Oldalak

2021. december 31.

Szerencsemalac

 
 
 
 



 
 
 
 
Már rég ki szerettem volna próbálni a szerencsemalac sütit. :D Sok receptet átböngésztem, végül arra jutottam, hogy kipróbálok egy saját verziót. Azt hiszem szerencsém volt vele, mert Csemetének is ízlik. ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók ~50 db-hoz:
60 dkg főtt, áttört burgonya
~30 dkg sima liszt
2 ek. zsír
0,5 dl langyos víz
1 tasak szárított élesztő (7g)
1 tk. cukor
só 
bors
 
A kenéshez:
tojássárgája
 
A díszítéshez:
szemes fekete bors
 
  1. A vízben egy teáskanál liszttel és cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A burgonyát tálba tesszük és a többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát.
  2. Lisztezett deszkán ~0,5 cm vékonyra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. A malacok fejét 5 cm-es, a füleiket 4 cm-es, az orrukat 2 cm-es kör formával. A füleknek való köröket négyfelé vágjuk. 
  3. Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk a nagy köröket -ezeket lekenjük tojássárgájával, majd ráragasztjuk a füleket és orrokat. A szemek helyére borsot teszünk, majd az orrokat is megformáljuk egy vastagabb pálcikával. 
  4. 185 °C-ra előmelegített sütőben ~25 percig sütjük, vagy amíg szép aranybarnák lesznek.
  5.  Rácsra téve kihűtjük.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mindenkinek 
egészségben, szerencsében, boldogságban gazdag, 
békés új esztendőt kívánok! 
🍀

2021. december 19.

Kókuszos-vaníliás palacsintatorta




 
 
 
 
 
 
 
Nagyon szeretjük a kókuszos édességeket és az almásakat is. A palacsintáról, már nem is beszélve. :) Gondoltam miért is ne lehetne ezt a három kedvencet egybe gyúrni. Pontosabban sütni-főzni. :D A házi kókusztejjel készítve, pedig bátran ehet belőle a család minden tagja. Nem túl édes, könnyű torta kerekedett belőle, ami az ünnepi asztalon is megállja a helyét. :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók:
A kókusztejhez:
1,5 l víz (lehetőleg mentes ásványvíz)
10 dkg bio kókuszreszelék
 
A palacsintához:
40 dkg sima liszt
10 dkg kókuszreszelék
8,5 dl kókusztej
0,5 dl olaj
5 tojás szétválasztva
3 nagyobb alma
csipet só
 
A vaníliakrémhez:
6 dl kókusztej
5 dkg kókuszreszelék 
2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
4 ek. cukor
 
A díszítéshez:
egy kevés kókuszreszelék
 
  1. Előző este előkészítjük a kókusztejet. 3 dl vizet felforralunk, majd egy edényben leforrázzuk vele a kókuszreszeléket. Mikor langyosra hűlt, felöntjük a maradék vízzel és hűtőbe téve egy éjszakát pihentetjük. 
  2. Másnap botmixerrel 5-6 percen keresztül átdolgozzuk a kókuszos keveréket, majd sűrű szövésű szitán, vagy anyagon átszűrjük. Így kapunk 1,45 l kókusztejet és 15 dkg kókuszreszeléket (amit szintén felhasználunk a palacsintához és a krémhez). 
  3. A palacsintához a száraz hozzávalókat elvegyítjük. 
  4. A kókusztejben elkeverjük a tojássárgáját és az olajat, majd a kókuszreszelékes liszthez adva sima tésztává dolgozzuk. 
  5. Belekeverjük a reszelt, levétől kinyomkodott almát, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. 
  6. A tésztából ~20 cm átmérőjű serpenyőben kisütjük a palacsintákat. 
  7. A krémhez a kókusztejben felfőzzük a pudingport a kókuszreszelékkel és a cukorral. Hűlni hagyjuk.
  8. A tortához a palacsintákat rétegenként megkenjük a kókuszos-vaníliás krémmel, majd kókuszreszelékkel díszítjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A receptet a Kifőztük magazin decemberi számában is megtaláljátok. :)
 
Békés, boldog ünnepeket kívánok mindenkinek! 
 
 
❄ 🎄 ❄

2021. december 12.

Kókuszos habkeksz

 







 
 
A csokoládés habkeksznek anno nagy sikere volt. :) Gondoltam miért is ne lehetne kipróbálni egy kókuszos változatot, hisz nálunk az is nagy kedvenc. Nem is csalódtam. Igen hamar elkopott. :D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók: 
120 g tojásfehérje
1 tk. 10%-os ecet
30 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék
2 ek. étkezési keményítő

  1. A tojásfehérjét az ecettel elkezdjük habbá verni, közben apránként hozzáadjuk a porcukrot. Mikor szép sima a hab, beledolgozzuk az étkezési keményítővel elkevert kókuszreszeléket. 
  2. A tésztából sütőpapírral fedett tepsire púpozott kávéskanálnyi adagokat halmozunk egymástól 2-3 cm távolságra. 
  3. 180°C-ra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt készre sütjük. 
  4. A sütőpapíron pihentetjük 20 percet, ezalatt kihűl, megszilárdul és szépen leszedhető a papírról. Jól záródó dobozban napokig eláll. Akár ajándékba is készíthetjük.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A receptet megtaláljátok a Kifőztük novemberi számában is. :)

2021. november 17.

