Rég szemezek már ezzel a típusú süteménnyel, de eddig valahogy kimaradt. Nem is értem miért, mert annyira egyszerű és finom. :) ...és persze kedvünk szerint variálható! :D Mindenképp szilvás süteményt akartam készíteni, mert az itthon lévő szemek egy pöttyet már túl voltak fénykorukon. ...viszont jó lett volna valami sós íz is. Így történt, hogy a szilva alá feta sajt került. Mellé pedig némi rozmaring. A végeredmény: ropogós tészta, édes-savanykás szilvával, krémes sajttal és illatos rozmaringgal. Biztos, hogy lesz még, mert nagyon szerettük. ;)
Hozzávalók 2 db-hoz:
A tésztához:
20 dkg sima liszt
110 dkg vaj
5 dkg cukor
1 kk. só
50 ml tej
1 tojássárgája
A töltelékhez:
10 szem szilva magozva, vékonyra szelve
20 dkg feta sajt
3 ek. tápiókagyöngy
3 ek. barna cukor
1 ág friss rozmaring
A lekenéshez:
3 ek. tej
1 kk. cukor
- A tésztához a vajat a liszttel elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, sót, tojássárgáját és a tejjel sima, egynemű tésztává gyúrjuk.
- A kész tésztát két részre osztjuk, cipókat formálunk és fóliába csomagolva ~1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy nagy tepsire sütőpapírt fektetünk.
- A tésztacipókat -lisztezett felületen- egyenként 25 cm átmérőjű kör alakra nyújtjuk. A köröket tepsire helyezzük.
- A tésztakörök közepére -úgy, hogy a szélen ~3 cm-t üresen hagyunk- morzsoljuk a fetát. Megszórjuk tápiókával, majd elrendezzük a tetején a szilvát. Megszórjuk barna cukorral, rozmaringlevelekkel díszítjük, majd a tészta szélét óvatosan, körben felhajtjuk.
- A tésztát megkenjük cukros tejjel, majd előmelegített sütőben ~35 perc alatt készre sütjük a süteményt.