Jó kis zimankó van odakint. Ilyenkor határozottan jót tesz az ember hangulatának egy finom sütemény. :) Jó sok csokoládéval, és egy kis málnával. Egy bögre forró tea mellé igazán klassz hétvégi desszert lehet. Én pedig a fotókkal csempészek nektek egy kis nyarat a télbe. :D
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
A brownie-hoz:
20 dkg étcsokoládé
11 dkg vaj
22,5 dkg cukor
2 tojás
10 dkg sima liszt
2 dkg holland kakaópor
1 csipet só
2 ek. tej
Továbbá:
vaj és liszt a formához
A mascarponés réteghez:
20 dkg mascarpone
15 dkg málna (lehet mirelit is)
1 tojás
11 dkg cukor
1/2 kk. őrölt vanília
A tálaláshoz:
porcukor
- A brownie-hoz az apróra tört csokoládét a vajjal gőz fölött összeolvasztjuk. Keverőtálba téve langyosra hűtjük.
- Hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot és kikeverjük. Beleszitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet, ízesítjük sóval és simára keverjük.
- A tésztát vajazott, lisztezett formába öntjük, tetejét elsimítjuk.
- A mascarponét kikeverjük a cukorral, az őrölt vaníliával. Hozzáadjuk a tojást, a málnát és levegyítjük.
- A krémet a brownie tetejére kanalazzuk és 180°C-ra előmelegített sütőben ~50 perc alatt készre sütjük a süteményt.
- A formában hagyjuk langyosra hűlni, ezután tálra téve teljesen kihűtjük. Tálaláskor meghintjük porcukorral.
A receptet megtaláljátok a Kifőztük augusztusi számában is. :)
Tipp: Tél derekán járunk, így hát fagyasztott málnát nyilván könnyebb beszerezni, mint frisset. :D A gyümölcsöt szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni és kicsit csepegtessük le, mielőtt a mascarponés krémhez kevernénk. Ha esetleg van jó sűrű málnadzsem, vagy lekvár, akár azzal is elkészíthetjük, de abból kisebb mennyiség is elég lehet. Legközelebb kipróbálom. :)
Esik a hó... Amolyan igazi sütisütős idő ez. ...és bár igaz, hogy ez a pite nem éppen téli hangulatú -már ami a fotókat illeti-, mégis jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy kis napsütést csempészni a konyhába.
Hozzávalók egy 27 cm átmérőjű piteformához:
35 dkg sima liszt
15 dkg túró
20 dkg vaj
2 tojássárgája
12 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 csomag sütőpor (12 g)
1 csipet só
A töltelékhez:
10+10 dkg dió
2-3 őszibarack mérettől függően (lehet befőtt is)
20 dkg szeder (lehet mirelit is)
5 dkg zsemlemorzsa
3 ek. porcukor
1 ek. étkezési keményítő
1 kk. őrölt fahéj
1 kk. őrölt vanília
Továbbá:
porcukor a tálaláshoz
- A tésztához a lisztet elkeverjük a cukorral, a sütőporral, a citromhéjjal és sóval. Hozzáadjuk az áttört túrót, a vajat és elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával együtt összeállítjuk a tésztát.
- Lisztezett deszkán ~33 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk és óvatosan a piteformába tesszük. Elegyengetjük, a szélét egyformára igazítjuk.
- A töltelékhez 10 dkg diót késes aprítóban durvára darálunk. Elkeverjük a porcukorral, az étkezési keményítővel, a zsemlemorzsával és a fűszerekkel. A keveréket egyenletesen elosztjuk a tésztán.
- Az őszibarack húsát ~2x2 cm-es kockákra vágjuk és a szederrel együtt a diós keverékre halmozzuk.
- A maradék diót késsel durvára vágjuk, a gyümölcsök tetejére szórjuk.
- A pitét 190°C-ra előmelegített sütőben ~35-40 percig sütjük.
- Ha kész, a formában hagyjuk kihűlni, ezután szeleteljük. Porcukorral hintve tálaljuk.
Tipp: Mostanság nemigen lehet sem friss őszibarackhoz, sem friss szederhez jutni. De ez ne szegje senki kedvét, mert bátran használhatjuk az ősszel eltett finomságokat. :) Amennyiben tehát mirelit szedret használunk, azt előzőleg olvasszuk ki. A barackbefőttet pedig alaposan csepegtessük le, hogy ne áztassák el majd a tésztát. A biztonság kedvéért a gyümölcsöket óvatosan elkeverhetjük, vagy megszórhatjuk egy kevés étkezési keményítővel.