Oldalak

2017. október 31.

Őszbúcsúztató









Kálnay Adél - Őszi reggelek
(részlet)

"Ó jaj, az őszi reggelek!
Az ember szíve megremeg,
mert hív a táj, mert húz a táj,
maradni többé nem lehet.

Ó jaj, az őszi reggelek!
Melyet, ha festők festenek,
csak látszat az, csak látomás,
nem moccan rá a képzelet.

Ó jaj, az őszi reggelek!
Vörösen izzó napkelet,
messzi az ég, távoli kék
madarak viszik lelkedet.

Ó jaj, az őszi reggelek!
A súlyos lomha fellegek,
ha rád szitál az égi víz,
arcodra könnyet permetez…

Ó jaj, az őszi reggelek!
Kerengve hulló levelek,
a rozsdaszín, a törtarany
avarból készül szőnyeged."












2017. október 28.

Krumplis pogácsa









Imádom! :) Az egyik legkedvesebb gyerekkori ételem. Emlékszem, ha úgy volt, hogy az ebédhez krumplipüré volt a köret, mindig jó sokat csináltunk, hogy biztos maradjon krumplis pogácsának. Aztán Apuval addig sündörögtünk Anyu körül, amíg el nem készült. :D Ahogy kisült -persze jóval ebéd után-, még azon melegében nekiültünk. Mártogattuk a cukorba és csendesen falatoztunk. Valahogy sosem készült belőle túl sok. :D A minap ahogy az ebédet készítettem, kissé elkalandoztam a zöldségpucolás közben és hát túl sok krumplit sikerült megfosztani a héjától. Biztos ügyködött a tudatalatti, és "szólt", hogy már rég sütöttem krumplis pogit. :) Egy tartalmas leves után akár második fogásként, de délutáni "sütiként" is megállja a helyét. ;)









Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg natúr burgonyapüré kihűtve
~ 30 dkg liszt


A tálaláshoz:
kristálycukor

  1. A burgonyapürét villával kissé áttörjük, sózzuk, majd a lisztet fokozatosan hozzáadva gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát.
  2. Lisztezett deszkán ~1 cm vastagra nyújtjuk és 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A megmaradt tésztát újragyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk.
  3. Közepesen forró, bő olajban a pogácsák mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Inkább lassabban süssük, nehogy kívül hirtelen megégjen. :)
  4. A kész pogácsákat papírtörlőre szedjük. Melegen, kristálycukorral tálaljuk.


  











A fotókon, teljesen indokolatlanul megjelenik egy üveg vaníliás őszibaracklekvár is. :D Igazán nem értem, hogy került oda, mert mi ezt a pogit kizárólag cukorral esszük. :D ...de mégis, hiszen gondolni kell másokra is! ;) Hátha valaki azzal szereti. ...vagy magában. Bárhogy is legyen, igazából a pogi a lényeg. :D
 

2017. október 24.

Sütőtökös csiga








 
Úgy néz ki, hogy már nem csak én szeretem itthon a sült tököt. :) A legutóbbi sütésnél eszembe jutott, hogy mi lenne, ha készítenék belőle valami süteményt. Igen ám, de reggelre a tepsiből a tökszeletkék jó része "elpárolgott". :D Így hát újabb sütés következett, amiből még melegen megmenekítettem a töltelékhez szánt mennyiséget. ;) ...mert hogy közben azt is kitaláltam, hogy mi készül majd belőle. A nyár elején sütött epres-bodzás csiga tésztája nagyon bevált, így most is ezt a receptet vettem alapul. A mascarpone krémmel és a fűszeres pirított tökmaggal igazán mutatós sütemény tekeredett, ...akarom mondani kerekedett belőle. :D


 

 




Hozzávalók egy 20x25 cm-es tepsihez:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
2 dl langyos tej
0,5 dl víz
2,5 dkg friss élesztő
6 dkg cukor
7,5 dkg olvasztott vaj
1 tojás

1 kk. őrölt fahéj

A töltelékhez:
30 dkg sült tök
3 ek. porcukor
1 tk. őrölt fahéj
1 kk. őrölt gyömbér
2-3 ek. víz

A mascarpone krémhez:
10 dkg mascarpone
2 ek. porcukor

A fűszeres tökmaghoz:
10 dkg hántolt tökmag
5 dkg cukor
1 csipet só
1 kk. őrölt fahéj
0,2 dl víz


