Oldalak

2020. december 31.

Szép új esztendőt!

 
 
 

 
 
Szép új esztendőt kívánok mindenkinek. Boldogságban, békességben, szeretetben, egészségben. 
 
 

Mákos szelet


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Régi hagyomány, hogy szilveszterkor az emberek valamilyen mákos finomságot esznek. Sok helyen úgy tartják, az ilyenkor fogyasztott apró szemű étel -lencse, mák, vagy sárgaborsó- pénzt vonz a házhoz. Mi tagadás, ez a "variáció" is igen szimpatikus, de nekem mégis közelebb áll a szívemhez az, hogy a mák örömöt és sikert csalogat a házhoz. A siker persze nem feltétlenül üzleti jellegű és pont ezért, igazán szívmelengető gondolat. :) Épp ezért, együnk egy jó kis mákos gubát, vagy egy szelet mákos sütit (esetleg kettőt, vagy amennyi jólesik). ;)
 
Én ezzel a süteménnyel kívánok mindenkinek örömmel és boldogsággal teli új esztendőt! 




 
 
 
 
 
 
Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg sima liszt
15 dkg zsír
1 tojás
5 dkg cukor
1 dl langyos tej 
1 dkg élesztő
1 csipet sütőpor
1 csipet só

A töltelékhez:
25 dkg darált mák
1 narancs reszelt héja
12 dkg cukor
9 nagy evőkanál őszibaracklekvár

A tetejére:
porcukor

  1. Az élesztőt egy kávéskanálnyi cukorral a tejben felfuttatjuk. A töltelékhez a cukrot a mákkal és a narancshéjjal elkeverjük.
  2. A sütőporral és sóval elkevert lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk a tésztát.
  3. Négy egyenlő részre osztjuk, melyeket egyenként ~20x25 cm-es lappá nyújtunk.
  4. Sütőpapírral fedett tepsire fektetjük az első lapot. Ezt megkenjük az őszibaracklekvár harmadával, majd megszórjuk a cukros mák -szintén- harmadával. Erre jön a második tésztalap, amit ugyanígy megkenünk lekvárral és megszórunk mákkal. A harmadik lapot ugyanígy "töltjük", végül befedjük az egészet az utolsó tésztalappal.
  5. Langyos helyen ~1 órát kelesztjük. A tetejét villával megszurkáljuk.
  6. 175°C-ra előmelegített sütőben ~35-40 perc alatt készre sütjük.
  7. Kihűtjük, a tetejét porcukorral hintjük, majd tetszés szerinti szeletekre vágva kínáljuk.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2020. december 24.

Áldott, békés ünnepeket kívánok!

 


 

 

"Áldott legyen a szív, mely hordozott,
És áldott legyen a kéz, mely felnevelt,
Legyen áldott eddigi utad,
És áldott legyen egész életed.

Legyen áldott Benned a Fény,
Hogy másoknak is fénye lehess.
Legyen áldott a Nap sugara,
És melegítse fel szívedet.

Hogy lehess enyhet adó forrás
A szeretetedre szomjazóknak,
És legyen áldott támasz karod
A segítségre szorulóknak.

Legyen áldott gyógyír szavad
Minden hozzád fordulónak,
Legyen áldást hozó kezed
Azoknak, kik érte nyúlnak.

Áldott legyen a mosolyod,
Légy vigasz a szenvedőknek.
Légy te áldott találkozás
Minden téged keresőnek.

Legyen áldott immár
Minden hibád, bűnöd, vétked.
Hiszen, ki megbocsátja,
Végtelenül szeret téged!

Őrizzen hát ez az áldás,
Fájdalomban, szenvedésben,
Örömödben, bánatodban,
Bűnök közti kísértésben.

Őrizze meg tisztaságod,
Őrizze meg kedvességed.
Őrizzen meg önmagadnak,
És a Téged szeretőknek."

Régi magyar áldás 


2020. december 23.

