Már rég ki szerettem volna próbálni a szerencsemalac sütit. :D Sok receptet átböngésztem, végül arra jutottam, hogy kipróbálok egy saját verziót. Azt hiszem szerencsém volt vele, mert Csemetének is ízlik. ;)
Hozzávalók ~50 db-hoz:
60 dkg főtt, áttört burgonya
~30 dkg sima liszt
2 ek. zsír
0,5 dl langyos víz
1 tasak szárított élesztő (7g)
1 tk. cukor
só
bors
A kenéshez:
tojássárgája
A díszítéshez:
szemes fekete bors
- A vízben egy teáskanál liszttel és cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A burgonyát tálba tesszük és a többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát.
- Lisztezett deszkán ~0,5 cm vékonyra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. A malacok fejét 5 cm-es, a füleiket 4 cm-es, az orrukat 2 cm-es kör formával. A füleknek való köröket négyfelé vágjuk.
- Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk a nagy köröket -ezeket lekenjük tojássárgájával, majd ráragasztjuk a füleket és orrokat. A szemek helyére borsot teszünk, majd az orrokat is megformáljuk egy vastagabb pálcikával.
- 185 °C-ra előmelegített sütőben ~25 percig sütjük, vagy amíg szép aranybarnák lesznek.
- Rácsra téve kihűtjük.
Mindenkinek
egészségben, szerencsében, boldogságban gazdag,
békés új esztendőt kívánok!
🍀