  1. A fűszeres tökmaghoz a hozzávalókat száraz, tapadásmentes serpenyőbe tesszük. Közepes lángon kevergetve addig melegítjük, míg a cukor a vízzel sziruppá nem olvad. Ezután figyelve, hogy a fahéjas szirup mindenhová jusson, addig kevergetjük, míg a víz elpárolog és a fűszeres szirup megszilárdul a tökmagon. Sütőpapírra borítva kihűtjük.
  2. A töltelékhez a sült tököt villával krémesre törjük, majd a többi hozzávalóval együtt simára keverjük.
  3. A tésztához a tejben egy kanál cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. A tojást kis tálkában elhabarjuk a vízzel.
  4. A lisztet, cukrot, sót, fahéjat tálba mérjük, majd a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Gombóccá formázzuk, majd 10 percet pihentetjük.
  5. A tésztát lisztezett deszkán ~30x50 cm-es téglalappá nyújtjuk és megkenjük a fűszeres sütőtökkrémmel.
  6. A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva óvatosan feltekerjük, majd 12 egyforma részre vágjuk.
  7. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. 190 °C-ra előmelegített sütőben ~30 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
  8. A csigákat porcukorral kikevert mascarpone krémmel és fűszeres tökmaggal díszítjük.














Természetesen a csigákhoz nem "csak" annyi krém jár, amennyit most a díszítéshez használtam; bátran kanalazzunk melléjük egy jó adagot a tányérra. :) A megmaradt fűszeres tökmagot pedig elropogtathatjuk egy esti film alatt. ;) 

2017. október 14.

Morzsás szederszelet









Az utolsó adag friss szederből valami finomságot akartam készíteni. Konkrét tervem nem volt, így elkezdtem hát nézelődni és egyre többször akadt meg a szemem a morzsás szeleteken. Nagyon gyors és egyszerű süti a tészta és töltelék aránya pont jó. :) Kicsit édes, kicsit fanyar, krémes és ropogós. Ebéd utáni desszertnek, délutáni teához vagy kávéhoz is finom és akár kirándulásra is magunkkal vihetjük. :)









Hozzávalók egy 20x20 cm-es tepsihez:
A tésztához:
12 dkg lágy vaj
17 dkg cukor
15 dkg sima liszt
8 dkg lágy zabpehely
1/4 kk. vaníliapor
1/2 citrom reszelt héja
csipet só

A töltelékhez:
30 dkg szeder
3 ek. cukor
2 csapott ek. étkezési keményítő
3 ek. víz


  1. A töltelékhez a szedret a cukorral kis lábasban felforraljuk. Néhány percig takarék lángon főzzük, majd besűrítjük a vízben feloldott étkezési keményítővel. A tűzről levéve hűlni hagyjuk. 
  2. A tésztához a hozzávalókat összemorzsoljuk. A tészta felét sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, elegyengetjük és kissé lenyomkodjuk. 
  3. Rákanalazzuk a szederkrémet és egyenletesen elosztjuk. 
  4. A tetejét megszórjuk a maradék "morzsával". 
  5. 175°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. 
  6. A tepsiből kivéve -sütőpapírral együtt-, rácsra téve kihűtjük. Tetszés szerint szeleteljük, tálaláskor porcukorral hintjük.














A receptet a Kifőztük szeptemberi számában is megtaláljátok. :)


Ihletadó recept itt

2017. október 7.

Gesztenyés palacsintatorta









Itt az ősz. Ezernyi színével és ízével ajándékozva meg minket. :) Ilyenkor rengeteg finom gyümölcs érik. Egyikük a gesztenye. Bevallom, igen sokáig nem ápoltunk jó barátságot. Emlékszem, gyerekkoromban kizárólag pürének ettem, tejszínhabbal. Akkor is inkább a hab volt a lényeg. :D Később volt egy időszak, mikor olyan helyen éltünk Párommal, ahol az erdők szélén gesztenyeligetek voltak, s az ősz beköszöntével a kirándulásokon jó sok gesztenyét gyűjtöttünk. Még ekkor sem kedveltem igazán, pedig mikor otthon sütöttük, csodás illat lengte be a konyhát. :) Néhány éve kezdtem csak süteményeket és desszerteket készíteni vele, s most már egyre gyakoribb vendég a konyhában. Ez a torta igazi őszi finomság. Ebbe aztán került gesztenye bőven. :D "Frissen" a legfinomabb, ezért érdemes úgy készíteni, hogy még aznap el is fogyjon. Igazi gesztenyekedvelőknek azt hiszem ez nem okoz majd gondot. ;)










