Oldalak

2017. április 25.

Sós kapros-túrós pite









Megint egy sós pite. :D Ígérem, készülnek majd édesek is, de most valahogy megint sósra voltunk éhesek. Volt itthon túró is, ha pedig sós is és túrós is, akkor nem hiányozhat belőle a kapor sem. No meg némi jófajta húsos szalonna. :D Finom kis piték lettek, amiket reggelire, uzsonnára, vagy vacsorára is elkészíthetünk. Persze egy kiránduláson is megállják a helyüket. ;)











Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta (4x125 g-os)
20 dkg túró
2 ek. tejföl
1 kk. étkezési keményítő
1 kk. finomra vágott kapor (lehet szárított is)
5 dkg húsos szalonna


Továbbá:
1 tojássárgája
szezámmag


  1. A töltelékhez a túrót kikeverjük a tejföllel és étkezési keményítővel. Ízesítjük sóval, kaporral. 
  2. A szalonnát lepirítjuk, majd a zsírjáról leszedve a töltelékhez adjuk. 
  3. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. 
  4. A szobahőmérsékleten kiolvasztott tésztalapokat lisztezett deszkára tesszük, egyenként kissé kinyújtjuk, majd a pitekészítővel kiszúrjuk és megmintázzuk. (Egy lapból egy pite készül.)
  5. A pitékhez a teli tésztakört a pitekészítő aljába tesszük. Szélét körben lekenjük tojássárgájával, majd belehalmozzuk a töltelék negyedét. Ráhelyezünk egy rácsozott tésztakört, majd "megformázzuk". 
  6. A pitéket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, tetejüket lekenjük tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal és előmelegített sütőben ~20 perc alatt készre sütjük.














A receptet a Kifőztük áprilisi számában is megtaláljátok. :) 

2017. április 22.

Puncs szelet









Jeles alkalomból készítettem el ezt a sütit most újra. :) Ma van az Öcsém születésnapja és ezzel a puncs szelettel (is) köszöntjük, mert tudom, hogy nagyon szereti. :) Igaz, nem "öntöttem" tortaformába, de ha úgy vesszük, akkor sok kicsi tortát készítettem. ;) Régebben volt a blogon egy hasonló sütemény, de most olyan "igazi-igazi" puncs szeletet szerettem volna sütni, úgyhogy újragondoltam, és azt hiszem ez sokkal finomabb lett, mint a régi. De hát milyen is lenne? ;) Hisz  nagyon nagy szeretettel készült. Boldog születésnapot!









Hozzávalók egy 32x20 cm-es sütőformához:
Egy piskótalaphoz:
(Ezeket a mennyiségeket háromszor vesszük és 3 egyforma piskótalapot sütünk.)
7 dkg sima liszt
7 dkg étkezési keményítő
1/2 kk. sütőpor
10 dkg cukor
4 tojás
1 ek. olaj
csipet só

A töltelékhez:
1 kész piskótalap
1 dl málnaszörp
1 citrom leve
4-5 ek. meggylé
5 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 ek. holland kakaópor
5 dkg étcsokoládé

