Oldalak

2016. október 7.

Levendulás-zöld citromos túrótorta












Nagyon szeretem a levendulát. :) A kertben egész évben szép, de akkor a legcsodásabb, mikor virágba borul. Ilyenkor rengeteg pillangó, méhecske és szender látogatja az illatos lila virágokat. Én is szívesen szedek egy-egy csokorral, hogy bent is díszítsen. Ezidáig nemigen kóstoltam, csak italokban, de abban nagyon ízlett. :) Nemrégiben pedig kipróbáltam sütiben is. Most már még egy okom van rá, hogy szeressem. :D A gyümölcskenyér sikere után úgy gondoltam, hogy más sütiben is megkóstoljuk. Ezúttal egy túrótortában. Nagyon kellemes, egyáltalán nem tolakodó, inkább csak utólag érződik a kellemes levendulaíz. Azt hiszem gyakori vendég lesz a konyhában. :)









Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
A tésztához:
30 dkg sima liszt
20 dkg vaj
10 dkg nádcukor
2 tojássárgája
1 csomag sütőpor (12g)
csipet só

A töltelékhez:
45 dkg túró
25 dkg mascarpone
2 tojás
3 ek. nádcukor
1 zöld citrom leve és reszelt héja
2 ek. levendulavirág
2 ek. búzadara
2 ek. sima liszt
csipet só

A tálaláshoz:
1 zöld citrom szeletelve, majd cikkekre vágva
porcukor


  1. A tésztához a vajat elmorzsoljuk a sütőporral, sóval elkevert liszttel és cukorral. Hozzáadjuk a két tojássárgáját és gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrjuk. 
  2. Lisztezett felületen ~30 cm átmérőjű kör formára nyújtjuk, majd a sütőformába igazítjuk úgy, hogy közben kialakítjuk a torta oldalát.
  3. A töltelékhez a túrót tálba tesszük, villával kissé áttörjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan elkeverjük. A kész tölteléket a tésztával bélelt sütőformába töltjük, elegyengetjük.
  4. A tortát 170°C-ra előmelegített sütőben ~35 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 100°C-ra állítjuk és további ~20 perc alatt készre sütjük a tortát. 
  5. Rácsra téve, a formában hagyva langyosra hűtjük, majd a forma oldalát is levesszük. Cikkekre vágott zöld citrommal díszítjük, porcukorral hintve langyosan, vagy teljesen kihűtve tálaljuk. 
Természetesen nem bírtam kivárni, míg teljesen kihűl, pedig úgy sokkal szebb szeleteket lehet belőle vágni. :D