Jó kis zimankó van odakint. Ilyenkor határozottan jót tesz az ember hangulatának egy finom sütemény. :) Jó sok csokoládéval, és egy kis málnával. Egy bögre forró tea mellé igazán klassz hétvégi desszert lehet. Én pedig a fotókkal csempészek nektek egy kis nyarat a télbe. :D
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához: A brownie-hoz: 20 dkg étcsokoládé 11 dkg vaj 22,5 dkg cukor 2 tojás 10 dkg sima liszt 2 dkg holland kakaópor 1 csipet só 2 ek. tej
Továbbá: vaj és liszt a formához
A mascarponés réteghez: 20 dkg mascarpone 15 dkg málna (lehet mirelit is) 1 tojás 11 dkg cukor 1/2 kk. őrölt vanília A tálaláshoz: porcukor
A brownie-hoz az apróra tört csokoládét a vajjal gőz fölött összeolvasztjuk. Keverőtálba téve langyosra hűtjük.
Hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot és kikeverjük. Beleszitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet, ízesítjük sóval és simára keverjük.
A tésztát vajazott, lisztezett formába öntjük, tetejét elsimítjuk.
A mascarponét kikeverjük a cukorral, az őrölt vaníliával. Hozzáadjuk a tojást, a málnát és levegyítjük.
A krémet a brownie tetejére kanalazzuk és 180°C-ra előmelegített sütőben ~50 perc alatt készre sütjük a süteményt.
A formában hagyjuk langyosra hűlni, ezután tálra téve teljesen kihűtjük. Tálaláskor meghintjük porcukorral.
A receptet megtaláljátok a Kifőztük augusztusi számában is. :)
Tipp: Tél derekán járunk, így hát fagyasztott málnát nyilván könnyebb beszerezni, mint frisset. :D A gyümölcsöt szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni és kicsit csepegtessük le, mielőtt a mascarponés krémhez kevernénk. Ha esetleg van jó sűrű málnadzsem, vagy lekvár, akár azzal is elkészíthetjük, de abból kisebb mennyiség is elég lehet. Legközelebb kipróbálom. :)
Esik a hó... Amolyan igazi sütisütős idő ez. ...és bár igaz, hogy ez a pite nem éppen téli hangulatú -már ami a fotókat illeti-, mégis jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy kis napsütést csempészni a konyhába.
Hozzávalók egy 27 cm átmérőjű piteformához: 35 dkg sima liszt 15 dkg túró 20 dkg vaj 2 tojássárgája 12 dkg cukor 1/2 citrom reszelt héja 1 csomag sütőpor (12 g) 1 csipet só A töltelékhez: 10+10 dkg dió 2-3 őszibarack mérettől függően (lehet befőtt is) 20 dkg szeder (lehet mirelit is) 5 dkg zsemlemorzsa 3 ek. porcukor 1 ek. étkezési keményítő 1 kk. őrölt fahéj 1 kk. őrölt vanília Továbbá: porcukor a tálaláshoz
A tésztához a lisztet elkeverjük a cukorral, a sütőporral, a citromhéjjal és sóval. Hozzáadjuk az áttört túrót, a vajat és elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával együtt összeállítjuk a tésztát.
Lisztezett deszkán ~33 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk és óvatosan a piteformába tesszük. Elegyengetjük, a szélét egyformára igazítjuk.
A töltelékhez 10 dkg diót késes aprítóban durvára darálunk. Elkeverjük a porcukorral, az étkezési keményítővel, a zsemlemorzsával és a fűszerekkel. A keveréket egyenletesen elosztjuk a tésztán.
Az őszibarack húsát ~2x2 cm-es kockákra vágjuk és a szederrel együtt a diós keverékre halmozzuk.
A maradék diót késsel durvára vágjuk, a gyümölcsök tetejére szórjuk.
A pitét 190°C-ra előmelegített sütőben ~35-40 percig sütjük.
Ha kész, a formában hagyjuk kihűlni, ezután szeleteljük. Porcukorral hintve tálaljuk.
Tipp: Mostanság nemigen lehet sem friss őszibarackhoz, sem friss szederhez jutni. De ez ne szegje senki kedvét, mert bátran használhatjuk az ősszel eltett finomságokat. :) Amennyiben tehát mirelit szedret használunk, azt előzőleg olvasszuk ki. A barackbefőttet pedig alaposan csepegtessük le, hogy ne áztassák el majd a tésztát. A biztonság kedvéért a gyümölcsöket óvatosan elkeverhetjük, vagy megszórhatjuk egy kevés étkezési keményítővel.