Szeretem így a karfiolt, sűrű mártásban, jó sok sajttal. :D Általában köretnek készítem, ha vendégek jönnek -és tudom róluk, hogy szeretik a karfiolt- de most egy klassz salátával főételként is megállta a helyét. Főleg, hogy csak én ettem. ;) ...persze nem egyszerre. :D
Hozzávalók 4 személyre egy 21 cm átmérőjű sütőtálhoz:
80 dkg karfiol (tisztítva, rózsáira szedve)
1 ek. citromlé
3 ek. vaj
3 ek. sima liszt
4,5-5 dl tej
3 ek. reszelt parmezán
só
bors
szerecsendió
reszelt edami és maasdamer sajt a tetejére
- A karfiolt kevés sóval, citromlével ízesített vízben félpuhára főzzük. Óvatosan lecsepegtetjük, melegen tartjuk.
- Vajból, lisztből és tejből sóval, borssal és szerecsendióval ízesített sűrű besamelmártást főzünk. Belekeverjük a reszelt parmezánt.
- A karfiolt tálba rendezzük, rákanalazzuk a parmezános mártást, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd 200°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük.