Néhanapján begurulunk hármacskán a városba egy kis polgári életet élni. Ilyenkor sétálunk a belvárosban, lemegyünk a rakpartra hajókat nézünk, közben eszünk egy fagyit, vagy, ha olyan kedvünk van, beülünk az egyik kedvenc helyünkre -illetve ki, ha szép az idő- és eszünk egy palacsintát. Eme elfoglaltságokat Csemete is igen kedveli. :) A minap közölte, hogy "Na, indulunk együtt a vá(r)osba, megyünk, eszünk palacsintát!" És milyen palacsintát? "Sósat." Hát ennyi. Úgyhogy mentünk, és ettünk egy palacsintát. :D
Itthon megpróbáltam valami hasonlót készíteni. Igaz, sonka helyett húsos szalonnával, és persze némi hagymával, egy kicsit több sajttal és szerecsendióval. Határozottan jóféle lett, úgyhogy biztos lesz máskor is. ;)
Hozzávalók 4 személyre:
8 frissen sült palacsinta (melegen tartva)
A töltelékhez:
1 kis fej vöröshagyma
10 dkg kockázott bacon
2 ek. sima liszt
2,5-3 dl tej
5 dkg reszelt sajt
2 ek. tejföl
só
bors
szerecsendió
1 ek. vaj
Továbbá:
reszelt sajt a tálaláshoz
- A bacont serpenyőben elkezdjük pirítani. Néhány perc múlva hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és közepes lángon együtt készre sütjük. Levesszük a tűzről, melegen tartjuk. (ha túl sok zsír lesz alatta, akkor leszedünk belőle)
- A vajat kis lábasban felolvasztjuk. Ráhintjük a lisztet, átpirítjuk, majd felengedjük a tejjel és csomómentes, sűrű mártássá főzzük. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Belekeverjük a sajtot, tejfölt és a pirított hagymás szalonnát.
- A palacsintákat egyenként megtöltjük, tetszés szerint feltekerjük vagy hajtogatjuk. Reszelt sajttal megszórva, forrón tálaljuk.
Tipp: Az étel előre is elkészíthető. Ekkor a palacsintákat hidegen töltjük, tűzálló edénybe sorakoztatjuk, hűtőben tartjuk. Fogyasztás előtt a palacsinták tetejét lekenhetjük tejföllel, reszelt sajtot szórunk rá és forró sütőben átsütjük.
A málnás limonádéhoz a kandiscukor pálcát a Candyfour biztosította. :)