Oldalak

2018. május 29.

Eton mess









Ez is egy olyan desszert, amivel már évek óta szemezek, de eddig váratott magára. Ennek legfőbb oka az, hogy habcsók nálunk jellemzően karácsony táján készül... Olyankor viszont nincs friss eper. :D No nem, mintha olyan bonyolult lenne a habcsók, csak elég ritkán sütök. A "nagy áttörés" most annak köszönhető, hogy a tavaly elültetett eperpalántákon szép számmal érik a finom édes gyümölcs. A saját eper mellé pedig "muszáj" volt habcsókot is sütni. :D Ez a desszert amúgy amilyen egyszerű, olyan finom és igen sok variációja létezik. Pedig csak három -na jó, négy- hozzávaló. :D Én most szimplán, rétegezve készítettem.










Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg eper (tisztítva, behűtve)
2 dl habtejszín
2 ek. porcukor
12 habkarika

A díszítéshez:
4-8 mini habcsók


  1. Az epret nagyságtól függően 4-8 cikkre/kockára vágjuk. Lehintjük 1 evőkanál porcukorral. Átforgatjuk, félre tesszük.
  2. A habtejszínt 1 evőkanál porcukorral lágy habbá verjük. 
  3. A cukrozott eper felét elosztjuk 4 pohárban. Az eper tetejére tördeljük a habkarikákat, erre tejszínhabot kanalazunk, majd elosztjuk rajta a maradék epret. 
  4. A desszert tetejét habcsókkal díszítjük, azonnal fogyasztjuk.













2018. május 20.

Márványsajtos szendvicskrém csírával









Ez a szendvicskrém amilyen egyszerű, olyan finom. :) Alig pár hozzávaló -igaz, nem biztos, hogy ezekből mindig van otthon :D-, egy-két perc és már ehetjük is. Nekem most épp volt egy kis sajt, egy kis mascarpone, gondoltam miért is ne lehetne egy jó kis sós krémet gyártani. A csíra menet közben csatlakozott a többiekhez és ez igen jó választásnak bizonyult. :)









Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
8 dkg márványsajt
1 csipet só
1/2 gerezd fokhagyma reszelve
2 marék vegyes csíra finomra vágva

A tálaláshoz:
frissen sült zsemle vagy kalács
vegyes csíra


  1. A mascarponét tálba tesszük, a márványsajtot belemorzsoljuk. 
  2. Hozzáadjuk a fokhagymát, a finomra vágott csírát, ízesítjük sóval és alaposan kikeverjük a krémet. Fogyasztásig hűtőben tartjuk. 
  3. Tálaláskor frissen sült zsemlét, kalácsot és vegyes csírát kínálunk hozzá.














A receptet megtaláljátok a Kifőztük májusi számában is. :)

2018. május 15.

Áfonyás-mákos kelt rétes









Ma egy jó kis felhőszakadással indult a nap és hűvösebb lett az idő, így aztán bátran bekapcsoltam a sütőt. :) Bár még a nyárias meleg sem tántoríthat el egy jó kis mákos sütitől -mert az bármikor jöhet-; elvégre nem kell ott állni a sütő mellett, ügyesen csinálja a dolgát egyedül is. :D Szeretem a kelt rétest, mert kiadós és sokáig puha marad. Bár a sokáig igen relatív... :D Most a mák mellé áfonya is került a töltelékbe, mert azt is nagyon szeretem. Így egy kicsit fanyar és kellemesen gyümölcsös lett. :)










Hozzávalók egy 20x32x7 cm-es tepsihez:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
4 ek. zsír
1 tojássárgája
3 dl langyos tej
2 dkg élesztő
2 ek. cukor
1 tk. 10%-os ecet
1 csipet só

A töltelékhez:
25 dkg darált mák 
12 dkg cukor
1,25 dl tej
1 nagyobb alma tisztítva, reszelve
1 citrom reszelt héja
5-6 ek. áfonyalekvár

A tálaláshoz:
porcukor


  1. A töltelékhez a mákot, a cukorral, az almával, a citromhéjjal és a tejjel felfőzzük. A tűzről levéve kihűtjük, majd belekeverjük az áfonyalekvárt.
  2. A tésztához a tejben 1 kanál cukorral és 1 kanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. 
  3. A lisztet tálba mérjük és a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát félbe osztjuk, cipókká formázzuk, letakarva ~30 percet pihentetjük.
  5. A cipókat egyenként ~30x30 cm-es négyzet formára nyújtjuk. Elosztjuk rajtuk a tölteléket, nem túl szorosan feltekerjük és a sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé fektetjük.
  6. 180°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve langyosra hűtjük. Felszeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.