Oldalak

2020. november 29.

Fügés-csokoládés pite

 
 
 
 
 




 
 
Szeretem a pitét. Az a klassz benne, hogy ha az embernek van egy jól bevált tésztareceptje, akkor a variációk száma végtelen. Már ami a tölteléket illeti. :) Mondjuk a tésztát is lehet variálni fűszerekkel, különféle lisztekkel, darált dióval, mogyoróval... Egyszóval nagyon hálás sütemény. Ez most épp egy fügés változat. Sajnos errefelé, már csak a boltokban lehet kapni friss fügét, de ez ne szegje senki kedvét. Ha esetleg van otthon a polcon egy üveg fügelekvár, vagy más, jó kis sűrű lekvár, akkor azzal is nagyon finom lesz. :) ...és már itt is a következő variáció. ;)

 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók egy 27 cm átmérőjű piteformához: 
A tésztához:
20 dkg sima liszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
10 dkg cukor
12 dkg zsír
1 ek. tejföl
3 tojássárgája
1 csomag sütőpor (12g)
1 csipet só

A töltelékhez:
45 dkg füge
3 ek. cukor
15 dkg étcsokoládé
12 dkg babapiskóta
3 tojásfehérje
3 ek. porcukor
 
  1. A töltelékhez a fügét megmossuk, apróra vágjuk és a 3 evőkanál cukorral közepes lángon sűrűre főzzük. Kihűtjük. 
  2. A tésztához a kétféle lisztet a cukorral, a sóval és a sütőporral elvegyítjük, majd a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. 
  3. Lisztezett deszkán ~32 cm átmérőjű kerek formára nyújtjuk és a piteformába igazítjuk úgy, ~1 cm-t hagyunk a forma széléig, mert sütés közben nőni fog a tészta.  
  4. Az étcsokoládét és a babapiskótát késes aprítóban megdaráljuk. 
  5. A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. 
  6. A kihűlt fügelekvárhoz adjuk a csokoládés morzsát. Elvegyítjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. 
  7. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. 180°Cra előmelegített sütőben ~40 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk, majd porcukorral hintve, fügeszeletekkel díszítve tálaljuk.














A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin novemberi számában is. :)

2020. november 14.

Sós mákos rúd









Egy roppant egyszerű, gyors ropogtatni való. Nálunk igen hamar elfogyott. Igaz, nálunk mindenki szereti a mákos sütiket. Akár édes, akár sós. :) Sejtettem, hogy nem fogok nagyon mellé ezzel a sós csemegével. Az igazat megvallva, kissé piszmogós a sok kis vékony rudacskát egymás mellé rendezgetni a tepsiben. Sütés után pedig óvatosan kell vele bánni, ha szeretnénk, hogy ne törjenek ketté, vagy akárhány felé. :D 





 
 
Hozzávalók:
5 dkg mák
27 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tojás
1 tk. sütőpor


  1. A hozzávalókból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. 
  2. Cipóvá formázzuk és fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük ~30 percig. 
  3. A tésztát lisztezett deszkán ~3 mm vékonyra nyújtjuk és ~5 mm széles, tetszés szerinti hosszúságú csíkokra vágjuk. 
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük és 180°C-ra előmelegített sütőben ~14 perc alatt készre sütjük. 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin májusi számában is. :)

2020. november 9.

Fahéjas almafánk







 
 
 
Ebben a borongós, ködös időben igazán jólesik egy kis fűszeres, melengető finomság. Mint például ez az almafánk. :) Egy csésze teával klassz délutáni csemege. Tartalmasabb levesek után akár második fogásként is megállja a helyét. Amondó vagyok, hogy ha szeretjük a karamellszószt akkor azzal is érdemes megkóstolni. ;) ...esetleg csokoládészósszal... Na jó; most megyek és sütök egy újabb adagot. :D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók kb. 90 db-hoz:
50 dkg sima liszt
2 dl langyos tej
3 ek. barna cukor
2 dkg friss élesztő
1 tojás
2 dkg olvasztott vaj
1/2 kávéskanál só
1 púpozott kk. őrölt fahéj
1/2 kk. őrölt szegfűszeg
2 ek. étkezési keményítő
2 közepes alma megtisztítva, apró kockákra vágva
 
A sütéshez:
olaj 

A tálaláshoz:
porcukor
 
  1. Az almát tálba tesszük, fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel. Hozzáadunk 2 evőkanál cukrot és az étkezési keményítővel együtt elvegyítjük. 
  2. A tésztához az élesztőt a langyos tejben 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk. 
  3. A tészta hozzávalóit tálba mérjük. A fűszeres almát és a felfuttatott élesztőt hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Letakarva, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük. 
  4. A megkelt tésztából két teáskanál segítségével kis diónyi gömböket formázunk és közepesen forró bő olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, langyosra hűtve, porcukorral hintve tálaljuk.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin októberi számában is. :)