Pardubicei mézeskalács



 
 
 
 
 
 
 
Prücsökkel jó pár napja "kekszsüthetnékünk" támadt. Fel is lapoztam Mária Hajková Édeskönyvét, mert abban mindig talál az ember lánya egy jó kis receptet. A keksz elkészült és igen gyorsan el is fogyott. :) Receptböngészés közben megakadt a szemem a mézeskalácsokon. Egészen pontosan ezen a mézeskalácson. Gondoltam majd ezt is megsütjük, elvégre mindjárt karácsony. Míg Prücsök játszott, szépen kimértem mindent és előkészültem. Annak rendje és módja szerint össze akartam állítani a tésztát, de valahogy nagyon nem akart nyújtható állagú lenni. Igaz, ami igaz, a leírás az elkészítéshez nem túl részletes, így aztán menet közben némiképp módosult a recept. Jóval több liszttel -a leírásban a megnövelt mennyiség szerepel- és fűszerkeverékkel, de végül csak kikerekedett. Prücsök is lelkesen nyújtotta és szaggatta az ő tésztaadagját, azután pedig az elején nagy műgonddal, a vége felé inkább hanyag lazasággal fel is díszítette. :D Ki is sültek szépen sorban. Következett a főkóstolás, ami után örömmel láttuk, hogy mindenkinek nagyon ízlik.  ...egy része már el is kopott. ;) Nagyon finom, fűszeres, a karamelltől és a narancstól egészen különleges.


 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók:
20 dkg porcukor
5 dkg vaj
3 tojás
2 narancs reszelt héja
2 enyhén púpozott ek. mézes sütemény fűszerkeverék
85 dkg sima liszt
1 púpozott kk. szódabikarbóna
2 ek. méz
1 csipet só
10 dkg cukor
2,5 dl víz
 
A kenéshez:
1 tojás
 
A díszítéshez:
tetszés szerint apró magvak

  1. A porcukrot a vajjal, a tojásokkal, a reszelt narancshéjjal és a fűszerkeverékkel alaposan kikeverjük. (A recept eredetileg 20 percet ír, hogy addig kell keverni. Bevallom töredelmesen, hogy én ugyan nem mértem az időt, de több részletben lehet, hogy kevergettem addig. :D)
  2. A 10 dkg cukrot kis lábasban aranybarnára karamellizáljuk, majd felöntjük a vízzel és rövid ideig forraljuk. (Én valóban nem forraltam hosszú percekig, ezért is lehet, hogy végül jóval több liszt kellett a tésztához.) Langyosra hűtjük.
  3. A karamellt a liszttel, a szódabikarbónával, a sóval és a mézzel együtt a tojásos masszához adjuk és jól kidolgozzuk a tésztát.
  4. Lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, tetszőleges formával kiszaggatjuk. Lekenjük tojással, majd tetszés szerint magokkal díszítjük.
  5. 180°C-ra előmelegített sütőben ~15-17 perc alatt aranybarnára sütjük.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2020. december 20.

Habos almás pite



 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a sütemény nagy kedvenc lett nálunk. :) Omlós tészta, rengeteg fűszeres alma és édes fanyarkás hab. Akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Ha van időnk, kedvünk és megtaláljuk a csillagcsövet a habzsákhoz -amit én most nem :D -, akkor szépen megdíszíthetjük a habbal. Ez most egy rusztikus változat lett. A mintázás Csemete ötlete volt, így lett egy naaaagy rózsa a süti tetején. ;)



 
 
 
 
 
 
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
A tésztához:
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
20 dkg sima liszt
14 dkg zsír
3 tojássárgája 
10 dkg cukor
1 csomag sütőpor (12g)
1 csipet só
 
A töltelékhez:
60 dkg alma (félbe vágva, magházától megfosztva)
3 ek. cukor
3 ek. étkezési keményítő
1 kk. őrölt fahéj
1 kk. őrölt szegfűszeg
1/4 kk. őrölt szerecsendió
1 ek. édes morzsa
 
A habhoz:
3 tojásfehérje
4 ek. cukor
1 kk. citromlé

  1. A töltelékhez az almát vékonyan felszeleteljük, tálba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, az étkezési keményítőt és a fűszereket, majd óvatosan összeforgatjuk. Fél órát pihentetjük. 
  2. A tésztához a kétféle lisztet a cukorral, a sóval és a sütőporral elvegyítjük, majd a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. 
  3. Lisztezett deszkán ~30 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, majd a formába igazítjuk úgy, hogy a forma széléig ~1 cm-t hagyunk, mert sütés közben nőni fog a tészta. 
  4. Meghintjük az édes morzsával és elrendezzük rajta a fűszeres almát. 180°C-ra előmelegített sütőben ~35 percig sütjük. 
  5. A tojásfehérjét a cukorral és citromlével kemény habbá verjük. A forró alma tetejére halmozzuk a tojáshabot, majd a sütő hőmérsékletét 120°C-ra csökkentjük és további ~25 perc alatt készre sütjük a pitét. Langyosra hűtve, vagy hidegen tálaljuk.
Tipp: A tészta igen omlós, nem kell aggódni, ha nem sikerül egyben a formába tenni. Kis kézügyességgel szépen összedolgozhatók a darabok.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin decemberi számában is. :) 
 

2020. november 29.

Fügés-csokoládés pite

 
 
 
 
 




 
 
Szeretem a pitét. Az a klassz benne, hogy ha az embernek van egy jól bevált tésztareceptje, akkor a variációk száma végtelen. Már ami a tölteléket illeti. :) Mondjuk a tésztát is lehet variálni fűszerekkel, különféle lisztekkel, darált dióval, mogyoróval... Egyszóval nagyon hálás sütemény. Ez most épp egy fügés változat. Sajnos errefelé, már csak a boltokban lehet kapni friss fügét, de ez ne szegje senki kedvét. Ha esetleg van otthon a polcon egy üveg fügelekvár, vagy más, jó kis sűrű lekvár, akkor azzal is nagyon finom lesz. :) ...és már itt is a következő variáció. ;)

 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók egy 27 cm átmérőjű piteformához: 
A tésztához:
20 dkg sima liszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
10 dkg cukor
12 dkg zsír
1 ek. tejföl
3 tojássárgája
1 csomag sütőpor (12g)
1 csipet só

A töltelékhez:
45 dkg füge
3 ek. cukor
15 dkg étcsokoládé
12 dkg babapiskóta
3 tojásfehérje
3 ek. porcukor
 
  1. A töltelékhez a fügét megmossuk, apróra vágjuk és a 3 evőkanál cukorral közepes lángon sűrűre főzzük. Kihűtjük. 
  2. A tésztához a kétféle lisztet a cukorral, a sóval és a sütőporral elvegyítjük, majd a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. 
  3. Lisztezett deszkán ~32 cm átmérőjű kerek formára nyújtjuk és a piteformába igazítjuk úgy, ~1 cm-t hagyunk a forma széléig, mert sütés közben nőni fog a tészta.  
  4. Az étcsokoládét és a babapiskótát késes aprítóban megdaráljuk. 
  5. A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. 
  6. A kihűlt fügelekvárhoz adjuk a csokoládés morzsát. Elvegyítjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. 
  7. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. 180°Cra előmelegített sütőben ~40 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk, majd porcukorral hintve, fügeszeletekkel díszítve tálaljuk.














A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin novemberi számában is. :)

2020. november 14.

Sós mákos rúd









Egy roppant egyszerű, gyors ropogtatni való. Nálunk igen hamar elfogyott. Igaz, nálunk mindenki szereti a mákos sütiket. Akár édes, akár sós. :) Sejtettem, hogy nem fogok nagyon mellé ezzel a sós csemegével. Az igazat megvallva, kissé piszmogós a sok kis vékony rudacskát egymás mellé rendezgetni a tepsiben. Sütés után pedig óvatosan kell vele bánni, ha szeretnénk, hogy ne törjenek ketté, vagy akárhány felé. :D 





 
 
Hozzávalók:
5 dkg mák
27 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tojás
1 tk. sütőpor


  1. A hozzávalókból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. 
  2. Cipóvá formázzuk és fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük ~30 percig. 
  3. A tésztát lisztezett deszkán ~3 mm vékonyra nyújtjuk és ~5 mm széles, tetszés szerinti hosszúságú csíkokra vágjuk. 
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük és 180°C-ra előmelegített sütőben ~14 perc alatt készre sütjük. 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin májusi számában is. :)

2020. november 9.

