Ezer éve szerettem volna ilyen típusú pitét sütni. :) Annyi jópofa videót látni, szebbnél szebb pitékről, hogy most végre én is rászántam magam. Igaz, ez már a második próbálkozás, mert az elsőnél a díszítést némiképp elnagyoltam. :D Mivel még sosem "dolgoztam" ilyen tésztával, nem tudtam, hogy hogy viselkedik, miközben az ember politechnikázik a levélkékkel, egyebekkel. Nem akartam, hogy a megtöltött pite elázzon a tölteléktől, vagy úgy meglágyuljon a tészta, hogy ne lehessen belőle "gyurmázni". :D Első alkalommal -ahogy az eredeti receptben sem szerepel- nem volt elősütés. A tészta nem ázott el, de második próbálkozásnál azért jobbnak láttam kicsit elősütni, biztos, ami biztos. :) A végeredmény egy kicsit fanyar, egy kicsit édes, rengeteg gyümölccsel és ropogós tésztával. ...és megmondom őszintén, hogy fogalmam nincs, meddig marad ropogós a tészta, mert másfél nap alatt az egészet megettük. :D
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű sütőformához: A tésztához: 32 dkg sima liszt 17 dkg hideg vaj 3 ek. cukor 1 kk. só 2 ek. tejföl 2-3 ek. jéghideg víz Továbbá: sütőpapír és szárazbab a vaksütéshez A töltelékhez: 50 dkg fagyasztott szeder és málna vegyesen 2 ek. citromlé (elhagyható) 3-4 ek. cukor 3 púpozott ek. étkezési keményítő + egy kevés az elősütött tésztára A kenéshez: 1 tojássárgája
A töltelékhez a hozzávalókat tálba tesszük, elkeverjük, majd félre tesszük.
A tésztához a cukrot, a sót és a lisztet tálba mérjük és elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tejfölt a hideg vizet -egyszerre csak keveset- és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Lisztezett felületen ~4 mm vastagra nyújtjuk.
A tésztából egy ~26-27 cm átmérőjű kört vágunk és kibéleljük vele a formát. A széleket óvatosan eligazítjuk, hogy kialakítsuk a pite oldalát. A pitét kibéleljük sütőpapírral, szárazbabbal töltjük meg és 190 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.
Eltávolítjuk a babot és a sütőpapírt, kevés étkezési keményítőt szitálunk a tésztára, majd a tölteléket egyenletesen elosztjuk a pitén.
A megmaradt tésztából tetszőleges mintákat készítünk és feldíszítjük vele a pitét. (Ezeket a lekenéshez használt tojássárgája segítségével könnyen az elősütött tésztához rögzíthetjük.)
Az elkészült díszítést is vékonyan átkenjük tojássárgájával. A pitét visszatesszük a sütőbe és 40-45 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk langyosra hűlni, ezután tálaljuk.
Tipp/kiegészítés: Ha valakinek nincs piteformája, mint nekem (:D), akkor egy kapcsos tortaforma is tökéletes a sütéshez. Ez esetben érdemes a tészta alá keresztben két ~5 cm széles sütőpapírcsíkot -a végei lógjanak túl a tészta oldalán- fektetni, így szépen lecsúsztatható majd a kész pite a forma aljáról. Lekenésnél pedig nem szükséges az összes díszítést alaposan körbekennünk tojássárgájával. Csak itt-ott, "ahol a papok táncolnak". :)
Nagyon szeretjük ezt a túrós sütit ezért is történt az, hogy most egy kicsit átdolgozva -dupla mennyiséggel, kevesebb cukorral és egy kis csavarral- újra felkerül a blogra a régi helyett. :) Egy-két perc alatt összeállítható és bár igaz, hogy a sütési idő elég hosszú, de a kész süti mindenért várakozással eltöltött percért kárpótol. ;)
Hozzávalók egy 32x20 cm-es sütőformához: A tésztához: 1 kg túró 6 ek. tejföl 25 dkg cukor 4 tojás 1 tojásfehérje 1 citrom reszelt héja 10 dkg búzadara 10 dkg sima liszt 1/3 kk. só A tetejére: 3 ek. tejföl 1 tojássárgája 1 ek. cukor Továbbá: zsír és liszt a formához porcukor a tálaláshoz
A túrót tálba tesszük, villával áttörjük, majd a többi hozzávalóval együtt kikeverjük a tésztát.
