Oldalak

2024. március 29.

Bagel

 
 
 
 







 
 
Régóta piszkálta a fantáziámat a bagel. :) Szerencsére Daniel Stevens - Kenyér című könyvében rátaláltam egy klassz receptre. Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondoltam, persze ezt előre nem tudtam, de végül örültem neki, hogy így lett. :D Magában, lekvárral, vagy sós "szendvicsnek" készítve is nagyon finom. Most, hogy küszöbön a húsvét, akár a sonka mellé is kínálhatjuk. :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók 12 db-hoz:
50 dkg sima liszt
7 g szárított élesztő
10 g só
2,5 dl meleg víz
20 g cukor
0,5 dl olaj 
 
A kenéshez:
1 tojássárgája
1 tk. víz 
 
A tetejére:
reszelt sajt, napraforgómag, szezámmag tetszés szerint
 
Továbbá:
kevés olaj a tészta és a tálca megkenéséhez

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a vízben 1 ek. liszttel és a cukorral. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és a felfuttatott élesztővel együtt kidolgozzuk a tésztát. Addig gyúrjuk, míg a felülete sima és rugalmas lesz. Gömbölyítjük, tálba tesszük, lekenjük kevés olajjal és fóliával letakarva duplájára kelesztjük.
  2. A tésztát 12 részre osztjuk, majd egyenként ~15 cm-es rúddá sodorjuk. A végeket összedolgozva, gyűrűket formálunk. Olajjal vékonyan megkent tálcára sorakoztatva duplájára kelesztjük. 
  3. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Egy széles lábasban ~10 cm-nyi vizet forralunk. A víz alatt visszavesszük a lángot, hogy csak gyöngyözzön. 
  4. Annyi bagelt teszünk a vízbe, amennyi kényelmesen elfér, hogy előfőzés közben nőni tudjanak. Oldalanként 1 percig főzzük, majd óvatosan kiszedjük és tiszta, száraz konyharuhára téve lecsepegtetjük. 
  5. Mikor az összes bagelt előfőztük, tepsire sorakoztatjuk. Lekenjük a tojássárgája és víz keverékével, majd tetszés szerint megszórjuk reszelt sajttal, szezám- és napraforgómaggal. 
  6. Előmelegített sütőben ~15 percig sütjük, míg a színük aranybarna lesz. Rácsra téve kihűtjük.