Oldalak

2018. február 28.

Boldog születésnapot Kisfiam ♥









Csemete ma négy éves. ♥ Leírhatatlanul gyorsan repül az idő. Hisz most volt, hogy járni tanult és beszélni. A tipegésből azóta nyargalászás lett, a rövidke szavakból pedig olyan körmondatok, hogy engem is simán lepipál, pedig az nem semmi. :D Az óvodás nagyfiú... Még vannak poros emlékeim abból az időből, mikor én voltam ekkora forma, így aztán emiatt is roppant izgalmas, hogy mivel telnek a napok az oviban. Persze ezt nem is olyan egyszerű kipuhatolni. :) Bár arra én is emlékszem, hogy olyan sok minden történik egy nap, hogy nem is olyan könnyű mindent észben tartani. ...és persze még ott van a titok-faktor. :D Amit képtelenség kijátszani, bármilyen furmányosan teszi is fel az ember lánya a kérdéseit. "Mi volt az ebéd? " "Az titok, nem árulhatom el, mert akkor idő előtt kipattan!" "Volt benne borsó? ...és krumpli? ...és hús?" "De Anyu! Mondom, hogy titok!" :D Tudom én, hogy az ekkora Csemeték egyébként is roppant titokzatosak, titkolózóak és titoktartóak tudnak lenni. A titok léte -a tudójának- igen szórakoztató és izgalmas, legyen az bármilyen picike is. Ezt onnan is tudjuk, hogy mostanában Janikovszky Éva - Égigérő fű című történetét olvasom Csemetének esténként. Ebben a történetben pedig nagyon klassz titkokat eszelnek ki. Van, amit fel kell fedni, a megfelelő időben és van, ami kipattan magától. :D Így hát Csemetének is vannak titkai, amiket nem árulhat el, mert idő előtt kipattannának. Én pedig ezt tiszteletben tartom, mert a titok valóban nagyon izgalmas dolog. :) Persze azért nem minden titok, ami az óvodában történik és van, hogy csak úgy elkezd mesélni magától. Kivel játszott, hogy hogy építették a várost a kis barátjával az óvónéninek és hogyan védték meg, hogy ne rombolódjon le. :D Ovi után, délutánonként rengeteget játszunk. Az építőzés azóta is nagy kedvenc. Sorra épülnek a kamionok, markolók, vonatok, kombájnok és autószállító trélerek. S közben mindig mondja, hogy ki hova megy, mit csinál. A furcsa házak, amiknek a fiúk a mesterei. :) Olykor társasjátékozunk a közösen rajzolt játékkal. Bújócskázunk, ami a végén mindig hatalmas kacagással végződik, mert a fiúk mindig együtt bújnak el és csuda jó helyeket találnak maguknak. Táncolunk Halász Judit dalokra és rengeteget rajzolunk. Autókat, traktorokat, kukásautókat, kamionokat, markolókat, munkagépeket és minden olyasmit, aminek kereke van és mindenféle érdekes dolgot csinál. ...és néha fogócskázunk, főleg az esti fürdetés előtt, ha Prücsöknek nem akarózik a kádba ülni. :D De azért előbb-utóbb eljutunk a lefekvésig, jöhetnek a "jószikát" puszik és a meseolvasás. Így egy-egy nap mégiscsak rengeteg minden történik és nem is repülnek olyan gyorsan. ♥










Csokoládétorta "Építés alatt" :D



Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
45 dkg porcukor
18 ek. hideg víz
25 dkg sima liszt
5 dkg holland kakaópor
15 dkg darált dió
1 1/2 csomag sütőpor (18g)
1 csipet só
zsír és liszt a formákhoz

A krémhez:
22 dkg vaj
22 dkg porcukor
7-8 ek. holland kakaópor
1 púpozott ek. étkezési keményítő
3 ek. sima liszt
7,5 dl tej

A díszítéshez:
10 dkg tejcsokoládé apró darabokra vágva
5 dkg csokoládédrazsé (barna m&m's)
~5 dkg KitKat vagy kakaós nápolyi apró darabokra vágva

Továbbá:
kis munkagépek (előzőleg alaposan megcsutakolva és megszárítva) :)


