Amilyen egyszerű, olyan mutatós ez a piskóta. :) Az efféle mintájú sütikbe, már évekkel ezelőtt beleszerettem, mert nekem nagyon tetszenek. Az első ilyen édességem a Márványsütemény volt, ami igen nagy sikert aratott. Igaz, ami igaz, ahhoz jó sok vaj kell, ezért is szerettem volna valami hasonlót készíteni csak egy kicsit könnyedebb, nyáriasabb kivitelben. :) A piskóta ehhez jó választásnak bizonyult egy kis málnával bolondítva pedig igazán finom lett. Amennyiben nincs már friss málna, szerintem szederrel, vagy kockákra vágott őszibarackkal is klassz lehet.
Hozzávalók egy ~20x30 cm-es tepsihez:
A kakaós piskótához:
4 nagy tojás
4 enyhén púpozott ek. cukor
3 púpozott ek. liszt
1 púpozott ek. holland kakaópor
1 csipet só
1 kk. sütőpor
A kakaós piskótához:
4 nagy tojás
4 enyhén púpozott ek. cukor
3 púpozott ek. liszt
1 púpozott ek. holland kakaópor
1 csipet só
1 kk. sütőpor
A sima piskótához:
4 nagy tojás
4 enyhén púpozott ek. cukor
4 púpozott ek. liszt
1 csipet só
1 kk. sütőpor
4 nagy tojás
4 enyhén púpozott ek. cukor
4 púpozott ek. liszt
1 csipet só
1 kk. sütőpor
A tetejére:
3 marék friss málna
3 marék friss málna
Továbbá:
porcukor a tálaláshoz
porcukor a tálaláshoz
- A kakaós piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből a cukrot fokozatosan hozzáadagolva kemény habot verünk.
- Egyesével beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd beleszitáljuk a sóval, sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet. Óvatosan beleforgatjuk.
- Ugyanilyen módon készítjük el a sima piskótatésztát is.
- A tepsit kibéleljük sütőpapírral, majd belesimítjuk a kakaós részt. A sima tésztát óvatosan és egyenletesen a tetejére simítjuk, majd egy kiskanál segítségével megmintázzuk a piskótát.
- A tetején elosztjuk a megmosott, leszárított málnát.
- 185°C-ra előmelegített sütőben ~35-40 perc alatt készre sütjük.
- A kész piskótát a tepsiből kivéve, rácsra téve kihűtjük.
- Tetszés szerint szeleteljük, porcukorral hintve tálaljuk.