Fahéjas almafánk







 
 
 
Ebben a borongós, ködös időben igazán jólesik egy kis fűszeres, melengető finomság. Mint például ez az almafánk. :) Egy csésze teával klassz délutáni csemege. Tartalmasabb levesek után akár második fogásként is megállja a helyét. Amondó vagyok, hogy ha szeretjük a karamellszószt akkor azzal is érdemes megkóstolni. ;) ...esetleg csokoládészósszal... Na jó; most megyek és sütök egy újabb adagot. :D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók kb. 90 db-hoz:
50 dkg sima liszt
2 dl langyos tej
3 ek. barna cukor
2 dkg friss élesztő
1 tojás
2 dkg olvasztott vaj
1/2 kávéskanál só
1 púpozott kk. őrölt fahéj
1/2 kk. őrölt szegfűszeg
2 ek. étkezési keményítő
2 közepes alma megtisztítva, apró kockákra vágva
 
A sütéshez:
olaj 

A tálaláshoz:
porcukor
 
  1. Az almát tálba tesszük, fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel. Hozzáadunk 2 evőkanál cukrot és az étkezési keményítővel együtt elvegyítjük. 
  2. A tésztához az élesztőt a langyos tejben 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk. 
  3. A tészta hozzávalóit tálba mérjük. A fűszeres almát és a felfuttatott élesztőt hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Letakarva, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük. 
  4. A megkelt tésztából két teáskanál segítségével kis diónyi gömböket formázunk és közepesen forró bő olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, langyosra hűtve, porcukorral hintve tálaljuk.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin októberi számában is. :)

2020. október 21.

Fűszeres cukkinikrém





 
 
 
 
 
Még 2018 őszén készítettem ezt a cukkinikrémet. Igen, azóta sok idő eltelt és sok minden történt. A recept és a fotók pedig feledésbe merültek. Mostanáig... De ugye szokták mondani: "Jobb későn, mint soha!" Most itt van. Igaz, napokig keresgéltem a jegyzeteim között -tiszta szerencse, hogy "csak" két doboz van tele mindenféle méretű és formájú kézzel írott cetlikkel :D -, kis kutakodás után még az ötletadó eredetit is megtaláltam. :) Azóta megfontoltabb vagyok és füzetbe jegyzetelek, bár nekem még azt is sikerül néha elkavarni... Viszont határozottan könnyebb megtalálni. :D A cukkinikrémhez anno nagyon klasszul illett a szőlős-diós rozskenyér.
 
 
 



 
 
 
Hozzávalók:
(a zöldségeket hámozva/tisztítva mérjük)
1,5 kg cukkini 
30 dkg sárgarépa
30 dkg kápia paprika
1-2 db Jalapeño (vagy bármilyen erős paprika)
1 kg paradicsom 
2 nagy vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
5 dkg cukor
~1 ek. só
1 dl olívaolaj
borsikafű (ízlés szerint)
kakukkfű (ízlés szerint)
 
  1. A cukkinit, sárgarépát, paradicsomot és a paprikát -mindkét félét- ledaráljuk. 
  2. Egy nagy fazékban felhevítjük az olívaolajat és megdinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és rövid ideig együtt dinszteljük. 
  3. A fazékba tesszük a darált zöldségeket. Fűszerekkel ízesítjük és alaposan elkeverjük. 
  4. Közepes lángon, időnként megkeverve ~1 órát főzzük a cukkinikrémet. Ha esetleg darabosnak találjuk, botmixerrel pépesítjük. Újra forraljuk.
  5. Forrón tiszta -steril-, száraz üvegekbe töltjük. Lezárjuk és 1-2 percre fejtetőre állítjuk. Még forrón száraz dunsztba tesszük. Ha kihűlt, mehet is a kamrapolcra. :)