A tejfölt kikeverjük a tojássárgájával és a cukorral, majd megkenjük vele a sütemény tetejét és visszatéve a sütőbe, további 10 perc alatt készre sütjük.
Két napja ítéletidő tombol. A viharok, zivatarok egymást érik. A villámlásról és mennydörgésről már nem is beszélve. Ma reggel 35 mm eső esett, a tegnapi és tegnapelőtti 45 mm "mellé". Azt hiszem kijelenthetem, hogy ez nem egy álomba illő nyári nap. :D De mint mindennek, ennek is megvan a maga szépsége. Bár nem vagyok túlzottan kibékülve a villámlással -egyszer sikerül igen közelről szemtanúja lenni-,azt azért el kell ismernem, hogy csodaszépek tudnak lenni. :) Ezt tegnap hajnalban úgy nagyjából 150-szer nyugtázhattam, míg 3 és fél 4 között bambultam ki az ablakon. :D De akár olvashattam volna is, mert áram ugyan nem volt, de a villámok nappali fényességet varázsoltak. Ám hogy végre a süti felé kanyarodjak... Az ilyen időnek az a másik nagy előnye, hogy jöhet egy finom jókedvre derítő kelt tészta. :D Most épp fahéjasan és koszorú formában. :) Egy bögre tejjel, vagy teával remek uzsonna, vagy akár reggeli is lehet.
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű koszorú formához: A tésztához: 50 dkg sima liszt 2,5 dl langyos tej 2,5 dkg friss élesztő 6 dkg cukor 7,5 dkg olvasztott vaj 1 tojás 1 csipet só a töltelékhez: 3 ek. olvasztott vaj 6-7 ek. cukor 1 ek. őrölt fahéj
Továbbá: vaj a formához
A tésztához a langyos tejben 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt.
A többi hozzávalót tálba tesszük, majd az élesztővel együtt összeállítjuk a tésztát. Gombóccá formázva 10 percet pihentetjük.
Lisztezett deszkán ~30x60 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, meghintjük fahéjas cukorral és hosszabbik oldalánál fogva óvatosan feltekerjük.
30-32 db egyforma részre vágjuk és a csigákat tetszés szerinti mintában lerétegezzük a kivajazott formában. 185°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
A formában pihentetjük 10 percet, ezután a formából kivéve, rácsra téve langyosra hűtjük. Porcukorral hintve tálaljuk.
A receptet megtaláljátok a Kifőztük májusi számában is. :)
A keksz, ami nem is igazán keksz inkább habcsók. ...vagy habcsókkeksz. ...vagy mégis inkább habkeksz. ...na jó, ezt nem ragozom tovább. :D Egy biztos, nálunk nagy kedvenc lett. Könnyű, ropogós, nagyon csokoládés -nagyon édes-, és amilyen egyszerű, olyan finom. Csokoládé- és habcsókkedvelőknek bátran ajánlom kipróbálásra. :)
A tojásfehérjét az ecettel elkezdjük habbá verni. Közben apránként
hozzáadjuk a porcukrot.
Mikor szép sima a hab, beledolgozzuk a
kakaóport, az étkezési keményítőt és az apróra vágott csokoládét.
A
tésztából sütőpapírral bélelt tepsire teáskanálnyi halmokat adagolunk,
egymástól 4-5 cm távolságra. A kekszet 180°C-ra előmelegített sütőben
12-15 perc alatt készre sütjük.
A sütőpapíron hagyva ~20 percet
pihentetjük. Ezalatt kihűl, megszilárdul így a papírról könnyedén
leszedhető. Jól záródó dobozba téve napokig eláll.
A receptet megtaláljátok a Kifőztük májusi számában is. :)