Nagyon-nagyon sok csokoládés krém, egy kis ropogós tésztával. :) ...és tömény... nem is kicsit :D De ebben a fura áprilisi esős hűvösben nem árt egy kis boldogsághormon. :D Most hétvégén Anyák napja, s ha az ünnepelt szereti a csokoládét, akkor ezzel a sütivel biztosan mosolyt csalunk az arcára. :)
Hozzávalók 6 minitortához:
(10 cm átmérőjű piteformákhoz)
A tésztához:
20 dkg sima liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 kis tojás
csipet só
A csokoládékrémhez:
5 dl tejszín
15 dkg tejcsokoládé
15 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
3 ek. porcukor
A díszítéshez:
tört kakaóbab
- A krémhez 2,5 dl tejszínt kis lábasba öntünk. Beletördeljük a csokoládét és közepes lángon, gyakori keverés mellett összemelegítjük. Akkor jó, ha a csokoládé felolvadt és a krém szép selymes lesz.
- Levesszük a tűzről, áttöltjük egy fém tálba és langyosra hűtjük. Elvegyítjük a vajjal, majd hűtőbe tesszük. Néha átkeverjük, hogy a vaj ne váljon ki belőle. Kihűtjük.
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk és fóliába csomagolva 30 percet hűtőben pihentetjük.
- A sütőt közben előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, majd a mini piteformákba egyengetjük és ~12 perc alatt készre sütjük. A formákból óvatosa kivéve, rácsra téve kihűtjük.
- A krémhez a maradék tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd fokozatosan a csokoládés krémhez adjuk és robotgéppel szép simára dolgozzuk.
- A krémet csillagcsöves habzsákba kanalazzuk és megtöltjük vele a tésztát. A tetejét tört kakaóbabbal díszítjük.
Tipp: Természetesen több, kisebb kosárkát is készíthetünk, ez esetben a sütési idő némiképp rövidülhet. Ha a csokoládés krém a hűtőben nagyon megdermedne, szobahőmérsékleten kicsit pihentetjük, hogy könnyebben bele tudjuk dolgozni a tejszínhabot.
A kávé édesítéséhez és a dekorációhoz a Figurina formacukrokat a Candyfour biztosította. :)