Oldalak

2018. december 31.

...egy gondolat az új évre...









Kívánom, hogy mindenkinek olyan legyen az elkövetkezendő esztendő, amilyet megálmodott.

2018. december 16.

Belga almatorta










Rég nem jártam erre, de reményeim szerint hamarosan visszatérek. :) Addig is jön majd néhány recept, amivel igencsak el vagyok maradva. ...mint ahogy ezzel a sütivel is, ahol a dekoráció még erősen őszi hangulatú... 
Azonban egy finom vaníliasodóval, vagy egy adag tejszínhabbal -és itt megkockáztatnék akár egy kis házi csokoládészószt is- igazán ünnepi desszerté varázsolhatjuk ezt a finom tortát. :) Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti az almás finomságokat.









Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű koszorú formához:
15 dkg sima liszt
15 dkg cukor
15 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
1/2 kk. sütőpor
1 tk. őrölt fahéj
4 tojás
20 ml tejszín
70 dkg alma (tisztítva)

Továbbá:
kevés faj a formához
porcukor a tálaláshoz


  1. A tojást a cukorral, a tejszínnel és a sóval habosra keverjük. 
  2. Hozzáadjuk a vajat, a sütőporral és fahéjjal elvegyített lisztet, majd sima tésztává dolgozzuk. 
  3. Az almákat négyfelé vágjuk, kimagozzuk és húsát vékonyra szeljük. 
  4. ~45 dkg almát óvatosan a tésztába forgatunk. A masszát kivajazott formába kanalazzuk, elegyengetjük és a maradék almával díszítjük. 
  5. 200°C-ra előmelegített sütőben ~45 perc alatt készre sütjük. 
  6. A formából kivéve, rácsra téve kihűtjük. Tálaláskor meghintjük porcukorral.















A receptet megtaláljátok a Kifőztük októberi számában is. 

2018. augusztus 31.

Kürtőskalács









Gyerekkori "kedvenc". :) Bár nem sűrűn volt egymáshoz szerencsénk. :D Igazából csak nagyobb "sátoros ünnepeken" találkoztunk. Egyszer-egyszer majálison, gyereknapon, vagy augusztus 20-án. Legutóbb azt hiszem két éve vettünk egy vásárban, mert annyira ráörültem. ...bezzeg az árára nem. :D Meg is fogadtam, hogy én inkább sütök majd itthon. Aztán valahogy elmaradt. Persze lehetett volna eszkábálni sütőformákat, de bevallom töredelmesen ráfelejtettem. Nemrégiben azonban egy klassz kürtőskalács készítő készlet boldog tulajdonosa lettem. :D No nem is árválkodott sokáig a dobozában. Még érkezése napján fel is avattam. A tésztához a jól bevált családi kalács receptjét vettem alapul. Nagyon izgultam, hogy milyen lesz a végeredmény, de nem kellett volna, mert pillanatok alatt elfogyott. ;) Ezután már biztosan sűrűbben eszünk kürtőskalácsot.









Hozzávalók 4 kalácshoz:
A tésztához:
30 dkg sima liszt
2 dl langyos tej
1,5 dkg friss élesztő
5 ek. olaj
2 tojássárgája
2 ek. cukor
1/4 kk. só

A forgatáshoz:
fahéjas kristálycukor


  1. Az élesztőt 1 evőkanál liszttel és 1 evőkanál cukorral langyos tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt tálba tesszük és ruganyos tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen ~30 percet kelesztjük. 
  2. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. 
  3. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, 4 részre osztjuk, majd ezeket kisujj vastagságú rudakká sodorjuk. 
  4. Egyet-egyet a két sütőformára tekerünk úgy, hogy a tésztavégeket bebújtatjuk. A deszkán kicsit megsodorjuk, hogy a kalács ne legyen hézagos, majd fahéjas cukorba forgatjuk. 5 percet pihentetjük, majd újra megforgatjuk a fahéjas cukorban. 
  5. A sütőt átkapcsoljuk grill fokozatra és a kalácsokat betesszük a forró sütőbe. 2 percenként forgatva, ~20 perc alatt készre sütjük. 
  6. A kész kürtőskalácsokat lecsúsztatjuk a formáról és állítva langyosra hűtjük. A következő adaggal hasonlóképp járunk el, de mielőtt nekikezdenénk, hagyjuk néhány percet hűlni a formákat.
  7. A kürtőskalácsot frissen fogyasztjuk. :) 














A receptet megtaláljátok a Kifőztük augusztusi számában is. :)



Én ezzel a finomsággal búcsúzom a nyártól.
Jövőre újra, ugyanitt! :) 
 

2018. augusztus 25.

