Oldalak

2021. február 28.

Boldog születésnapot Kisfiam ♡




 
 
 
 
 
 
 
 
Hát elérkezett újra a nagy nap! :) Prücsök ma 7 éves. Hihetetlenül sok minden történt velünk az elmúlt egy évben. A legizgalmasabb az, hogy elkezdődött az iskola. Nagyon jó volt látni, hogy mennyire készül rá. Együtt választottuk ki az iskolatáskát, a füzeteket, a színes ceruzákat és mindent együtt készítettünk össze. Azután eljött az első tanítási nap. Kicsit izgulva -szerintem én sokkal, de sokkal jobban izgultam, mint ő-, elindultunk az iskolába. A kapuban elköszöntünk és én egész nap azt próbáltam elképzelni, hogy ő éppen mit csinál. Délután, mikor érte mentem, látva a kis mosolygós arcát, tudtam, hogy minden klassz volt. "Anya! Nagyon jó volt az iskola!" Azóta eltelt több, mint fél év, lett egy szuper félévi bizonyítvány, én pedig büszkén figyelem, hogy mi mindent tud már. A kusza kis ákombákomok kezdenek csinosodni, a betűket már mind ismeri, a matematika-feladatoknál ő magyaráz nekem, hogy melyiket hogy kell megoldani. :) ...és olvas. Az elején kicsit döcögve még, de azóta folyamatosan és mindent olvas. A csokicsomagolást, az üdítős dobozt, a szakácskönyvet, a mesekönyveket, az utcatáblákat, a rendszámokat, a Monopoly-ban az összes kártyát, amit felhúz. Persze van, hogy türelmét veszti, elolvassa az első két mondatot, azután mosolyogva közli. "Á, a lényeg, hogy kérek 200 Monopoly-pénzt." :D Este a mesénél ő olvassa a mese címét, azután, ahogy olvasok, hallom, hogy zümmögve olvas egy másik sort. Vagy felváltva olvasunk. Mondtam is neki, hogy nemsokára ő fog nekem mesét olvasni. :) Sok izgalmas dolog vár még rá, de biztos vagyok benne, hogy meg fogja állni a helyét, mert a szíve és az esze a helyén van. 
...és én elmondhatatlanul büszke vagyok rá.
 
Az idei kívánság palacsintatorta. :) ...és mivel a csokoládé még mindig kedvenc, gondoltam idén is csokitortával ünneplünk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Csokoládés palacsintatorta

 
Hozzávalók egy ~20 cm átmérőjű tortához:
A tésztához:
60 dkg sima liszt
18 g sütőpor
7,5 dl tej
6 tojás
15 dkg cukor
15 dkg olvasztott vaj + egy kevés a sütéshez
1 csipet só

A krémhez:
5 dl 30%-os habtejszín
30 dkg jó minőségű étcsokoládé
15 dkg cukor
3 ek. holland kakaópor
20 dkg vaj
 
A díszítéshez:
holland kakaópor vagy csokoládédara

  1. A tortához a krémet előző este kezdjük elkészíteni. A tejszínt a cukorral kis/közepes lángon felforrósítjuk -forralni nem kell-, beletördeljük a csokoládét, majd kevergetve felolvasztjuk. Hozzáadjuk a kakaóport és szép sima egynemű krémmé keverjük. Kihűtjük, majd betesszük a hűtőbe legalább 12 órára.
  2. Másnap elkészítjük a palacsintákat. A lisztet a sütőporral, a cukorral és sóval elvegyítjük. Fokozatosan hozzáadjuk a tejjel elhabart tojásokat, majd beledolgozzuk az olvasztott vajat. Csomómentesre keverjük.
  3. A tésztából kivajazott serpenyőben ~16-18 palacsintát sütünk.
  4. Ha a palacsinták kihűltek, elkészítjük a krémet. A vajat kihabosítjuk és beledolgozzuk a tejszínes-csokoládés krémet. Ha túl lágy, betesszük a hűtőbe kicsit, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.
  5. A csokoládékrémmel megkent palacsintákat egymásra rétegezzük, majd a maradék krémmel bevonjuk a tortát. Kakaóporral, vagy csokoládédarával díszítjük és fogyasztásig hűtőben tartjuk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a torta meglehetősen masszív. :D Ami a csokoládémennyiséget, és a tésztát illeti. A palacsinták a hűtőben a dermedéstől kicsit keményebbek lettek, mint amire számítottam, így végül szeletelés után "lapra szerelve" ettük. :D De oda se neki, a lényeg az, hogy Prücsök nagyon örült neki és mindenkinek ízlett. ;)