Hozzávalók egy ~20 cm átmérőjű tortához:
A palacsintához:
3 x 20 dkg sima liszt
3 x 6 g sütőpor
3 x 2,5 dl tej
3 x 5 dkg cukor
3 x 2 tojás
3 x 5 dkg olvasztott vaj
3 x 1 csipet só

Továbbá:
3 ek. holland kakaópor

A töltelékhez:
50 dkg gesztenyepüré
25 dkg mascarpone
3 ek. porcukor

A díszítéshez:
tört kakaóbab


  1. A palacsinta hozzávalóiból 3 adag tésztát keverünk, 3 külön tálban. A második adag tésztában 1, a harmadikban 2 evőkanálnyi lisztet lecserélünk azonos mennyiségű holland kakaóporra. 
  2. Az így előkészített tésztákból, enyhén kivajazott ~20 cm átmérőjű serpenyőben 4-4 palacsintát sütünk. Ha esetleg kimaradna a tésztákból, azokat összekeverjük és további palacsintákat süthetünk. 
  3. A kész palacsintákat hűlni hagyjuk, közben elkészítjük a krémet. 
  4. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a villával áttört gesztenyepürét és összedolgozzuk az egészet. 
  5. A palacsintákat tetszés szerinti színsorrendben rétegezzük, miközben mindegyiket megkenjük a gesztenyekrémmel, majd a maradék krémmel bevonjuk a tortát. A tetejét tört kakaóbabbal díszítjük. 1-2 órát hűtőben pihentetjük, ezután szeleteljük.














A receptet megtaláljátok a Kifőztük szeptemberi számában is. :)
 

2017. október 4.

Kókuszos csokoládéital









Egyre hűvösebbek a reggelek, ilyenkor jólesik, ha valami finom, melengető itókával kezdjük a napot. :) Ez a kókuszos csokoládéital pont az ilyen reggelekre való. Jó időre feltölt energiával az biztos. :D Persze nem csak napindítónak lehet klassz. Délután egy napsütötte teraszon elkortyolgatva is remek. Mellé eleszegetünk néhány kekszet (recept hamarosan) és meg is van a reggeli, vagy uzsonna. ;)









Hozzávalók 2 személyre:
3 dl kókusztejszín
3 dl víz
4 ek. kókuszliszt
2 ek. holland kakaópor
3 ek. kókuszcukor

A tetejére:
1 dl kókusztejszín habbá verve
kókuszreszelék


  1. A kókuszlisztet a kakaóporral és a kókuszcukorral kis fazékban elvegyítjük. 
  2. Felöntjük a kókusztejszínnel és vízzel. Állandó keverés mellett, közepes lángon felfőzzük. 
  3. Poharakba töltjük. A tetejét tejszínhabbal és kókuszreszelékkel díszítjük. Melegen vagy hidegen fogyasztjuk.












A receptet a Kifőztük augusztusi számában is megtaláljátok. :)

2017. október 2.

Körforgás - Tengelic az év madara 2017






Múlt ősszel Csemete és én szorgosan töltögettük a madáretetőket, hogy a kis tollas vendégeknek legyen miből eszegetni. :) Voltak, akik szépen csipegettek, s voltak, akik olyan elánnal törték a napraforgómagot és sertepertéltek az etetőben, hogy az élelemből jutott bőven a fű közé is. :D Tavasszal aztán egyszer csak elkezdtek kibújni a kis "palánták". Volt ott köles, búza és napraforgó is szép számmal. Cseperedtek, cseperedtek és egyszer csak virágba borultak. :) Úgy örültem neki, mert nagyon szeretem a napraforgót. A méhek szorgalmasan döngicséltek, röpködtek virágról virágra. Később aztán nyár végével a napraforgók szépen elhullajtották szirmaikat, a kis "tányérok" tele voltak magokkal, így aztán nem bántottam őket; reménykedtem benne, hátha néhány kismadár rájuk talál és majd jókat csemegézik. Így is lett. :) Legnagyobb meglepetésemre egy egész "tengeliccsalád" szokott ide. Reggelente és esténként hangos volt a csiviteléstől az egész kert. Figyeltem, ahogy a szülők etetik és tanítják a fiókákat. Később a fiatalok már egyedül is idemerészkedtek. Az ablakból lestük őket Csemetével, és meg is beszéltük, hogy idén ősszel is töltögetjük majd az etetőket, hátha jövőre is lesz napraforgó.























A tengelicről bővebben itt olvashattok. :)