Ennek a receptnek az eredetijét Jamie Oliver - Jamie belevág... című szakácskönyvében találtam. Első olvasásra nagyon megtetszett, mert csupa olyan alapanyag van benne, amit szeretek. :) Most épp aktuális, mert igen laktató akár fő-, akár előételként tálaljuk, a fűszereknek hála pedig egy kis nyarat csempészhetünk a konyhába ilyen szürke téli időben. :) Némiképp módosítottam a recepten; mivel nagyon szeretjük a gombát, így került bele az is.
Hozzávalók 4-8 személyre:
50 dkg főtt vajbab (lehet konzerv is)
40 dkg aprított, hámozott paradicsom (konzerv)
2 dl paradicsompüré
2 dl víz
20 dkg füstölt bacon
30 dkg apró csiperke (lehet konzerv is)
2 sárgarépa
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek. krétai vad fűszerkeverék
10 dkg feta sajt
3 babérlevél
1 tk. nádcukor
2 ek. olívaolaj
só
bors
- Egy nagy serpenyőben, felhevített olívaolajon néhány percig együtt pirítjuk a finomra vágott hagymát és a kockákra vágott bacont.
- Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, a karikákra vágott sárgarépát és paradicsomkonzervet.
- Ízesítjük babérlevéllel, cukorral, sóval, borssal. Felöntjük vízzel és lassan forraljuk ~10 percig.
- Belekeverjük a babot, majd az egészet sütőtálba kanalazzuk, lefedjük és 180°C-ra előmelegített sütőben ~1 óra alatt készre sütjük.
- Tálaláskor a tetejére feta sajtot morzsolunk.
Tipp: Főételként friss kenyérrel, vagy előételként kisebb adagokban is tálalhatjuk.
A receptet a Kifőztük januári számában is megtaláljátok! :)