Továbbá:
4-6 ek. eperlekvár

A mázhoz:
30 dkg porcukor
1 citrom leve
néhány csepp piros ételszínezék


  1. Először elkészítjük a piskótalapokat. A lisztet, étkezési keményítőt, sütőport és sót kis tálban elkeverjük.
  2. A tojások fehérjét -egy másik tálban- elkezdjük habbá verni, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot.
  3. A fehérjehabhoz adjuk egyesével a tojások sárgáját, majd az olajat, végül belekeverjük a száraz hozzávalókat.
  4. A tésztát sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük és 175°C-ra előmelegített sütőben ~18 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha szép aranybarna a teteje. A piskótát rácsra téve kihűtjük.
  5. Ugyanígy kisütjük a másik két piskótalapot is.
  6. A töltelékhez egy piskótalapot tálba morzsolunk. Jó, ha maradnak benne nagyobb darabok is. Hozzáadjuk a porcukrot, málnaszörpöt, citromlevet, meggylevet.
  7. A vajat felolvasztjuk és elkeverjük benne a kakaóport, majd ezt is a töltelékhez adjuk. Belereszeljük az étcsokoládét és az egészet alaposan átkeverjük.
  8. Egy piskótalapot tálcára teszünk és megkenünk 2-3 evőkanálnyi eperlekvárral. Ráhalmozzuk a tölteléket és szépen elegyengetjük, közben kicsit lenyomkodjuk. 
  9. A másik piskótát megkenjük a maradék lekvárral, majd ezzel a felével lefelé ráborítjuk a töltelékre. Néhány órára hűtőbe tesszük a süteményt. A tetejére tehetjük a tepsit, amiben a piskóták sültek és némi nehezéket, hogy szép sima legyen majd a sütemény teteje.
  10. A mázhoz a porcukrot kikeverjük a citromlével és megfestjük ételszínezékkel. Akkor jó, ha jól kenhető, de nem túl híg a máz. Elsimítjuk a sütemény tetején.
  11. Amint a máz megszilárdult, a sütemény tetszés szerint szeletelhető.













2017. április 21.

Április







 

Szabó Lőrinc - Az áprilisi rügyekhez
(részlet)

De szépek vagytok, tavaszi rügyek,
de bátrak vagytok! Nem kérdezitek,
mi vár rátok, – ha itt az ideje,
mint a barna földből a rét füve,
a barna ágból kicsaptok ti is,
akármilyen hideg az április.



















2017. április 20.

Fokhagymás tojáskrém









Húsvét után, nálunk a megmaradt főtt tojásokból többnyire tojáskrém készül. :) Szeretem az ilyen krémeket, mert nagyon jól variálhatóak. Most fokhagymával ízesítettem, mert ilyet már rég csináltam. Pirítósra, szendvicsbe kerül, de akár salátadresszinget is készíthetünk belőle. 









Hozzávalók 4 személyre:
8 tojás (keményre főzve, tisztítva)
2 ek. tejföl
2 ek. majonéz
2 ek. mustár
3 gerezd fokhagyma
2 ek. vaj
kis csokor petrezselyem

bors
szerecsendió

A tálaláshoz:
fekete olívabogyó
frissen sült kenyérrúd


  1. Egy serpenyőben a vajon világos aranyszínűre dinszteljük a reszelt fokhagymát. A tűzről levéve langyosra hűtjük. 
  2. A tojásokat cikkekre vágjuk, tálba tesszük, majd villával összetörjük. Hozzáadjuk a fokhagymás vajat, tejfölt, majonézt, mustárt és a finomra vágott petrezselymet. (Utóbbiból keveset félreteszünk a tálaláshoz.) 
  3. Ízesítjük sóval, borssal, csipet szerecsendióval, majd kikeverjük a krémet. Hűtőben néhány órát pihentetjük. 
  4. Tálaláskor a kenyérrudakat felkarikázzuk, ráhalmozzuk a tojáskrémet; olívabogyóval és petrezselyemmel díszítjük.














A receptet a Kifőztük áprilisi számában is megtaláljátok. :)
 

2017. április 14.

Húsvét









Juhász Gyula - Húsvétra

Köszönt e vers, te váltig visszatérő
Föltámadás a földi tájakon,
Mezők smaragdja, nap tüzében égő,
Te zsendülő és zendülő pagony!
Köszönt e vers, élet, örökkön élő,
Fogadd könnyektől harmatos dalom:
Szívemnek már a gyász is röpke álom
S az élet: győzelem az elmuláson.

Húsvét, örök legenda, drága zálog,
Hadd ringatózzam a tavasz-zenén,
Öröm: neked ma ablakom kitárom,
Öreg Fausztod rád vár, jer, remény!
Virágot áraszt a vérverte árok,
Fanyar tavasz, hadd énekellek én.
Hisz annyi elmulasztott tavaszom van
Nem csókolt csókban, nem dalolt dalokban!

