Oldalak

2016. augusztus 25.

Hagymás bab









"Mi ez, hagymás bab?" "Nem, krumplis hal!" :D Azt hiszem sokan vagyunk, akik jól ismerjük ezt a beszélgetést. Ha százszor nem láttam a filmet, akkor egyszer sem.  ...és legalább ennyiszer megfordult a fejemben, hogy ki kellene már próbálni, milyen is A hagymás bab. Hamar rá kellett jönnöm, hogy ez nem is lesz olyan könnyű. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy ennek a legendás ételnek -mely igen gyakori szereplője a Bud Spencer, Terence Hill filmeknek- a receptjét nem osztották meg a nagyérdeművel. Épp ezért, milliónyi variáció közül választhatunk, ha egy jó hagymás babot szeretnénk készíteni. Bizonyára mindenki megtalálja a neki tetszőt, amennyiben szereti a babot. :D Én is elolvastam megannyi receptet, végül aztán valahogy csak a saját fejem után mentem és elkészült végre ez az egyszerű, de nagyszerű étel; kedvenc filmbéli párosom tiszteletére. :)









Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy fej vöröshagyma
25 dkg füstölt szalonna
50 dkg főtt bab (lehet konzerv is)
2 dl paradicsompüré (8,5 ref %-os)
2 ek. nádcukor
némi olívaolaj

kis csokor friss bazsalikom

  1. Egy nagy serpenyőben lepirítjuk a felkockázott füstölt szalonnát. A szalonnát kiszedjük, a visszamaradt zsíron -ha kevés, adjunk hozzá egy kis olívaolajat- karamellizáljuk a nádcukrot.
  2. Rátesszük a vékonyra szelt hagymát és kevergetve addig sütjük, míg a cukor felolvad, a hagyma pedig aranyszínű és puha lesz.
  3. Hozzáadjuk a lecsepegtetett babot, a szalonnát, paradicsompürét. Sóval és finomra vágott bazsalikommal ízesítjük -ízlés szerint kevés vizet adhatunk hozzá-, majd néhány perc alatt készre sütjük az ételt. Forrón, friss kenyérrel tálaljuk.








Tipp: Én most konzerv vajbabot használtam, de a bab szinte bármilyen lehet. :) Kicsi, nagy, fehér, tarka, vörös... Ki milyet szeret, vagy épp milyen van otthon. Aki szereti és bírja az erőset, csempésszen bele bátran egy kis chilit, nem fogja elrontani. ;)

2016. augusztus 11.

Túrós rizsfelfújt meggyszósszal









Nagyon szeretem a rizsfelfújtat és a túrót is. ...bár ez utóbbival az elmúlt időszakban rövidebb mosolyszünetet iktattunk be. :D Meg kell hagyni, hogy a rizsfelfújt önmagában is nagyon finom, de túróval és meggyszósszal ezt egy csöppet még lehet fokozni. ;) Desszertként, vagy egy tartalmasabb leves után második fogásként is megállja a helyét. :) Meggyszósz helyett bármilyen lekvárral, vagy dzsemmel tálalhatjuk.









Hozzávalók:
A felfújthoz:
20 dkg rizs
9 dl tej
10 dkg cukor
1/2 kk. őrölt vanília
3 dkg vaj
4 tojás
1/2 citrom reszelt héja
1 tk. citromlé
50 dkg túró


A meggyszószhoz:
30 dkg magozott meggy (lehet mirelit is)
3 evőkanál cukor
0,5 dl víz
1 csapott ek. étkezési keményítő


  1. A rizst puhára főzzük a vaníliával és sóval ízesített tejben. 
  2. A vajat a cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük, citromhéjjal ízesítjük. Hozzáadjuk a villával áttört túrót, a langyosra hűlt tejberizst és elvegyítjük. 
  3. A tojásfehérjét a citromlével kemény habbá verjük, majd a túrós keverékhez forgatjuk. 
  4. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, kihintjük zsemlemorzsával, majd beleöntjük a "tésztát". 
  5. 175°C-ra előmelegített sütőben, ~1 óra alatt készre sütjük. 
  6. Rácsra téve langyosra hűtjük. 
  7. A meggyszószhoz a meggyet a cukorral kis lábasba tesszük, felforraljuk. Besűrítjük a vízben elkevert étkezési keményítővel. 
  8. A rizsfelfújtat cikkekre vágjuk, porcukorral hintve, meggyszósszal tálaljuk.
















