Évek óta szemeztem a házi meggylikőrrel, de ezidáig -pontosabban idén nyárig- nem álltam neki. Most azonban a nagy eltevések közepette, valahogy elszámoltam a mennyiséget és kimaradt egy kevés friss gyümölcs. Sok receptet olvastam, és az arányok mindenhol közel ugyanazok. Igaz, mi itthon nagyjából szökőévente iszunk alkoholt és erős a gyanúm, hogy az elkészült itóka és a gyümölcs is inkább desszertekben fogja végezni, de annyi baj legyen. ;) Bár maga a recept nem most aktuális, de a likőr annál inkább. :)
Így hát én ezzel koccintanék virtuálisan és
kívánok minden kedves olvasómnak nagyon boldog,
egészségben, szerencsében gazdag új évet!
Hozzávalók:
2 kg tisztított, mosott meggy (magostól)
50 dkg cukor
6 dl jó minőségű vodka
fél vaníliarúd (elhagyható)
- A gyümölcsöt óvatosan leszárítjuk és egy tiszta, száraz befőttesüvegbe -én 1,7 l-es üveget használtam- tesszük.
- Rászórjuk a cukrot, ráöntjük a vodkát, beletesszük a vaníliarudat, majd tiszta, száraz, sérülésmentes fedővel lezárjuk és feltesszük a kamrapolcra úgy nagyjából karácsonyig. :)
- Néha rálesünk, hogy mit csinál, óvatosan megmozgatjuk, bár ez főleg az elején izgalmas. A cukor idővel szépen feloldódik magától is és lassacskán, hónapok alatt elkészül a likőr.