Oldalak

2013. június 30.

Meggykeszi









...vagy cibere. ...vagy meggykeszőce. ...vagy csak egyszerűen meggyleves. Rengeteg néven ismerjük -és sokféleképp készítjük-, de talán mindegy is, hogy hogy hívják, mert a lényeg, hogy nagyon szeretjük. Jól behűtve levesnek, esetleg kompót helyett húsok mellé, vagy csak úgy magában egy jó meleg nyári napon remek hűsítő.




 




Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg friss meggy
~1,2 l víz
2-3 cm-es egész fahéj
4-5 szem szegfűszeg
csipet só
2 ek. sima liszt
3 ek. tejföl
2-3 ek. cukor


  1. A meggyet alaposan megmossuk, fazékba tesszük. Hozzáadjuk a fűszereket, cukrot, majd felöntjük vízzel és közepes lángon felforraljuk.
  2. Ha már szépen gyöngyözik, a meggy pedig színt váltott, egy kis tálkában elkeverjük a lisztet a tejföllel.
  3. A meleg, fűszeres léből teszünk hozzá 1-2 merőkanállal és csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a leveshez és szépen besűrítjük vele.
  4. Ha újraforrt lezárjuk, langyosra hűtjük, majd betesszük a hűtőbe. Hidegen tálaljuk.













A meggyet főzés előtt ki lehet magozni; én nem szoktam, hogy ne essen szét a gyümölcs húsa. :) 

2013. június 28.

Megszűnik a Google Reader

2013. július elsejétől megszűnik a Google Reader - Rendszeres olvasói alkalmazás. Tehát a blogok listája, melyekre feliratkoztunk, július 1. után nem lesz elérhető. Ha szeretnénk lementeni kedvenceink listáját, megtehetjük itt, majd később importálhatjuk egy másik alkalmazásba. Másik megoldás, ha regisztrálunk a bloglovin' oldalán, majd ott követve az utasításokat, könnyedén "átmentjük" a bloglistát, így továbbra is követhetjük kedvenceinket. Az oldalon találunk gombokat és számlálókat is, melyeket kitehetünk saját blogunkra, hogy fel tudjon iratkozni mindenki, aki rendszeresen szeretné olvasni bejegyzéseinket. :) Kicsit macerásnak tűnhet, de érdemes megcsinálni, hogy követhessünk és követhessenek. :D

Kiegészítés: az itt található tájékoztató szerint,
"A Bloggerben Ön által rendszeresen olvasott blogok hírcsatornaként kerültek a Google Olvasóba. Itt anélkül kezelheti a hírcsatornákat, hogy az hatással lenne a Bloggerben rendszeresen olvasott blogok listájára."
Vagyis a két lista egymástól függetlenül kezelhető? Tehát, ha megszűnik a reader, attól még a bloggerben a bloglista marad és maradnak a rendszeres olvasók is?

Legalábbis jelen pillanatban (2013.07.01. 9:15-kor) még megvannak a rendszeres olvasóim és a bloglistám is a bloggeren belül. :) No, majd kiderül valóban befolyásolja-e reader megszűnése ezeket a funkciókat.
 

2013. június 27.

Csirkemájfelfújt






Újabb variáció csirkemájra. :) ...nem tehetek róla, egyszerűen imádjuk. :D Éppen ezért újabb és újabb recepteket kell kipróbálnunk, megkóstolnunk. Ez most egy régi klasszikus. Egy ősöreg receptes újságban találtam. Nem is értem, hogy eddig hogy nem akadt meg rajta a szemem? ...de sebaj, mert felkerült az étlapra és azóta már többször is készítettem apróbb módosításokkal. ;) Szeretjük, mert laktató, nem is kell hozzá külön köret, csak egy jó kis vegyes saláta.




Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg csirkemáj
3 tojás
2 szikkadt rozsos zsemle
1 kis fej lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 kis chili

bors

Kevés olaj és zsemlemorzsa a formákhoz. Petrezselyem és kakukkfű a tálaláshoz.


