Oldalak

2015. június 24.

Kókuszos zabgolyók









Az egyik legegyszerűbb desszertféle. Szeretem, bár nem mondhatom, hogy sűrűn készítek. Bár most hűvösebbre fordult az idő, azért mégiscsak nyár van, így hát jól jönnek az olyan sütemények, melyekhez nem kell begyújtani a sütőt. :) Az a legjobb az ilyen édességben, hogy milliónyi variációja létezik. Ez most épp egy kókuszos, amiből bátran falatozhatunk, mert igazán egészséges. :D 










Hozzávalók:
30 dkg apró szemű zabpehely
10 dkg kókuszreszelék
2 dl kókusztej (egy rész kókusztejszín és két rész víz keverékéből)
3 evőkanál kókuszcukor
3 evőkanál méz
4 evőkanál olvasztott kókuszzsír
1 kis alma finomra reszelve
kókuszreszelék a forgatáshoz

A hozzávalókat tálba tesszük, majd alaposan összedolgozzuk. Hűvös helyen pihentetjük néhány órát, míg a zabpehely megszívja magát nedvességgel. A masszából tetszőleges méretű golyókat formázunk, kókuszreszelékbe forgatva tálaljuk.












A receptet megtaláljátok a Kifőztük júniusi számában is. :) 
 
A kókusz-termékeket keressétek a Kókuszvilágnál.

2015. június 23.

Sonkás-sajtos cukkiniraguval töltött rántott palacsinta












Néha előfordul, hogy megmarad néhány palacsinta. Elég ritkán, de azért van ilyen. :) Olykor húsos palacsinta készül belőle, vagy apránként szépen elkopik, de most más sorsot szántam nekik. :D Rántott palacsintát még sosem készítettem -pedig nagyon régóta tervezem már-, így gondoltam ez most jó alkalom lesz a kísérletezésre. Egy nyárias, kicsit mediterrán étel kerekedett belőle, ami mindkettőnknek nagyon ízlett. Azt hiszem, máskor kénytelen leszek több palacsintát sütni, hogy biztosan maradjon ehhez az ételhez. ;)









Hozzávalók 4 személyre:
8 db palacsinta
2 ek. olívaolaj
1 kis fej lilahagyma
3-4 db fűszeres olajban eltett aszalt paradicsom
1 közepes, zsenge cukkini
15 dkg füstölt sonka
15 dkg reszelt sajt
1 tk. sima liszt
füstölt pirospaprika

kevés víz

liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz

  1. A lilahagymát, cukkinit, aszalt paradicsomot és füstölt sonkát apró kockákra vágjuk.
  2. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és lepirítjuk rajta a sonkát. Hozzáadjuk a lilahagymát és addig sütjük, míg üveges lesz. Rátesszük a cukkinit, az aszalt paradicsomot, sózzuk, átkeverjük és lefedve néhány percig pároljuk, míg a cukkini megpuhul.
  3. Lehintjük füstölt paprikával, majd liszttel, átpirítjuk. Hozzáadunk egy kevés vizet, összeforraljuk. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
  4. A langyos raguhoz hozzákeverjük a reszelt sajtot.
  5. A palacsinták közepén elosztjuk a tölteléket. Gondolatban harmadoljuk a tésztát és jobbról, balról behajtjuk az üres részeket, majd feltekerve "párnát" formálunk belőle. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő olajban aranybarnára sütjük.
  6. Fokhagymás-kapros tejföllel és joghurtos uborkasalátával tálaljuk.





 

2015. június 21.

Apák napja






"Az ember érzi, hogy fontos, ezt azzal is bizonyítja, 
hogy mások élete fontosabb neki a sajátjánál."
Palotai Boris

2015. június 18.

Fűszeres édes-savanyú retek









Idén valahogy nagyon klassz lett a "retektermés". :) Miután sikerült nem lecsúszni az időben történő ritkításról, így szépen cseperedtek. Olyannyira, hogy muszáj volt valamit kitalálni, mert ezt a mennyiséget ketten nem tudtuk megenni, még akkor sem, ha egyikünk igen lelkesen pusztítja. :D Sajna a nyers retekkel nem vagyok kibékülve, de különböző salátákban, ha már kissé veszített az erejéből szívesen fogyasztom én is. Most, hogy véget ért a kertben a retekszezon, muszáj volt az összes még földben csücsülő retekgyereket felszedni. Ezért is gondoltam, nem ártana egy nagyobb mennyiséget "megszelídíteni" és eltenni későbbre. Találtam is hozzá elég sok leírást, így már csak egy alapos retekcsutakolás és némi bíbelődés választott el attól, hogy elkészüljön ez a pikáns csemege. :) A fűszerezés természetesen bármilyen lehet, amit csak szeretünk. Nekem most ez a kicsit keleties ízvilág sikeredett.

Márpedig véletlenek nincsenek. :D Mindjárt el is mondom, hogy miért. Mire végére értem a mondókámnak -közben persze olvasgattam is-, látom ám, hogy Konyhavirtuóznál van a VKF! staféta. A 73. forduló témája:



Amint elolvastam a kiírást, tudtam, hogy én bizony játszom, mert ez egy igazán remek és időszerű téma. :) Így hát, tudat alatt a VKF!-re, pont jókor készült ez a fűszeres savanyúság.









Hozzávalók 3 db 300 ml-es üveghez:
70 dkg tisztított, vékonyra szelt retek*
3 dl víz
1 dl ecet (20%-os)
6 ek. barna cukor
1 tk. só
1 tk. őrölt gyömbér
2 tk. barna mustármag
1 kk. őrölt szecsuáni bors 

  1. Egy lábasban összeforraljuk a vizet, cukrot és ecetet a fűszerekkel. 
  2. A gyöngyöző fűszeres lébe tesszük a zöldséget, majd néhány percig -folyamatosan kevergetve- együtt forraljuk, míg a retek üvegessé nem válik.
  3. Tiszta, száraz üvegekbe szedjük, felöntjük annyi lével, ami épp ellepi, majd sérülésmentes, ép tetővel lezárjuk. 
  4. Egy napra száraz dunsztba tesszük.











* A retek mindkét végét levágjuk -a levelét később felhasználhatjuk-, majd több vízben alaposan megmossuk. Az esetleges sérüléseket kivágjuk, majd az így megtisztított retket uborkagyalun vékonyra szeljük.