2021. február 23.

Orosz fahéjas fánk





 
 
 
 
 
 
 
Igaz, hogy a farsangi időszaknak ez évben hivatalosan már vége, mégis számomra a fánk egy olyan finomság, ami bármikor jöhet. :) ...és miért is ne lehetne rendhagyó módon otthon kicsit meghosszabbítani a farsangot? :D ...és ha már rendhagyó, miért is ne lehetne a fánk is az? ;) 

 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók:
30 dkg sima liszt
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 csipet só
1 teáskanál őrölt fahéj
2 púpozott evőkanál porcukor
1 narancs reszelt héja
3 dkg vaj
1 tojás
1 dl tej
 
  1. A lisztet elvegyítjük a szódabikarbónával, a sóval és a fahéjjal. 
  2. A porcukrot a vajjal és tojással jól kikeverjük. Ízesítjük narancshéjjal, majd felhígítjuk a tejjel. Apránként beleszórjuk a lisztes keveréket és jól kidolgozzuk a tésztát. 
  3. Lisztezett deszkán ~0,5 cm vastagra nyújtjuk tetszés szerinti formával kiszaggatjuk. 
  4. Felhevített olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük. Langyosra hűtve, porcukorral hintve tálaljuk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin februári számában is. :) 

2021. február 11.

Édes káposztás kelt rétes








 
 
 
A káposztás tészta gyerekkorom óta az egyik legnagyobb kedvencem. Ez is egy olyan étel, amit sokféleképpen készítenek és fogyasztanak. Mi édesen és borssal. :) Elég nagy dilemmában voltam, mert adott volt egy szép fej káposzta, ami már régóta a kamrában árválkodott és gondoltam csinálok egy jó kis káposztás tésztát, de kelt tésztát is szívesen sütöttem volna. :D ...és akkor jött a szikra és kikerekedett belőle ez a káposztás rétes. :)



 
 
 
 
 
 
Hozzávalók egy ~20x32x6 cm-es tepsihez:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
4 ek. zsír
1 tojássárgája
3 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
2 ek. cukor
1 tk. 10%-os ecet
1 csipet só
 
A töltelékhez:
1,5 kg fejes káposzta
1 tk. só
1 ek. zsír
4 ek. cukor
frissen őrölt fekete bors
 

  1. A töltelékhez a káposztát megtisztítjuk, ~4 cm-es cikkekre vágjuk és vékony csíkokra szeljük. Lesózzuk, átforgatjuk és legalább 30 percet pihentetjük. 
  2. Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt és megkaramellizáljuk rajta a cukrot. Rátesszük a levétől alaposan kinyomkodott káposztát és gyakori keverés mellett addig dinszteljük, míg megpuhul. Frissen őrölt borssal ízesítjük, hűlni hagyjuk. 
  3. A tésztához a tejben 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba mérjük és a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. 
  4. A megkelt tésztát félbe osztjuk, ezeket cipóvá formázzuk és ~30 percet pihentetjük. A sütőt közben előmelegítjük 185°C-ra. 
  5.  Pihentetés után a cipókat lisztezett deszkán egyenként 30x30 cm-es négyzet formára nyújtjuk. Elosztjuk rajtuk a káposztát. Nem túl szorosan feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé fektetjük. 
  6. Előmelegített sütőben ~30-35 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve langyosra hűtjük. Porcukorral hintve tálaljuk.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin januári számában is. :)