Tipp: Ha sütés közben a felfújt teteje nagyon pirulna, csúsztassunk fölé egy nagy tepsit.


A receptet a Kifőztük augusztusi számában is megtaláljátok. :) 

2016. augusztus 8.

Ratatouille









Sokszor készítettem már ehhez hasonló ételt, de így, ebben a formában még nem. Valami mindig hiányzott belőle. :D Hol a paprika, hol a fokhagyma (ezt mondjuk nem igazán értem, hogy hogy?), néha csak padlizsánból készült, néha meg csak cukkini volt itthon. Egyszóval ez volt az első "igazi" ratatouille. Meg kell hagyni, hogy akkor az igazi, ha minden benne van. :D Persze ennek az ételnek is rengeteg variációja létezik, én most tepsiben sütöttem készre, mivel igen szép adag lett, ami a legnagyobb serpenyőmbe se fért volna bele. Máskülönben serpenyőben, fedő alatt is vígan elkészül. Azt hiszem én legközelebb is tepsiben készítem majd, mert nagyon szeretem, ha a zöldségek egy kicsit megpirulnak. ;)











Hozzávalók 6 személyre:
4 kis gömbcukkini (~10 cm-esek)
2 padlizsán
4 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
50 dkg paradicsom (apró és nagy szemű vegyesen)
2-3 paprika (fehér és piros húsú)
1,5 dl paradicsompüré (8,5 ref %-os)
3+3 ek. olívaolaj
kis csokor kakukkfű (lemorzsolva)
kis csokor bazsalikom (finomra vágva)
1 kk. nádcukor

bors 


  1. Egy nagy serpenyőben 3 evőkanálnyi olívaolajat hevítünk. Beletesszük a felkockázott padlizsánt és a cikkekre vágott cukkinit. Óvatosan átforgatva 4-5 percig pirítjuk, majd átborítjuk egy magas falú tepsibe.
  2. A serpenyőben ismét olajat hevítünk. Beletesszük a vékonyra szelt vöröshagymát, paprikát és közepes lángon, kevergetve addig pirítjuk, míg a hagyma aranyszínű lesz. 
  3. Hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, fűszereket, paradicsompürét, felkockázott paradicsomot és néhány perc alatt összeforraljuk.
  4. A paradicsomos ragut a tepsiben lévő zöldségekhez adjuk, jól összeforgatjuk, majd 175°C-ra előmelegített sütőben ~1 óra alatt készre sütjük. 
  5. Friss kenyérrel tálaljuk.












2016. augusztus 4.

Pillangók ♥















"Tudod, kisfiam, a világon nagyon sok a csalán, a tövis, a gyom. Mert az emberek sokkal több rosszat cselekszenek, mint jót. És a csalán, a tövis meg a gyom a rossz cselekedetek nyoma ezen a földön. De láthatod, hogy pillangó is van azért. A sok kicsi pillangó a sok kis jóság hírét hordozza magával. És vannak aztán szép, nagy, tarka szárnyú pillangók: ezek a ritka, nagyon jó cselekedetek. Minél szebb és nagyobb jót teszel, annál szebb, nagyobb és színesebb pillangó száll föl a nyomában. (...) Nem baj, ha az emberektől nem kapsz érte hálát. Minden jótettedet egy pillangó viszi hírül."

Wass Albert