  1. A csirkemájat megtisztítjuk, megmossuk, majd papírtörlőn leszárítjuk. 
  2. A zsemléket darabokra tépkedjük és kevés langyos vízben beáztatjuk
  3. A májat egy nagyobbacska darab kivételével éles késsel elkaparjuk, vagy ledaráljuk, majd egy tálba tesszük. A félretett darabot kockákra vágjuk, ezt is a tálba tesszük.
  4. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  5. Négy egyszemélyes sütőtálat kikenünk olajjal és kiszórunk zsemlemorzsával.
  6. A lilahagymát és fokhagymát megtisztítjuk, majd finomra vágjuk a petrezselyemmel együtt. A beáztatott zsemléket kinyomkodjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a zsemlével és a felaprított zöldségekkel a májhoz adjuk.
  7. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a petrezselymet, majd jól összekeverjük az egészet. Beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét, majd szétosztjuk a négy tálban. A tetejükre vékony karikára vágott chilit teszünk.
  8. Előmelegített sütőben ~25 perc alatt készre sütjük.





2013. június 26.

Tiszavirág - Polingenia longicauda




Fényvirág, habvirág ezre száll a fénybe,
Illanó, csillanó napsütésbe,
Fényvirág, habvirág éltük egy csipetnyi,
Cikázik, hintázik örül valamennyi.
Hajnaltól alkonyig tart az édes mámor,
S bénultan, ájultan hull a pillezápor.
Fűzfalevél, nyárfalevél kebelére roskad,
S könnyű hab, rezgős hab viszi a halottat.
Fűzfalevél, nyárfalevél pereg, mint az orsó
S a Tiszán - éjszakán ezer a koporsó.
 
/Vályi Nagy Géza/























2013. június 25.

Töltött csirkecomb






Fura, de ez volt az első alkalom, hogy töltött csirkecombot készítettem. :D Annál is inkább fura, mert nagyon szeretjük. Ahogy nekikezdtem, azon gondolkodtam, hogy hogy is szoktam én ezt csinálni... ? Hoppá! Várjunk csak!  De hát még nem is csináltam! :D Anyu viszont sokszor szokott készíteni, mert a családban mindenki szereti. Gyorsan kértem is tőle egy kis telefonos segítséget. Szépen lediktálta, mi kell hozzá. Ahogy előkészítettem a hozzávalókat, rájöttem, hogy nincs itthon csirkemáj. Már majdnem "feladtam" a tervem, amikor megláttam a gombát a hűtő alsó fiókjában. És hát miért is ne lehetne gombás a töltelék? Elvégre a gombát is szeretjük. Így átalakítottam a tölteléket; az eredmény: "Ilyet csinálhatsz máskor is!" :D




Hozzávalók 3 személyre:
3 szép nagy egész csirkecomb
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
2 ek. kacsazsír

bors
kakukkfű

A töltelékhez:
6 szép nagy csiperke
kis fej vöröshagyma
1 kisebb piros húsú paprika
1 tojás
2 ek. zsemlemorzsa
1 tk. kacsazsír

bors
kakukkfű
petrezselyem


  1. A combokat megtisztítjuk -a bőrére nagyon vigyázva-, hideg vízben átmossuk, majd leszárítjuk.
  2. A gombát megmossuk, majd apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát és a paprikát finomra vágjuk.
  3. Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt, majd rátesszük a hagymát és paprikát dinsztelődni. Mikor a hagyma szép aranybarna, rátesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, meghintjük kevés kakukkfűvel és kevergetve zsírjára pirítjuk. Rátesszük a zsemlemorzsát, kicsit átpirítjuk, majd az egészet félre tesszük hűlni.
  4. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  5. A combok bőrét óvatosan fellazítjuk. A húst sózzuk, borsozzuk.
  6. A vöröshagymát cikkekre vágjuk, a fokhagymát gerezdjeire szedjük.
  7. A kihűlt töltelékhez keverjük a tojást és a finomra vágott petrezselymet, majd megtöltjük a csirkecombokat.
  8. Egy tepsit kikenünk kevés zsírral, belefektetjük a combokat, köré tesszük a hagymát, fokhagymát, meghintjük az egészet kevés kakukkfűvel, majd alufóliával letakarva betesszük a sütőbe ~2 órára. Gondolatnyi vizet önthetünk alá.
  9. A sütés végén levesszük a fóliát és grill fokozaton addig pirítjuk, míg a bőre szép aranybarna lesz.