Savarin









Néhány évvel ezelőtt találkoztunk először; a savarin és én. :D Egy régi receptes újságot lapozgatva találtam rá. Elolvastam a receptet és csak nézegettem a fotót. Nagyon tetszett a könnyű tészta, a szirup, a sok gyümölcs és persze a tejszínhab. Roppant mód sajnáltam, hogy nekem nincs ilyen klassz formám, mert akkor én is megsüthetném. Telt, múlt az idő és úgy alakult, hogy most már nekem is van egy olyan sütőformám. :D Mégsem a savarin volt az első, amit sütöttem benne. Bevallom, el is felejtkeztem róla. Nemrégiben ahogy a neten bogarásztam, szembejött velem újra. ...és eszembe jutott, hogy én mennyire szerettem volna ilyet sütni anno. Nagy lelkesen neki is láttam receptet keresni, mert a régi újság már nem volt meg. Elolvastam a jó ég tudja hány receptet, végül kisebb módosításokkal ennél maradtam. :) A süti igen nagy sikert aratott, úgyhogy biztosan készül máskor is. 









Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű koszorú formához:
A tésztához:
35 dkg sima liszt
5 dkg cukor
3 dkg élesztő
0,5 dl + 3 ek. langyos tej
6 tojás
18 dkg lágy vaj
1 citrom reszelt héja
1/3 kk. só

Továbbá:
kevés vaj a forma kikenéséhez

A sziruphoz:
25 dkg cukor
1 citrom leve
1 dl víz

A tálaláshoz:
friss idénygyümölcs
tejszínhab

  1. A tésztához az élesztőt 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk 0,5 dl tejben. 
  2. A tojásokat elhabarjuk a sóval és 3 evőkanál tejjel. 
  3. A lisztet és a maradék cukrot keverőtálba mérjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojásos keveréket. Ízesítjük citromhéjjal, majd a lágy vajat is beledolgozva összeállítjuk a tésztát. 
  4. Kivajazott formába kanalazzuk, elegyengetjük és fóliával lefedve langyos helyen ~45 percig kelesztjük. 
  5. A fóliát eltávolítjuk és 170°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük a süteményt. Pár perc pihentetés után -a formából kivéve- rácsra téve langyosra hűtjük. 
  6. Miközben a tészta kel és sül, elkészítjük a szirupot. A cukrot  a citromlevet és a vizet serpenyőben, kis lángon nem túl sűrű sziruppá főzzük. 
  7. A savarint tálra tesszük és lassan rákanalazzuk a szirupot. Mikor a sütemény kihűlt, óvatosan tortatálra helyezzük és friss gyümölcsökkel díszítjük. Tálaláskor tejszínhabot kínálunk mellé.


















A receptet megtaláljátok a Kifőztük augusztusi számában is. :)


...igen... a fotókon látható gyümölcsök szezonja sajnos már véget ért, de ez ne szegje senki kedvét, mert bármilyen idénygyümölccsel nagyon finom. ;)


2018. augusztus 18.

Morzsás-őszibarackos szelet









Nagyon szeretjük a morzsás süteményeket. :) Mivel még javában tart az őszibarack-szezon, így nem is volt kérdés, hogy ezzel a finom gyümölccsel is készül majd. Most, hogy reggelente kicsit hűvösebb az idő, neki is láttam. A citrom és a vanília jól illenek az édes őszibarackhoz. A ropogós morzsa és a krémes töltelék is jól kiegészítik egymást. Ebéd utáni desszertnek, délutáni hűsítőhöz, vagy kávéhoz is finom, de akár kirándulásra is magunkkal vihetjük. :)









Hozzávalók egy 20x20 cm-es tepsihez:
A tésztához:
12 dkg lágy vaj
17 dkg cukor
15 dkg sima liszt
8 dkg zabpehely
1/2 citrom reszelt héja
csipet só