Egy régi húsvét fényénél borongott
S vigasztalódott sok tűnt nemzedék,
Én dalt jövendő húsvétjára zsongok
És neki szánok lombot és zenét.
E zene túlzeng majd minden harangot
S betölt e Húsvét majd minden reményt.
Addig zöld ágban és piros virágban
Hirdesd világ, hogy új föltámadás van!





















Áldott, szép ünnepet kívánok mindenkinek!
 

2017. április 12.

Sós túrótorta









Régóta terveztem, hogy sós tortát készítek. Az ilyesfajta torta olyan, akár egy szendvics. Reggelire, uzsonnára és vendégvárónak is jó választás lehet. Ha pedig kedvünk támad kicsit feldíszíteni, akár ünnepi fogás is válhat belőle. Én most direkt ehhez a tortához sütöttem a kenyeret is, mert hagyományos torta formát szerettem volna. :) Nálunk ott lesz a Húsvéti asztalon. ;)





 



Hozzávalók egy ~16 cm átmérőjű tortához:
A kenyérhez:
35 dkg kenyérliszt BL80
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 kk. cukor
2,75 dl tej
2 dkg friss élesztő
3 ek. olívaolaj

kevés vaj a forma kikenéséhez

A töltelékhez:
45 dkg túró
6+2 ek. tejföl
2 ek. natúr vajkrém
1/4 kk. só
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 kis lilahagyma
2 kk. őrölt pirospaprika
1 csipet őrölt kömény
1 kis csokor medvehagyma
1 kis csokor metélőhagyma
néhány szál petrezselyemlevél


A díszítéshez:
metélőhagyma
petrezselyem
medvehagyma
uborka


  1. A kenyérhez az élesztőt egy kanál liszttel és a cukorral langyos tejben felfuttatjuk. A liszteket tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, olívaolajat, majd az élesztővel együtt összeállítjuk a tésztát.
  2. Lisztezett deszkán cipóvá formázzuk és magas falú -16 cm átmérőjű-, kivajazott kapcsos formába tesszük. Langyos helyen, letakarva ~1 órát kelesztjük.
  3. A kenyeret 200 °C-ra előmelegített sütőben ~1 óra alatt készre sütjük. A formából kivéve, rácsra téve teljesen kihűtjük. 
  4. A kihűlt kenyérből 4 egyforma -2 cm-es- szeletet vágunk. Ezek lesznek a torta lapjai.
  5. A töltelékhez a túrót ízesítjük sóval, kikeverjük 6 evőkanál tejföllel és vajkrémmel, majd négy részre osztjuk. Egy részt félre teszünk a torta bevonásához.
  6. A szalonnás túrókrémhez a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, serpenyőben lepirítjuk. A sült szalonnát a zsírjáról leszedjük és egy rész túrókrémhez keverjük.
  7. A lilahagymát finomra vágjuk, a pirospaprikával és köménnyel együtt szintén egy rész túrókrémhez keverjük.
  8. A metélőhagymát, medvehagymát, petrezselymet finomra vágjuk és a harmadik rész natúr túrókrémhez keverjük.
  9. A tortához a kenyérlapokat megtöltjük a háromféle túrókrémmel. A sorrend tetszés szerinti, itt most alulra került a szalonnás, középre a lilahagymás, felülre pedig a metélőhagymás töltelék.
  10. A félretett natúr krémhez keverjük a maradék 2 evőkanál tejfölt, majd ezzel bevonjuk a tortát. Tetszés szerint díszítjük. 
  11. Néhány órát hűtőben pihentetjük, ezután szeletelhető.














Tipp: A díszítéshez az uborkából zöldséghámozóval vékony szeleteket vágunk. Ezeket keskeny csíkokra szeljük, majd feltekerjük. Ezekkel a tekercsekkel is díszíthetjük a tortát.
Ha nincs magas falú sütőformánk, akkor az odalát sütőpapírral kibélelve magasíthatjuk meg.


2017. április 11.

Barackvirág


















"Ha virágos az út, ne kérdezd, hová visz!"

Anatole France


















Anyuéknál ♥