Ez is egy olyan desszert, amivel már évek óta szemezek, de eddig váratott magára. Ennek legfőbb oka az, hogy habcsók nálunk jellemzően karácsony táján készül... Olyankor viszont nincs friss eper. :D No nem, mintha olyan bonyolult lenne a habcsók, csak elég ritkán sütök. A "nagy áttörés" most annak köszönhető, hogy a tavaly elültetett eperpalántákon szép számmal érik a finom édes gyümölcs. A saját eper mellé pedig "muszáj" volt habcsókot is sütni. :D Ez a desszert amúgy amilyen egyszerű, olyan finom és igen sok variációja létezik. Pedig csak három -na jó, négy- hozzávaló. :D Én most szimplán, rétegezve készítettem.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg eper (tisztítva, behűtve)
2 dl habtejszín
2 ek. porcukor
12 habkarika
A díszítéshez:
4-8 mini habcsók
- Az epret nagyságtól függően 4-8 cikkre/kockára vágjuk. Lehintjük 1 evőkanál porcukorral. Átforgatjuk, félre tesszük.
- A habtejszínt 1 evőkanál porcukorral lágy habbá verjük.
- A cukrozott eper felét elosztjuk 4 pohárban. Az eper tetejére tördeljük a habkarikákat, erre tejszínhabot kanalazunk, majd elosztjuk rajta a maradék epret.
- A desszert tetejét habcsókkal díszítjük, azonnal fogyasztjuk.
Ez a szendvicskrém amilyen egyszerű, olyan finom. :) Alig pár hozzávaló -igaz, nem biztos, hogy ezekből mindig van otthon :D-, egy-két perc és már ehetjük is. Nekem most épp volt egy kis sajt, egy kis mascarpone, gondoltam miért is ne lehetne egy jó kis sós krémet gyártani. A csíra menet közben csatlakozott a többiekhez és ez igen jó választásnak bizonyult. :)
Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
8 dkg márványsajt
1 csipet só
1/2 gerezd fokhagyma reszelve
2 marék vegyes csíra finomra vágva
A tálaláshoz:
frissen sült zsemle vagy kalács
vegyes csíra
- A mascarponét tálba tesszük, a márványsajtot belemorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, a finomra vágott csírát, ízesítjük sóval és alaposan kikeverjük a krémet. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.
- Tálaláskor frissen sült zsemlét, kalácsot és vegyes csírát kínálunk hozzá.
A receptet megtaláljátok a Kifőztük májusi számában is. :)
Ma egy jó kis felhőszakadással indult a nap és hűvösebb lett az idő, így aztán bátran bekapcsoltam a sütőt. :) Bár még a nyárias meleg sem tántoríthat el egy jó kis mákos sütitől -mert az bármikor jöhet-; elvégre nem kell ott állni a sütő mellett, ügyesen csinálja a dolgát egyedül is. :D Szeretem a kelt rétest, mert kiadós és sokáig puha marad. Bár a sokáig igen relatív... :D Most a mák mellé áfonya is került a töltelékbe, mert azt is nagyon szeretem. Így egy kicsit fanyar és kellemesen gyümölcsös lett. :)
Hozzávalók egy 20x32x7 cm-es tepsihez:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
4 ek. zsír
1 tojássárgája
3 dl langyos tej
2 dkg élesztő
2 ek. cukor
1 tk. 10%-os ecet
1 csipet só
A töltelékhez:
25 dkg darált mák
12 dkg cukor
1,25 dl tej
1 nagyobb alma tisztítva, reszelve
1 citrom reszelt héja
5-6 ek. áfonyalekvár
A tálaláshoz:
porcukor
- A töltelékhez a mákot, a cukorral, az almával, a citromhéjjal és a tejjel felfőzzük. A tűzről levéve kihűtjük, majd belekeverjük az áfonyalekvárt.
- A tésztához a tejben 1 kanál cukorral és 1 kanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet tálba mérjük és a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát félbe osztjuk, cipókká formázzuk, letakarva ~30 percet pihentetjük.
- A cipókat egyenként ~30x30 cm-es négyzet formára nyújtjuk. Elosztjuk rajtuk a tölteléket, nem túl szorosan feltekerjük és a sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé fektetjük.
- 180°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve langyosra hűtjük. Felszeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.