  1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral és a vízzel. 
  2. Hozzáadjuk a darált diót és a kakaóporral, sütőporral és sóval elkevert lisztet. Sima tésztává dolgozzuk. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
  3. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. Kizsírozunk és kilisztezünk egy 22 cm és egy 16 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A tésztát 2/3 : 1/3 arányban elosztjuk a két formában. Kissé megütögetjük, hogy a nagy buborékok távozzanak és előmelegített sütőben ~40-45 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a tészta teteje, csúsztassunk fölé egy nagy tepsit. Tűpróbával ellenőrizzük, lehet, hogy a kisebb formában pár perccel hamarabb kész lesz a tészta.
  4. A kész tortaalapokat rácsra téve kihűtjük.
  5. Míg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A lisztet és étkezési keményítőt kis fazékban kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a többi tejet és közepes lángon, folyamatos keverés mellett puding sűrűségűre főzzük. A tűzről levéve tetejére fóliát simítunk, vagy porcukrot hintünk, hogy ne bőrösödjön. Kihűtjük.
  6. A vajat a porcukorral és kakaóporral simára keverjük. Ha a főzött krém teljesen kihűlt, apránként beledolgozzuk -érdemes robotgéppel- a vajas krémet. 
  7. A kihűlt tortaalapok tetejét egyenesre igazítjuk -a leeső részt félretesszük a díszítéshez-, majd mindkettőt 3-3 lapra vágjuk. Megtöltjük őket a krém nagyjából 2/3-ával.
  8. A nagyobb tortát a tálalótálra tesszük, bevonjuk a megmaradt krém egy részével, majd ráhelyezzük a kisebb tortát és ezt is bevonjuk.
  9. Az igazítás után megmaradt tésztarészeket késes aprítóban morzsásra daráljuk. Tetszés szerint elrendezzük a tortán a kis munkagépeket, majd a tésztamorzsával, a csokoládédarabokkal és drazséval feldíszítjük a tortát. 
  10. Egy éjszakát hűtőben pihentetjük, ezután jöhet az ünneplés. :)















A dekoráció ötlete a Pinterest-ről származik. Mikor elkezdtem ötletet gyűjteni fiús tortához, a második fotó, amin megakadt a szemem egy nagyon klassz díszítés volt. :) Így aztán nagyjából fél perc alatt eldőlt, hogy én biza Csemetének idén munkagépes tortát szeretnék készíteni. Miután beszereztem a gépeket, rájöttem, hogy ezek bizony egy szimpla tortán nem fognak elférni. Ezért is lett emeletes. ...és még így sem fért rá az összes. :D A tésztához és a krémhez újra a Nagymami tortája receptjét hívtam segítségül. A mennyiségeket megnöveltem és kávé helyett, most kakaó került a tésztába, mert Csemete kedvence azóta is a csokoládétorta. ♥

2018. február 23.

Mascarponés fánkfelfújt










Mint ha már említettem volna, hogy nálunk a fánk mindig nyerő. Most egy kicsit tovább gondoltam és egy jó kis desszertet készítettem belőle. Bevallom azért is, mert mostanában -bármennyire is szeretjük a fánkot- egy kicsit túlzásba estem és a nagy adag Oliebollen nagyjából fele megmaradt. Talán azért is, mert késő délután sültek ki és hát lássuk be, ennyi fánkot nem lehet estére megenni. :D Nem hagyhattam veszni a kis "gombócokat", így hát átlényegültek felfújttá. :) Persze, ha nincs otthon épp parlagon heverő fánk, akkor akár kalácsból, briósból, vagy effélékből is készíthetünk hasonló süteményt.










Hozzávalók:
24-26 db kis fánk (Oliebollen)
2 dl tejszín
2 tojás
5 ek. porcukor
20 dkg mascarpone
1 citrom reszelt héja
kevés vaj a forma kikenéséhez


  1. A tejszínt elhabarjuk a tojásokkal és 3 evőkanál porcukorral. 
  2. A mascarponét ízesítjük a citromhéjjal és kikeverjük 2 evőkanál porcukorral. 
  3. A sütőformát kivajazzuk, az alját kirakjuk fánkokkal. Rákanalazzuk a mascarponekrém felét. Újabb fánkréteg után ismét mascarponekrém következik, majd a sort egy utolsó fánkréteggel zárjuk. 
  4. Óvatosan rácsorgatjuk a tojásos keveréket. ~20 percig pihentetjük. Lefedjük alufóliával és 160 °C-ra előmelegített sütőben ~1 óra alatt készre sütjük. 
  5. A formában hagyjuk hűlni ~1/2 órát, ezután szeleteljük. Tálaláskor porcukorral hintjük.















A receptet megtaláljátok a Kifőztük februári számában is. :) 

2018. február 14.

Áfonyás-mascarponekrémes torta











Születésnapomra idén is olyan tortát szerettem volna, amilyet még nem készítettem. :) Ez a tervem olyannyira sikerült, hogy a torta gyakorlatilag menet közben alakult. :D Ráadásul -ez legfőképp magam miatt ráadásul- még csak nem is hagyományos piskóta, vagy az örök kedvenc Nagymami tortája tészta lett az alapja, hanem egy másik kedvenc, a kuglóf. A krém az áfonyalekvártól egy kicsit fanyar és gyümölcsös. ...és csodák csodájára, egy csipet kakaó, vagy csokoládé sincs benne. :D 










Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű panettone sütőformához:
A tésztához:
40 dkg sima liszt
8 dkg lágy vaj
8 dkg cukor
3 tojássárgája
2,5 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
1 citrom reszelt héja
1 csipet só

A krémhez:
30 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
20 dkg áfonyalekvár