A töltelékhez:
35 dkg őszibarack
1-2 ek. cukor (a gyümölcs édességétől függően; de akár el is hagyható)
1 kk. őrölt vanília 
1 tk. citromlé
3 ek. étkezési keményítő
3 ek. víz

  1. A töltelékhez a megtisztított, apró kockákra vágott őszibarackot kis lábasba tesszük. Hozzáadjuk a vaníliát, a cukrot, a citromlevet és kis lángon felforraljuk. Vízben oldott étkezési keményítővel besűrítjük, a tűzről levéve hűlni hagyjuk.
  2. A tészta hozzávalóit összemorzsoljuk, felét sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, elegyengetjük és kissé lenyomkodjuk.
  3. Rákanalazzuk a tölteléket és egyenletesen elosztjuk.
  4. A tetejét megszórjuk a maradék "morzsával".
  5. 175°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
  6. A tepsiből kivéve -sütőpapírral együtt-, rácsra téve kihűtjük. Tetszés szerint szeleteljük, tálaláskor porcukorral hintjük.












 

2018. augusztus 11.

Olasz sült tojás









Ez egy roppant egyszerű, de nagyon finom étel. :) Amíg előkészülünk, a sütő is bemelegszik. 10 perc alatt megsül, addig hűsölünk egy limonádéval és már ehetünk is. :)









Hozzávalók 2 személyre:
5 dkg füstölt, húsos szalonna
1 vöröshagyma
1/2 piros húsú kaliforniai paprika
3 gerezd fokhagyma
3 dl paradicsompüré (8,5 ref %-os)
2-3 szál friss oregánó
2-3 szál friss bazsalikom

bors
2 nagy tojás
5 dkg reszelt sajt

A tálaláshoz:
pirított kenyérszeletek


  1. Az apró kockákra vágott szalonnát serpenyőben zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a felkockázott paprikát és a vékonyra szelt fokhagymát, majd közepes lángon néhány percig együtt pirítjuk. 
  2. Fűszerezzük, felöntjük a paradicsompürével és kis lángon összefőzzük. 
  3. A paradicsomos ragut elosztjuk két sütőtálkában. A tetejükre egy-egy tojást ütünk, megszórjuk reszelt sajttal és 220°C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük az ételt. Pirított kenyérszeletekkel tálaljuk.














A receptet megtaláljátok a Kifőztük júliusi számában is. :)
 

2018. július 25.

Cukkinis almaropogós









Kicsit furán hangzik, de nagyon finom. :) Az igazság az, hogy kezdenem kellett valamit a pulton árválkodó három almával. Persze nyersen is szeretjük, csak úgy, de most valami édességet szerettem volna belőlük készíteni. A kamrába lépve megakadt a szemem egy csinos kis cukkinin, ami a többiekkel együtt ott ült a ládában. Gondoltam, hogy ha a zöldség- és cukkinipakorát szeretjük akkor talán egy édes változatot is ki lehetne próbálni. Hát, mi tagadás, megsütni tovább tartott, mint megenni. :D Kívül ropog, belül puha; langyosan egy jó adag fagyival remek délutáni desszert. ;)










Hozzávalók 4 személyre:
3 nagyobb savanykás, kemény húsú alma reszelve
~40 dkg cukkini reszelve

10 dkg sima liszt
1/3 kk. só
1 kk. őrölt fahéj

A forgatáshoz:
fahéjas kristálycukor

A tálaláshoz:
vaníliafagylalt

  1. Az almát és cukkinit levétől kicsit kinyomkodjuk, tálba tesszük. 
  2. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és a fahéjat, majd az egészet alaposan összekeverjük.
  3. Egy nagy serpenyőben ujjnyi olajat közepesen forróra melegítünk. Az almás keverékből evőkanálnyi halmokat teszünk az olajba. Kissé ellapítjuk, majd mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. 
  4. Papírtörlőre szedve alaposan leitatjuk róla a felesleges olajat. 
  5. A cukkinis almaropogóst fahéjas cukorba forgatva, vaníliafagylalttal tálaljuk. 














Tipp: Lehetőleg olyan almafajtát válasszunk hozzá, ami főzés/sütés közben nem esik szét, nem kásás, különben a ropogós, nem lesz ropogós, ami nem feltétlenül gond, de úgy rengeteg olajat képes magába szívni, ami viszont nem annyira szerencsés. ;)


...ééés "ő" lett az 1000. bejegyzés :D