Nem telhet el úgy ez a csodás évszak, hogy ne kerülne asztalra. Most, hogy szinte napi rendszerességgel készül egy-egy kis adag paradicsomlé a kamrapolcra, ideje volt egy jó kis töltött paprikának is. Megint... ;) Friss paradicsomlével, saját paprikából. Ahogy a kis "csomagok" belekerültek a paradicsomfürdőbe kis idő elteltével olyan illat lett a konyhában, hogy csuda! :) Imádom! A régi nyarak illata!
...hát akkor... Viszlát Nyár! Jövőre, veled, ugyanitt! :)
♥
Hozzávalók 6 személyre:
6 tölteni való paprika
30 dkg darált hús
5 dkg rizs
kevés víz
1 gerezd fokhagyma
só
bors
1,5 l házi paradicsomlé
3 ek. olívaolaj
2 ek. sima liszt
cukor
- A darált húst a rizzsel, reszelt fokhagymával, sóval, borssal alaposan összegyúrjuk. Kis vízzel lazítjuk, hogy a töltelék majd ne legyen kemény.
- A paprikák magházát és ereit eltávolítjuk, majd megtöltjük a töltelékkel úgy, hogy maradjon helye főzés közben egy kicsit dagadni.
- A paradicsomlét -pici sóval ízesítve- közepes lángon felforraljuk, majd mikor gyöngyözik, beletesszük a megtöltött paprikákat és néha óvatosan átforgatva őket addig főzzük, míg a töltelék átfő és megpuhul. Ez nekem ~50 perc volt, de a főzési idő függ a paprikák méretétől.
- Ha a paprika kész, óvatosan kiszedjük a paradicsomléből. Egy lábasban az olajból és lisztből világos rántást készítünk, hozzáöntjük a paradicsomlét, ízesítjük cukorral, majd összeforraljuk. Beletesszük a paprikákat, egyet forralunk rajta és kész. Frissen sült kenyérrel tálaljuk.
A paprikák ~13 cm hosszúak voltak, így személyenként egy épp elég volt egy evésre. ;) Természetesen kisebb paprikákat is tölthetünk, ez esetben a főzési idő rövidül, de mindenképp érdemes ellenőrizni őket menet közben. :)