Oldalak

2013. július 30.

Töltött tojás




  

A minap almás-majonézes kínai kel salátát készítettem. A tetejére, díszítésnek, gondoltam főzök pár kemény tojást. Elkezdtem szépen rakosgatni őket a lábosba és közben az jutott eszembe, mi lenne, ha csinálnék pár töltött tojást. Elő is kaptam gyorsan egy nagyobb edényt... :D
Mi szeretjük csak úgy, magában is, de vegyes salátával és pirítóssal nagyon klassz ebéd, vagy vacsora lesz belőle.

A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin júliusi számában, amit átlapozhattok, vagy ingyenesen letölthettek innen. :)

 





Hozzávalók 2 személyre:
6 kemény tojás
5 dkg natúr sajtkrém
fél ek. majonéz
fél ek. tejföl
1 kk. mustár
diónyi lilahagyma
kis csokor metélőhagyma
pár szál petrezselyem
csipet tárkony

bors

  1. A félbevágott tojások sárgáját óvatosan kiszedjük és egy tálba tesszük.
  2. A lilahagymát, metélőhagymát és a petrezselymet a lehető legfinomabbra vágjuk. A metélőhagyma felét félre tesszük a díszítéshez.
  3. A tojások sárgáját villával krémesre törjük. Hozzáadjuk a sajtkrémet, majonézt, mustárt és tejfölt. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a csipet tárkonyt, a lilahagymát, petrezselymet, metélőhagymát, majd alaposan kikeverjük a krémet.
  4. A fűszeres tölteléket két kiskanál segítségével visszatöltjük a tojásfehérjékbe, majd metélőhagymával díszítjük.
  5. Tálalásig hűtőben tartjuk.






2013. július 29.

Fokhagymás-bazsalikomos csirkemell grillsajttal






Nyár van... :) Ez tagadhatatlan, bármilyen szeszélyes is az időjárás. ...és hát nyáron az ember gyorsan elkészíthető, könnyű ételekre vágyik. Annál is inkább, mivel most épp a kánikula van soron. Szeretjük a mediterrán ízeket, a bazsalikom pedig megint hatalmasra nőtt; itt volt az ideje az újabb szüretnek. A bazsalikom és a fokhagyma nagyon jó barátok, így most velük fűszereztem a húst.




Hozzávalók 2 személyre:
1 egész csirkemell
25 dkg grillsajt
1 nagy marék friss bazsalikomlevél
3-4 gerezd fokhagyma

bors
olívaolaj

  1. A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, majd hideg vízben átmossuk, leszárítjuk.
  2. A húsokba -vastagabb részüknél- zsebet vágunk. Kívül, belül sózzuk, borsozzuk.
  3. A bazsalikomot megmossuk, leszárítjuk, majd finomra vágjuk. A fokhagymát lereszeljük a bazsalikommal elkeverjük és "megtöltjük" vele a húsokat.
  4. Serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, majd -kezdetben fedő alatt párolva- pirosra sütjük a csirkemellet. Nem kell neki sok idő, vigyázzunk, hogy a hús ne száradjon ki.
  5. A grillsajtot négy egyforma hasábra vágjuk, majd egy felhevített serpenyőben, pici olívaolajon oldalanként ~1 perc alatt "megsütjük".
Köretként mi most sült krumplit és tzatzikit ettünk mellé, de grillezett zöldségekkel, vagy egy jó adag vegyes salátával is nagyon finom. :) 







2013. július 26.

Lecsó









Nem múlhat el nyár anélkül, hogy ne főznék legalább négy-öt alkalommal lecsót. Az egyik legjobb nyári étel, ami mellé hihetetlen mennyiségű frissen sült kenyeret tudunk betermelni. :) Mivel mi pont kétféleképp szeretjük, így ilyenkor felezem az elkészített adagot, az egyik felét rizsesre, a másikat tojásosra készítem. Én rizzsel eszem, kicsit édesen, párom tojással sósan. És ez így van jól. :)








 
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg paradicsom
4-5 szép nagy paprika
2 fej vöröshagyma
20 dkg füstölt kolbász
5 dkg füstölt szalonna
cukor


