rizs
2 bögre meleg víz
25 dkg gomba
1 kis fej vöröshagyma
olívaolaj

bors

A hagymamártáshoz:
1 ek. zsír
2 fej vöröshagyma
2 fej lilahagyma
2 ek. cukor
2 csapott ek. sima liszt
2 ek. tejföl
csipet só
víz



  1. A húst megtisztítjuk, bevagdossuk -ha szükséges-, majd serpenyőben felhevített zsíron mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk. Sózzuk, megszórjuk kevés köménymaggal, mellétesszük a megtisztított fokhagymagerezdeket, majd fedő alatt -néha megforgatva- puhára pároljuk. A végén kicsit lepirítjuk.
  2. A rizshez egy lábasban olajat hevítünk. Üvegesre dinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kockákra vágott bombát, a megmosott, lecsepegtetett rizst és néhány percig együtt pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, felengedjük a meleg vízzel, majd fedő alatt takarék lángon puhára pároljuk a rizst.
  3. Míg a hús és a rizs párolódik, elkészítjük a hagymamártást. Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt. Rátesszük a cukrot, a vékonyra szelt hagymát, csipet sót és kevergetve addig pirítjuk, míg a hagyma üveges lesz és a cukor felolvad és picit karamellizálódik. Lehintjük liszttel, átpirítjuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, egy kevés vizet és kevergetve készre főzzük a mártást.
  4. Tálaláskor a rizst finomra vágott metélőhagymával díszítjük. Itt most a virágból is került rá. :)






2014. május 20.

Epres-kókuszos zabkása









Tombol az eperszezon! :) Végre! Amikor csak lehet és amivel csak lehet epret eszünk. Most épp zabkására került. Csak úgy, magában. ...mert szép és mézédes, ropogós és óriási szemű. Párom hozta hétvégén. Ez volt a meglepetés. :D Akkor frissiben meg is ettük a felét egy kis tejszínhabbal, mert hát a vasárnap, az vasárnap. Most viszont itt vannak a dolgos hétköznapok és ilyenkor jól jön egy laktató, egészséges és főleg epres finomság. ;)




 




Hozzávalók 2 személyre:
6 dl tej
12 dkg lágy zabpehely
5 dkg kókuszreszelék
3 ek. méz
20 dkg eper


  1. Egy lábasban feltesszük a tejet. Mikor forrni kezd, hozzáadjuk a zabpelyhet és a kókuszreszeléket. 
  2. Közepes lángon, kevergetve sűrűre főzzük a zabkását. Mézzel ízesítjük. Ha kész, két tálkában elosztjuk. Kicsit pihentetjük
  3. Az epret megtisztítjuk, tetszőleges méretűre és formájúra daraboljuk, majd a zabkása tetejére halmozzuk.