Szeretem a pitét. Az a klassz benne, hogy ha az embernek van egy jól bevált tésztareceptje, akkor a variációk száma végtelen. Már ami a tölteléket illeti. :) Mondjuk a tésztát is lehet variálni fűszerekkel, különféle lisztekkel, darált dióval, mogyoróval... Egyszóval nagyon hálás sütemény. Ez most épp egy fügés változat. Sajnos errefelé, már csak a boltokban lehet kapni friss fügét, de ez ne szegje senki kedvét. Ha esetleg van otthon a polcon egy üveg fügelekvár, vagy más, jó kis sűrű lekvár, akkor azzal is nagyon finom lesz. :) ...és már itt is a következő variáció. ;)
Hozzávalók egy 27 cm átmérőjű piteformához:
A tésztához:
20 dkg sima liszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
10 dkg cukor
12 dkg zsír
1 ek. tejföl
3 tojássárgája
1 csomag sütőpor (12g)
1 csipet só
A töltelékhez:
45 dkg füge
3 ek. cukor
15 dkg étcsokoládé
12 dkg babapiskóta
3 tojásfehérje
3 ek. porcukor
- A töltelékhez a fügét megmossuk, apróra vágjuk és a 3 evőkanál cukorral közepes lángon sűrűre főzzük. Kihűtjük.
- A tésztához a kétféle lisztet a cukorral, a sóval és a sütőporral elvegyítjük, majd a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát.
- Lisztezett deszkán ~32 cm átmérőjű kerek formára nyújtjuk és a piteformába igazítjuk úgy, ~1 cm-t hagyunk a forma széléig, mert sütés közben nőni fog a tészta.
- Az étcsokoládét és a babapiskótát késes aprítóban megdaráljuk.
- A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük.
- A kihűlt fügelekvárhoz adjuk a csokoládés morzsát. Elvegyítjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
- A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. 180°Cra előmelegített sütőben ~40 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk, majd porcukorral hintve, fügeszeletekkel díszítve tálaljuk.
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin novemberi számában is. :)