2013. június 24.

A Tisza-gátnál


Lathyrus tuberosus - Mogyorós lednek és Salvia pratensis - Mezei zsálya


Coronilla varia - Tarka koronafürt


Lathyrus tuberosus - Mogyorós lednek


Coenonympha pamphilus - Kis szénalepke


Tisza-gát


Mezei virágok


Mezei virágok


Kurca-toroki zsilip


Stachys palustris - Mocsári tisztesfű

2013. június 21.

Töltött lángos






A múltkori nosztalgiázós meglepetés-lángos olyan klasszul sikeredett, hogy pár napra rá újra sütöttem egy adagot. A szaggatás után leeső darabokat összegyúrtam, kinyújtottam és késsel négyszögekre vágtam. Lehetett volna belőlük akár szögletes lángos is, de anyu mondta -mikor lediktálta a receptet-, hogy ő van mikor megtölti egy kis sajttal, sonkával, ilyesmivel őket. Gondoltam én is kipróbálom, így ezekbe tettem egy-egy kis hasáb sajtot. A széleket összedolgoztam, kicsit megformáltam őket, aztán mehettek is sülni. Meg kell mondanom, lehet, hogy nagyobb sikere volt, mint a "sima" lángosnak. Ezeket a töltött lángosokat fejlesztettem kicsit tovább. Ezekből most nem csak mi ettünk. Az egyik ismerősünk -aki kóstolta- határozottan kijelentette, hogy: "Ezért simán lehetne pénzt kérni!" :D






Hozzávalók ~18 db töltött lángoshoz:
A tésztához:
50 dkg kenyérliszt BL80  
2 dkg friss élesztő  
2,5 dl házi tej  
3 nagy ek. tejföl  
1 tk. só  
1 tk. cukor

A töltelékhez: 
15 dkg füstölt sonka
10 dkg edami sajt
10 dkg parmezán
2 fej vöröshagyma
2 ág friss oregánó

bors
olívaolaj


  1. A tejet meglangyosítjuk, kétfelé osztjuk. Az egyik felébe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és egy kanál lisztet, majd felfuttatjuk. A másik felét elkeverjük a tejföllel.
  2. A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a tejfölt, majd a felfuttatott élesztőt és összedolgozzuk a tésztát. 
  3. Letakarva langyos helyen egy órát kelesztjük.
  4. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A hagymát megtisztítjuk, négybe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A füstölt sonkát felkockázzuk, a sajtokat lereszeljük. Az oregánót megmossuk, leveleit lecsipkedjük.
  5. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, rátesszük a sonkát és elkezdjük pirítani. Hozzáadjuk a hagymát és kevergetve addig pirítjuk míg aranyszínű lesz. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük az oregánót, majd félre tesszük hűlni
  6. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ~1 cm vastagra nyújtjuk és 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk. Kézzel kicsit megnyújtjuk őket, majd mindegyik közepébe teszünk a sonkás töltelékből, amire jó adag reszelt sajtot halmozunk. A tészták széleit és végeit szépen összedolgozzuk -hogy sütéskor ne jöjjön ki a töltelék-, majd kicsit megsodorjuk őket, hogy "pofásak" legyenek.
  7. Bő olajban aranybarnára sütjük. Fokhagymás tejföllel, vagy friss, vegyes salátával tálaljuk.