Nekem ez az étel is Hollandiához kötődik. Igaz, szerintem ott nem ettem. :) ...vagy csak nem emlékszem rá... Arra viszont határozottan emlékszem, hogy Apu a hollandiai útjairól mindig hozott bami alapot. Ez egy olyan fűszeres keverék volt, amiben már a zöldségek is benne voltak. Szárítva. Persze azért mindig felturbóztuk egy kis frissel, mert a zöldség az jó. Örültem is nagyon, mikor megláttam ezt a fűszerkeveréket és csak reménykedtem, hogy az íz olyan lesz, mint amilyenre gyerekkoromból emlékszem. ...és olyan... :D Most házi tésztát készítettem hozzá, ami némiképp rusztikusra sikeredett, de pont ez lett benne a jó. ;) Kevésbé rusztikus kiadáshoz kéretik nem lustálkodni és tényleg vékonyra nyújtani a tésztát. :D
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy csirkemellfilé
1 kis vöröshagyma
1 piros húsú paprika
1 sárgarépa
1 póréhagyma
10 dkg mungóbabcsíra (sós lében eltett)
2 ek. bami goreng fűszerkeverék
~1 dl víz
3 ek. olaj
A tésztához:
40 dkg durum sima liszt
2 dl langyos víz
só
- A tésztához a lisztet, vízzel és sóval elvegyítjük, majd kézzel fényes, ruganyos tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva ~1 órát pihentetjük.
- A húst felkockázzuk, a zöldségeket megtisztítjuk és vékony csíkokra szeljük. A fűszerkeveréket a vízben elkeverjük.
- A tésztát lisztezett deszkán vékonyra -~1mm- nyújtjuk, majd alaposan belisztezve lazán feltekerjük és vékonyra szeljük. Kezünkkel szétrázogatjuk a szálakat, hogy ne ragadjanak össze.
- Wokban, vagy magas falú serpenyőben felhevítjük az olajat és aranybarnára pirítjuk rajta a húst. Kiszedjük, melegen tartjuk. A visszamaradt olajba tesszük a zöldségeket -a babcsíra kivételével- és ~3 perc alatt dobva-rázva megpirítjuk.
- Eközben enyhén sós, lobogó vízben néhány perc alatt kifőzzük a tésztát. Leszűrjük, lecsepegtetjük, melegen tartjuk.
- A megpirított zöldségekhez adjuk a húst, felöntjük a fűszeres vízzel és átforraljuk. Rátesszük a kifőtt tésztát, a babcsírát, összeforgatjuk, majd forrón tálaljuk.