Nem is tudom, honnan jutott eszembe, de egyszer csak beugrott, hogy olyan régen sütöttem grízes süteményt. ...és hogy milyen finom rajta a mézes dió... Elkezdtem összeszedni a hozzávalókat és ahogy kimentem a kamrába, megláttam a polcon a datolyát. Mellette ott csücsült a kuszkusz és arra gondoltam: Mi lenne, ha gríz helyett kuszkuszt használnék? Hát így történt, hogy ma kuszkuszos sütemény készült. :) Nem sokban különbözik a grízes "testvérétől", de valahogy mégis kicsit más. A mazsola a datolya és a dió nagyon klassz lett a mézes szirupban. Legközelebb megbolondítom egy kis fahéjjal, szegfűszeggel vagy kardamommal, mert biztos készül még. :D
Hozzávalók 8 személyre egy 25x20x6 cm-es sütőformához:
A tésztához:
20 dkg kuszkusz
15 dkg sima liszt
17,5 dkg xukor darálva
7,5 dkg darált dió
2,5 dl tejföl
2 dl olívaolaj
5 tojás
1 citrom reszelt héja
1 tk. sütőpor
csipet só
A tetejére:
1,5 dl méz
5 dkg durvára vágott dió
5 dkg mazsola
5 dkg durvára vágott datolya
1 citrom leve
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A tojásokat szétválasztjuk. A tejfölt, olívaolajat és a tojások sárgáját egy tálban kikeverjük.
- Egy másik tálba kimérjük a száraz hozzávalókat. A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
- Összekeverjük a nedves és száraz hozzávalókat, majd legvégül óvatosan beleforgatjuk a masszába a tojáshabot.
- Az egészet olajjal kikent, lisztezett formába öntjük. Kicsit megütögetjük, hogy ne legyenek benne nagy buborékok és előmelegített sütőben ~25-30 perc alatt készre sütjük a tésztát. Sütés vége előtt 10 perccel lejjebb tehetjük, ha nagyon pirulna a teteje. A végén tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, kivesszük és 30 percet pihentetjük.
- Míg a tészta pihen elkészítjük a mézes gyümölcsöket.
- Egy serpenyőben illatosra pirítjuk a diót. Hozzáadjuk a datolyát, mazsolát, mézet és citromlevet. Közepes lángon kevergetve addig forraljuk, míg az egész szirupos nem lesz.
- A pihentetett tésztát vékony pengéjű késsel megszurkáljuk és a tetejére kanalazzuk a gyümölcsöket. Így a mézes-citromos szirup szépen be tud szívódni a tésztába. ~15-20 perc pihentetés után szeletelhetjük.