A bevonáshoz:
20 dkg mascarpone
10 dkg vaj
10 dkg porcukor

A díszítéshez:
habcsók


  1. Az élesztőt a tejben 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk. 
  2. A maradék cukrot a vajjal és a tojássárgájával kihabosítjuk. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és elkeverjük. 
  3. Beleszitáljuk a lisztet, ízesítjük sóval és citromhéjjal, majd simára dolgozzuk a tésztát. Vajjal kikent, lisztezett formába öntjük, tetejét elegyengetjük. 185°C-ra előmelegített sütőben ~55 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) 
  4. A formából kivéve, rácsra téve kihűtjük a tésztát. Ezután a tetejét egyenesre igazítjuk, majd 4 egyforma lapra vágjuk. 
  5. A krémhez a mascarponét a porcukorral és az áfonyalekvárral kikeverjük. Megtöltjük vele a lapokat. 
  6. A bevonáshoz a mascarponét a vajjal és a porcukorral kihabosítjuk és bevonjuk vele a tortát. Néhány órát, vagy 1 éjszakát hűtőben pihentetjük. Tálaláskor habcsókkal díszítjük.














2018. február 13.

"Csak látni, értékelni kell megtanulnunk."






"A természet megszeretéséhez nem feltétlenül trópusi őserdőkön át vezet az út. Szép az szerényebb környezetben is. Csak látni, értékelni kell megtanulnunk."
Sterbetz István



























Anyuéknál ♥

2018. február 11.

Oliebollen - Holland mazsolás fánk









Nálunk a fánk -legyen az bármilyen is- évszaktól, napszaktól és mindenféle szezontól függetlenül bármikor nyerő. Mégis, azért farsang tájékán kicsit gyakrabban kerül asztalra, különféle formában. :) Most olyat szerettem volna sütni, amilyet eddig még nem. Nagy meglepetésemre rájöttem, hogy még sosem készítettem holland mazsolás fánkot. Pedig a kis receptgyűjtő füzetemben évek óta ott lapult a receptje. Ezt a hiányosságot bizony gyorsan orvosolni kellett. Az eredeti recept szerint csak mazsolával készül. Nekem volt most itthon egy kis vörös áfonyám, így az is került bele. Nagy kedvenc lett nálunk, úgyhogy biztosan sokszor készül még. :)


 






Hozzávalók 50-55 fánkhoz:
60 dkg sima liszt
4 dl langyos tej
1 1/2 ek. cukor
2,5 dkg friss élesztő
1 tojás
1 tojássárgája
4 dkg lágy vaj
1 kk. só
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt vörös áfonya

Továbbá:
olaj a sütéshez
porcukor a tálaláshoz


  1. A mazsolát és vörös áfonyát kb. 1 órára langyos vízbe áztatjuk. Leszűrjük, papírtörlőn leszárítjuk. 
  2. Az élesztőt a langyos tejben 1 ek. liszttel és a cukorral felfuttatjuk. 
  3. A többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Beledolgozzuk a gyümölcsöket, majd letakarva, langyos helyen ~1 órát kelesztjük. 
  4. Két evőkanál segítségével diónyi gömböket formálunk a tésztából és bő, közepesen forró olajban aranybarnára sütjük a fánkokat. Papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges olajat. Frissen, porcukorral hintve tálaljuk.













A receptet a Kifőztük februári számában is megtaláljátok. :)

2018. február 7.

Karalábés zöldborsófőzelék










Amióta az eszemet tudom, ez a főzelék a család nagy kedvence. Ha választani lehetett a "sima" zöldborsó- és a karalábés zöldborsófőzelék közül, akkor borítékolható volt, hogy utóbbira szavazunk. :) Mert előbbit is nagyon szeretjük, de azért zsenge karalábéval egészen más. Én most rántott hús mellé készítettem, de jól illik natúr sültekhez, fasírthoz, vagy bármihez, amihez passzol egy finom főzelék. ;)









Hozzávalók 4-6 személyre:
40 dkg zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
2 nagyobb karalábé
kis csokor petrezselyem
3 ek. olaj
2-3 ek. liszt

cukor (ízlés szerint)

  1. A meghámozott karalábét félbe vágjuk, majd 0,5 cm vastag hasábokra daraboljuk. Felengedjük annyi vízzel, ami bőven ellepi, kevés sóval ízesítjük és félpuhára főzzük. 
  2. Közben a borsót a felhevített olajon ledinszteljük. Kevés vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk. 
  3. A karalábét leszűrjük -levét felfogjuk- és a borsóhoz keverjük. 
  4. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, lehintjük liszttel és átforgatjuk. 
  5. Állandó keverés mellett felengedjük annyi főzőlével, hogy elérje a tetszőleges állagot. Felforraljuk, ha kell, kevés sóval és cukorral ízesítjük. Rántott hús, vagy natúr sültek mellé kínáljuk.















A receptet a Kifőztük januári számában is megtaláljátok. :)