A rizseshez:
személyenként ~fél bögre főtt rizs

A tojásoshoz:
személyenként 2 tojás

  1. A megmosott paradicsomot -mindegyiken kis vágást ejtünk- forrásban lévő vízbe tesszük ~1 percre. A vízből kiszedve kicsit hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk a héját és a húsát felkockázzuk.
  2. A füstölt szalonnát és a vöröshagymát kockákra vágjuk. A kolbászt felkarikázzuk.
  3. A paprikát negyedeljük, majd ~1 cm-es csíkokra vágjuk.
  4. Egy lábasban elkezdjük pirítani a szalonnát. Mikor a zsírja szépen kiolvadt, rátesszük a vöröshagymát és addig pirítjuk, míg arany színű lesz.
  5. Rátesszük a paprikát, paradicsomot, sózzuk, pici cukrot teszünk rá -hogy ellensúlyozzuk a paradicsom savasságát-, majd közepes lángon puhára pároljuk a zöldségeket. Félidőben hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt.
  6. Ha rizzsel esszük, a kész lecsóba belekeverjük a főtt rizst, egyet forralunk rajta és már kész is.
  7. Ha tojással esszük, a tojásokat felütjük, pici sóval elhabarjuk, majd a lecsóhoz öntjük és kevergetve készre főzzük. 














Most "csak" a rizses variációról készültek fotók. ...mert én türelmesebb vagyok. :D Na jó, nem mindig, de nem ér folyton váratni a többieket a fotózás miatt. ;)

Idén nyáron (2017) végre új képek készültek. ...és igen, megint csak a rizses változatról. :D

2013. július 24.

Szent Gyögy-hegy - Balaton-felvidék




Szent György


A Szent György-hegy -ahogy a Tapolcai-medencében található többi bazaltvulkán is- a korábbi felszíni viszonyokról tanúskodik, ezért ezeket hegyeket tanúhegyeknek nevezzük, melyek szigetként emelkednek ki a Tapolcai-medence síkjából. 


...indulás felelé


Bazaltorgonák


Bazaltorgonák


Bazaltorgonák


A közel 415 méter magas Szent György-hegy a 3-4 millió évvel ezelőtt kezdődött vulkanikus tevékenység eredményeként keletkezett. A vulkáni tevékenység lezárulásával a jégkorszak idején a mainál 100-200 méterrel magasabb felszínt a külső erők -víz, szél, napsugárzás stb.- jelentősen lepusztították. A keményebb vulkáni kőzetek jobban ellenálltak az eróziónak, ezért védelmükben, eredeti magasságukban őrződtek meg a pannon laza üledékes rétegek. A hegy leghíresebb nevezetességei az ÉK-i oldal bazaltképződményei, a 30 méter magasságot és 1,5 méter átmérőt is elérő bazaltoszlopok; bazaltorgonák. 


Bazaltorgonák


...magányosan


Bazaltorgonák


Bazaltorgonák


Ezek a kőoszlopok néhol egymás mellett, néhol támasz nélkül, egyedül állnak, így az erózió -mely az oszlopok alatti homokos, agyagos pannon rétegeket sem kíméli- erősen pusztítja, alakítja őket. Az alapjukat vesztett oszlopok idővel ledőlnek, törmelékükből kőfolyások, törmeléklejtők alakulnak ki. 




Az ilyen ledőlt oszlopok tömbjei között kialakult üreg a jégbarlang. A labirintusszerű üregben a télen lehűlt levegőt a nyári meleg sem tudja kiszorítani, illetve az állandóan nedves környezet párolgása is hőt von el környezetétől, így a jégbarlang a legmelegebb nyári napon is természetes "hűtőszekrényként" viselkedik. A néphit szerint az üregeket régen sárkányok lakták, ezért ezeket sárkánybarlangnak nevezik.


Jégbarlang


Jégbarlang


...mindjárt felérünk


Gyalogbodza - Sambucus ebulus (mérgező!)


Kontyvirág termése - Arum maculatum (mérgező!)


Erdei mályva - Malva silvestris


Gulács - Örsi-hegy - Badacsony


Szigliget - Antal-hegy - Hálás-tető - Várhegy


Balaton :)


Badacsony


...séta lefelé


Szent György


Panoráma a Tapolcai-medencére



Lengyel-Tóti kápolna

A Szent György-hegy oldalában található 215 m magasan, a Boldogságos Szűz tiszteletére szentelt barokk kápolna, melyet a lengyeltóti Lengyel-család építtetett 1760 körül. A kápolna homlokzatán és oromzatán megtaláljuk többek között Szent György, Szent István és Szent László szobrait.





Szent György


Szent István


Szent László




Tarányi-présház

Lengyel kápolna közelében található Hegymagas község egyik legszebb műemléképülete, a Tarányi-présház. Az épület népies barokk stílusban épült 1786-ban. Oromzatán szobrok láthatók, köztük egy hordón lovagoló Bacchus. Kőoszlopos erkélyéről pedig csodás kilátás nyílik az előtte elterülő tájra.





Oroszlános-kút

A bővizű kút a Lengyel-Tóti kápolnától nem messze található, a présházak között vezető út mentén. A víz iható, minőségét rendszeresen ellenőrzik.




Szöveg forrása és további információ: www.balcsi.net; Wikipédia