Sós kapros-túrós derelye





 
 
 
 
 
 
 
Hűvösebb időben határozottan jól tudnak esni a kicsit "vastagabb" ételek. :) A kapor és túró párosát nagyon szeretem. Gondoltam kipróbálom derelyébe töltve, sósan, egy kis húsos szalonnával és hagymával. ...és persze tejföllel. ;) Kisfiamnál is nagy sikert aratott, úgyhogy biztos készül majd máskor is. :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók 2 személyre:
A tésztához:
20 dkg durum simaliszt 
1 dl langyos víz
1 csipet só
 
A töltelékhez:
15 dkg túró
1 ek. tejföl
1 kis csokor kapor
1/2 kk. só
5 dkg húsos szalonna
 
Továbbá:
5 dkg húsos szalonna
fél fej vöröshagyma
 
A tálaláshoz:
tejföl
 
  1. A húsos szalonnát -a teljes mennyiséget- apró kockákra vágjuk és serpenyőben lepirítjuk. Leszedjük a zsírjáról és félre tesszük. 
  2. A visszamaradt zsírban aranybarnára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a pirított szalonna felét, félre tesszük. 
  3. A tésztához a lisztet és a sót tálba mérjük. A vizet apránként hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Néhány percig gyúrjuk, majd zacskóba csomagolva 1 órát pihentetjük. 
  4. A töltelékhez a túrót a tejföllel, a finomra vágott kaporral, a sóval és a lepirított szalonna felével elkeverjük. 
  5. A tésztát lisztezett deszkán vékony téglalap formára ~60x40 cm méretű- nyújtjuk, gondolatban elfelezzük. A tészta egyik felére a töltelékből 20-24 egyforma halmocskát teszünk, egymástól 2-2,5 cm távolságra. Ráhajtjuk a tészta másik felét. A töltelékek közt ujjal összenyomkodjuk a tésztát, majd derelyevágóval közel egyforma négyzetekre vágjuk. 
  6. Az így elkészített derelyét enyhén sós forrásban lévő vízben 2-3 perc alatt készre főzzük, lecsepegtetjük, majd az időközben kissé újramelegített pirított hagymás szalonnára szedjük. Frissen, tejföllel kínáljuk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin szeptemberi számában is. :)

2021. október 14.

Almás-csokoládés-pelyhes sütemény

 
 
 





 
 
Egyszerű kevert süti, ami ebben a formában sütve még igen helyes is. :) Akár egy délutáni teához, akár kirándulásra, vagy vendégvárónak sütjük jó választás, ha szeretjük az alma és csoki kombinációját. A vegyes gabonapehelytől kap egy kellemes diós ízt, ami igazán illik hozzá. Borongós őszi napokon kifejezetten vidítóan hat. :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók: 
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
8 g sütőpor
1/3 kk. só
8 dkg vegyes gabonapehely (búza, rozs, zab)
10 dkg csokoládé
15 dkg alma (tisztítva)
15 dkg vaj
25 dkg cukor
3 tojás
3 ek. natúr joghurt
 
A tálaláshoz:
porcukor
 
  1. A cukrot a vajjal kihabosítjuk, majd beledolgozzuk a tojásokat és a joghurtot. 
  2. Hozzáadjuk a gabonapelyhet és a sóval, sütőporral elkevert lisztet. Alaposan elvegyítjük, majd belekeverjük az apró kockákra vágott csokoládét és almát. 
  3. A tésztát egyenlően elosztva a sütőformába kanalazzuk, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben ~40 perc alatt készre sütjük a süteményt. 
  4. Rácsra téve, kihűtjük. Porcukorral hintve tálaljuk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin szeptemberi számában is. :)

2021. szeptember 23.

Fűszeres keksz

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Finom sós ropogtatni való. Vendégvárónak, uzsonnára, vagy kirándulásra is jó választás lehet. Bátran variálhatjuk kedvenc zöld fűszereinkkel. :) Száraz, hűvös helyen, jól záródó dobozban sokáig eláll. Rég sütöttem már sós kekszet. Épp itt volt az ideje. :) Ahogy annak is, hogy kipróbáljam az új kiszúró formámat is. ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók:
15 dkg liszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
12,5 dkg vaj
1 ek. tejföl
1 tojás
1 tk. sütőpor
1 tk. szárított oregánó
1 tk. szárított bazsalikom
1 tk. só
 
  1. A sütőporral és sóval elkevert kétféle lisztet a vajjal elmorzsoljuk. 
  2. A többi alapanyagot hozzáadva, gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük~30 percet. 
  3. Lisztezett deszkán ~3 mm-esre nyújtjuk a tésztát, majd kiszaggatjuk. Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk és 185°C-ra előmelegített sütőben ~15 perc alatt készre sütjük. 
  4. Rácsra téve kihűtjük, ezután tálaljuk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A receptet megtaláljátok a Kifőztük augusztusi számában is. :)

2021. szeptember 17.

Őszibarackos-pelyhes crumble







 
 
 
 
Kellemes, gyümölcsös desszert amit fogyaszthatunk hidegen, melegen, egy kis tejszínhabbal, vagy akár fagylalttal. :) A vegyes pehelytől kellemesen diós ízt kap a morzsa, ami nagyon jól passzol az őszibarackhoz.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók egy 15x22x7 cm-es sütőtálhoz:
3 nagy őszibarack húsa kockákra vágva
3 evőkanál vaníliás cukor
1 teáskanál citromlé
1 teáskanál étkezési keményítő
 
A morzsához:
7 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
7 dkg vegyes pehely (zab, búza, rozs)
7 dkg cukor
7 dkg vaj
csipet só
 
Továbbá:
kevés vaj a forma kikenéséhez
 
  1. Az őszibarackot összeforgatjuk a cukorral, a citromlével és az étkezési keményítővel.
  2. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a cukorral és a pehellyel.
  3. A kivajazott tálban elterítjük az őszibarackot, majd egyenletesen megszórjuk a morzsával.
  4. 180°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.